Türk-İş Genel Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri ile konfederasyona bağlı bazı sendikaların Genel Başkanları maden ocağına indi, madencilerin sorunlarını dinledi, yetkililere seslendi.

 

Türk-İş Genel Başkanı Atalay, kurumun acilen 5 bin işçiye ihtiyacı olduğunu vurguladığı konuşmasında, “Dünyanın hiçbir yerinde bu gibi ocaklar teknolojiyle ayakta durmuyor, insan gücüyle ayakta duruyor. Zonguldak olarak tek vücut halinde bu kuruma işçi aldırmak mecburiyetimiz var. Bir vilayette futbol takımı küme düşerse il de küme düşüyor. Zonguldakspor amatör kümede. Topyekün Zonguldak halkı gayret sarf edip takımı profesyonel lige çıkarması gerekiyor” görüşlerine yer verdi.

 

Türk-İş Genel Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile konfederasyona bağlı bazı sendikaların Genel Başkanları Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait maden ocağının -560 koduna inerek maden işçileriyle bir araya geldi. Türk-İş’in maden ocağı ziyaretine Türk-İş Genel Başkanı ve Demiryol-İş Sendikası Genel Başkanı Ergün Atalay, Türk-İş Genel Mali Sekreteri ve Yol-İş Sendikası Genel Başkanı Ramazan Ağar, Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri ve TEKSİF Sendikası Genel Başkanı Nazmi Irgat, Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alemdar, Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Denizciler Sendikası Genel Başkanı Hasan Pekdemir, Selüloz-İş Sendikası Genel Başkanı Ergin Alşan, Dok-Gemi İş Sendikası Genel Başkanı H.Necip Nalbantoğlu, Çimse-İş Sendikası Genel Başkanı Zekeriye Nazlım ile Sendikaların Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.

 

 

ALABAŞ EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Ziyarette ev sahibi olarak GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, TTK Genel Müdür Yardımcıları Mahmut Özçelik ve İsmail Güner İle Kozlu Müessese Müdürlüğü yöneticileri ile GMİS’e bağlı şubelerin başkan ve yöneticileri hazır bulundu. GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş’ın ev sahipliği yaptığı Türk-İş Yönetimi ile bağlı sendikaların genel başkanlarının ziyaretinde Genel Başkan Atalay, Uzun Mehmet Kuyu başında maden işçilerine hitap etti.  Konuşan Alabaş, maden işçilerine hitaben yaptığı konuşmada “Geçtiğimiz hafta Türk-İş Yönetimi içinde görev değişikliği oldu. Yeni Yönetim Kurulu, göreve başlamadan önce ilk ziyaretini Zonguldak’a, Zonguldak Maden İşçilerine yaptı. Tüm maden işçileri adına hoşgeldiniz diyorum” dedi.

 

“DUA ALMAYA GELDİK”

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise şöyle konuştu; “Bugün Türk-İş Yönetimi ve değerli başkanlarımızla birlikte maden işçilerine misafir olmaya, kucaklaşmaya, dualarını almaya geldik. Geçtiğimiz hafta Salı günü Türk-İş Yönetiminde değişiklik oldu. Yönetim Kurulu olarak bir karar aldık. Odamıza oturmadan önce gideceğimiz, göreceğimiz, ziyaret edeceğimiz yerler var. Sizi ziyarete geldik. Zonguldak, işçinin başkenti, Zonguldak Emeğin Başkenti. Kömür olmasa Zonguldak olmaz, Zonguldak olmasa kömür olmaz diye bir algı var.  2009 yılında bu ocağa girdim. 3 yıl önce de ocağa girdim. Başkanlarımızdan ocağa girenler var, girmeyenler var. Allah nasip ederse ocağa gireceğiz. Ocağa girmeden önce Türk-İş olarak Zonguldak işçisine, maden işçisine söylenecek sözlerimiz var.

