Dankaz, Ereğli Kaymakamlığı tarafından 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle Erdemir Kültür Merkezinde düzenlenen programda yaptığı konuşmasında, 2005 yılında Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren, "Özürlüler ve bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılması hakkında kanun" ile engellilerin hayatında yeni bir milat başladığını belirtti.

Engelli haklarının insan hak ve özgürlüklerinden ayrı düşünülmemesi gerektiğini belirten Dankaz konuşmasında şunları söyledi:

"Her ne kadar engelli hakları gerek ülkemizde gerekse uluslararası sözleşmelere ile düzenleme yapılsa ise de engelli hakları genel olarak insan hak ve özgürlüklerinden ayrı düşünmemeliyiz. Engellinin tanımını çok iyi yapmak gerekiyor. Engelli doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle, bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yetenekleri çeşitli derecelerde kaybetmesi neticesinde toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılama güçlükleri olan, korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık, meslek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişidir"

2013 Yılında, 'özürlü, sakat, askere uygun değildir, çürük' gibi söylemlerin yerine engelli ibaresinin kullanılması kararı alındığını hatırlatan Dankaz, "Engelli dediğimiz zaman sadece ortopedik ve görme engelliler ortaya çıkıyor. Türkiye nüfusunun yüzde 12.29'u engellidir, bu da yaklaşık 8.5 milyon engelli demektir. Bu rakama bakıldığında çok fazla bir rakam, Bu rakam bir de aileleri ile birlikte düşünüldüğünde çok büyük ve fazla bir rakamdır" dedi.

Dankaz, engellilere toplumun her kesiminin gerekli kolaylıkları göstererek destek vermesini istedi.

Programda Ereğli Anadolu Lisesi tarafından şiir ve müzik dinletisi yer alırken Konya'da Bedensel Engelliler Federasyonu tarafından düzenlenen turnuvada şampiyon olan Ereğli Belediyespor Oturarak Voleybol Takımına Ereğli Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Konuk tarafından plaket verildi.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)