Uysal’ın mesajı şöyle;

Milletimizin hürriyet ve vatan tutkusunun en belirgin şekilde mısralara döküldüğü İstiklal Marşı, Kurtuluş Savaşı'nın en çetin döneminde milletimize moral ve cesaret kaynağı olmuştur.

Uğruna her türlü fedakârlığı gösterdiğimiz bu vatan topraklarında başımızı dik tutan, bağımsızlık ruhumuzun özü olan vatan sevgisi ve özgürlük tutkumuzun en manidar ifadesi olan İstiklal Marşımız 95 yıldır, ülkemizin her köşesinde milletimiz tarafından gurur ve coşkuyla söylenmektedir.

İstiklal Marşının kabulünün 95. Yılında, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, bağımsızlığın simgesi, yokluğa karşı var olma savaşını ve istiklal hırsını milletinin imanıyla bütünleştiren şair Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Savaşı’nın tüm kahramanlarını rahmetle ve minnetle anıyorum.
 

AKP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ÖZCAN ULUPINAR:

 

AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u Anma ve İstiklal Marşımızın kabulünün yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajında;

Bugün, hayatını yurduna ve milletine adamış milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un kaleminden dökülen kahramanlık destanı olan İstiklal Marşımızın, TBMM'de kabul edilişinin 95. yıl dönümünü kutlamanın onur ve gururunu yaşıyoruz. İstiklal Marşımız, gerek muhtevası bakımından, gerek üslubundaki duyuş ve duyarlık bakımından, bilhassa şiirsel anlamının yüklendiği görev bakımından, o gün olduğu gibi bugün de gerçek bir milli mutabakat metni konumundadır. Bilindiği gibi, Milli Marşımız, yurdumuzun düşman saldırılarıyla parçalandığı, bütün topraklarının işgal altında olduğu bir dönemde yazılmıştır. İstiklal Marşımız, vatan sevgisini tüm değerlerin üstünde tutarak, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, özveriyle başarıya ulaştırdığı, tarihin akışını değiştiren bir kahramanlık destanıdır. Ulusal marşımız bizlere, atalarımızın bağımsızlık uğruna neleri feda ettiğini çok iyi anlatarak, korumamız gereken asli değerlerimizi hatırlatan, en önemli milli değerlerimizden birisi olmuştur. Bizlere düşen görev, gelecek kuşakların, atalarının kendilerine emanet ettikleri bu kutsal vatan için, sağladıkları güven ve huzur ortamının yaşatılması için farkındalık oluşturulmasının sağlanmasıdır. 

Bu duygu ve düşüncelerle, İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy'a Allah'tan rahmet diliyor, bu anlamlı günün 95.yıl dönümünü kutluyor, saygılarımı sunuyorum" dedi.

 

CHP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ŞERAFETTİN TURPCU:

 

CHP Zonguldak  Milletvekili Şerafettin Turpcu, İstiklal Marşı`nın kabulünün 95. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

 

Milletvekili Turpcu mesajında şu satırlara yer verdi:

 

“Bugün Mehmet Akif Ersoy'un kaleminden sanat eseri kıvamında çıkan ve inanılmaz derin anlamlar içeren Milli Marşımızın, Türk Milletinin egemenliğini temsil eden TBMM tarafından kabulünün 95. Yıldönümü.

  

İstiklal Marşı`mızın her mısrası, Kurtuluş Savaşı’nda çarıkla verilen onurlu mücadelenin haklı gururunu üzerinde taşır.  Vatan topraklarının ne şekilde elde edildiğinin, korumak için neler feda edildiğinin etkileyici bir şekilde anlatıldığı, Türk Milletinin atlattığı badireleri ve onur mücadelesini anlatan kahramanlık destanımızdır.

 

Bayrağımızın ve  İstiklal  Marşı`mızın içerisinde birçok anlam yüklü olduğunu unutmamak gerekmektedir. Özgürlük ve bağımsızlığını tarihinin en zor koşullarında elde etmiş bir millet için ne derece önem arz ettiğini gelecek nesillere çok iyi biçimde aktarmak gerekmektedir. Türk bayrağına dizilen her methiye o bayrağın temsil ettiği, o bayrağı gönderde tutan insanlara, bu uğurda canını veren insanlara dizilen methiyedir.

 

Bu düşüncelerle, İstiklal Marşı`mızın kabulünün 95. yıldönümünde Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü, Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını, bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi ve İstiklal Marşı’mızın şairi Mehmet Akif Ersoy`u saygıyla anıyorum.” 

 

 

BEÜ REKTÖRÜ PROF. DR. MAHMUT ÖZER:

 

Yurdumuzun zor günlerden geçtiği bir dönemde, milleti manen kuvvetli kılacak, milli ve manevi duyguları coşturacak söylevlere ihtiyaç vardı. Cephelerde şiddetli çarpışmaların yaşandığı, şehadet haberlerinin memleketlerine aylar sonra peş peşe geldiği günlerdi.  Cephe gerisinde de durum farklı değildi. Ciddi erzak sıkıntısının yaşandığı Anadolu’da askerlere ulaştırılmak üzere erzak, silah, giysi temin etmeye çalışan halkın güce ve desteğe ihtiyacı vardı.

 İşte Âkif, Türk milletini tekrar yüreklendirmek, manevi coşkunluklarını canlandırmak için “korkma” sözüyle başlayan şiirini kaleme alır. Öyle bir şuurla yazılmıştır ki bu şiir; katıldığı yarışmada birinci olmasına rağmen milli şairimiz ödülü kabul etmez. Hatta İstiklâl Marşı'nın Türk Milleti'nin eseri olduğunu beyan eder ve şiirlerini topladığı Safahat'ına dâhil etmez.

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un da dediği gibi Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın. Milli şuurumuzun baki kalması temennisiyle 12 Mart 1921 tarihinde mecliste ayakta dakikalarca alkışlanarak kabul edilen İstiklal marşımızın kabul edilişinin 95. yıl dönümünü kutluyorum.