 

KOL KOLA, OMUZ OMUZA OLMA MECBURİYETİ VAR

Bu bölgenin bu işyerinin yeni işçilere ihtiyacı var. Bu işyerinin 4 bine yakın kadroya geçmesi gereken ve gruplu çalışan işçileri var. Bu bölgede kuralsız çalışan, sendikalı olmayan taşeron işçileri var. Bu bölgedeki bu üç problem bizim problemimiz, sizin probleminiz. Zonguldak’ın esnaf odasından belediye başkanına, milletvekiline muhalefetinden iktidarına gazetecisine, sokaktaki vatandaşına kadar bu üç meselede kol kola omuz omuza olma mecburiyeti var. 2009 yılında bölgeye alınan işçiler için o çorbada benim de tuzum var. İnşallah önümüzdeki dönemde muhalefet milletvekilleri, iktidar milletvekilleri, Zonguldak olarak tek vücut halinde bu kuruma işçi aldırmak mecburiyetimiz var.  İşçi alımıyla birlikte gruplu arkadaşlarımızın daimi kadroya geçmeleri için Zonguldak’ın, Türk-İş’in siyasetçinin emek sarf etmesi gerekiyor. Biz Türk-İş olarak bu işin öncülüğünü yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Bir vilayette futbol takımı küme düşerse il de küme düşüyor. Zonguldakspor amatör kümede. Top yekün Zonguldak halkı gayret sarf edip takımı profesyonel lige çıkarması gerekiyor”.

 

İŞÇİLERLE SOHBET ETTİLER

Başkan Atalay, toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan ücret farklarının da 14 Eylül’e kadar ödeneceğini belirtti. Heyet, TTK Yöneticilerinin verdiği brifingin ardından TTK Kozlu Müessesesi -560 kodunda bulunan 6. Kartiye üretim alanına indi. Burada çalışma koşullarıyla ilgili incelemeler yapan Genel Başkanı Atalay ile Türk-İş Heyeti, işçilerle maden ocağında kahvaltı yaptı ve sohbet etti. Ocak çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulunan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, “TÜRK-İŞ Yönetimi ve Genel Başkanlarla birlikte 2 saattir ocaktayız. Sağ olsunlar kurumun yöneticileri de bize eşlik etti. Öncelikle söylemek gerekiyor; Aşağısını görmeden aşağısını anlatmak çok zor. Aşağıda çalışma şartlarını görmeyene kömürcüyü anlatmak çok zor. Bu benim 3 kez maden ocağına girişim. 2009 yılında da Başbakanımızla birlikte girmiştim.

 

KURUMUN 5 BİN İŞÇİYE İHTİYACI VAR

Benim Enerji Bakanından ve Çalışma Bakanından bir arzum var; en kısa zamanda Hazine Bakanımız Mehmet Şimşek’i ve Başbakan Yardımcımız Ali Babacan’ı bu ocakta iki saat misafir etsinler istiyorum. Çünkü bu kurumun 5 bin işçiye ihtiyacı var. Bir de 4 kişinin yapacağı işi şu anda aşağıda iki kişi yapıyor. Bu durum iş güvenliği açısından risk teşkil ediyor. Dünyanın hiçbir yerinde bu gibi ocaklar teknolojiyle ayakta durmuyor, insan gücüyle ayakta duruyor. Ben özellikle belirtmek istiyorum,  buraya işçi alınması noktasında bu bölgenin Sayın Başbakanımızın himmetine ihtiyacı var.  Burada gruplu statüde çalışan arkadaşlarımız var, onlarında daimi kadroya geçirilmesi gerekiyor.  Yani aşağının çalışma şartlarını görmeyenlere hiçbir şey anlatma imkanımız yok. Allah aşağıda çalışanların yardımcısı olsun. Biz de TÜRK-İŞ olarak, Genel Maden İş olarak elimizi değil taşın altına vücudumuzu koymak zorundayız.  Biz TÜRK-İŞ Yönetimi olarak yerimize oturmadan buraya gelelim, kendimizi tazeleyelim, burayı görüp de kendimize çeki düzen verelim dedik. 

Bugün bu şartları bir kez daha gördük. Dilimizin döndüğü kadar bunları anlatmaya gayret edeceğiz” dedi.