Karadeniz Ereğli’de, ormanda elleri kesik cesedi bulunan 21 yaşındaki Gizem Tunç'un ailesi, üniversitesi öğrencisi Özgecan Aslan'ın benzer şekilde öldürülmesinin ardından, hayatının baharında kaybettikleri kızlarının acısını bir kez daha derinden hissetti
 

- Baba Yunus Tunç: “Bence idam çözüm değil, idam edilen kurtulup gidiyor. Uzun yıllar suçun acısını çektirmek çok daha iyi ancak bu suçluları affetmemek gerek”

 

 

Karadeniz Ereğli’de yaklaşık iki yıl önce ormanda elleri kesik halde cesedi bulunan Gizem Tunç'un ailesinin acısı, üniversitesi öğrencisi Özgecan Aslan'ın benzer şekilde öldürülmesinin ardından bir kez daha tazelendi. Henüz 21 yaşındayken erkek arkadaşı olduğu iddia edilen kişi tarafından acımasızca öldürülen, ardından da elleri bileklerinden kesilen Gizem Tunç'un ailesinin yaralı yüreğini, Özgecan cinayeti bir kez daha kanattı.

 

“SİYAHLARA BÜRÜNDÜ”

Kızı gibi yaşamının en güzel çağlarındaki Özgecan'ın toprağa verilişini gözü yaşlı takip eden baba Mehmet Yunus Tunç, Aslan ailesinin acısına Türkiye'nin hemen hemen her bölgesindeki insanlar gibi "siyahlara" bürünerek ortak oldu. Tunç, yaptığı açıklamada, evlatlarının öldürülmesiyle yaşadıkları acıyı unutmalarının mümkün olmadığını, Özgecan'ın başına gelenleri öğrendikleri günden itibaren hüzünlerinin daha da arttığını söyledi.

 

“CEZA İNDİRİMİ UYGULAMASINI İSTEMİYORUZ”

Aslan ailesine sabır dileyen Tunç, "İnşallah böyle olaylar bir daha olmaz, yaşanmaz. Çok acı bir olay. Tüm Türkiye ayağa kalktı, çok da iyi yaptılar. İnşallah suçlular hak ettikleri cezayı bulur. Adalet sistemi de inşallah değişir, cezaların daha arttırılmasını istiyoruz. Suçunu kabul eden sanıklara ceza indirimi uygulanmasını istemiyoruz" diye konuştu.

 

“İDAM ÇÖZÜM DEĞİL”

Suçlulara verilen cezaların infazının tamamlanmasının önemli olduğunu vurgulayan Tunç, "Bence idam çözüm değil, idam edilen kurtulup gidiyor. Uzun yıllar suçun acısını çektirmek çok daha iyi ancak bu suçluları affetmemek gerek. Çünkü bunlar dışarı çıktığında gene topluma zarar verecekler. Topluma faydalı insan değiller. Bunlar canavarca işlenen suçlardır" ifadesini kullandı.

 

AVUKATIN AÇIKLAMASI

Mehmet Yunus Tunç, kızının da cinayette ellerinin kesildiğini, sanığın babasının da oğluna yardım ettiğini hatırlatarak Özgecan cinayetinde de benzer durumların yaşandığını, Aslan ailesini en iyi kendilerinin anladığını dile getirdi. Ailenin avukatı Yılmaz Efe de benzer olaylarının olmasını asla istemediklerini, infaz rejiminin ağırlaştırılmasını önemli bir husus olarak gördüklerini kaydetti. Efe açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 

“İDAMI GETİRMEK SUÇU ÖNLEYİCİ HUSUSLAR DEĞİL”

“Başka Gizem, Özgecan olaylarının olmasını asla istemiyoruz hukukçular olarak. Suçu etkileyen bir sürü unsur bulunmakta. Cezaların ağırlaştırmak veya idamı getirmek başlı başına suçu önleyici hususlar değil. Tabi bir suç olgusu suç olayının altında toplumsal etmenler bireysel nedenler etkili olabiliyor. Bu nedenle cezaların ağırlaştırılmasından daha ziyade infaz rejiminin ağırlaştırılması gerekir. Bu çok önemli bir husustur. Son dönemlerde tartışılan konulardan biri de idam cezasının geriye getirilmesi. Avrupa Birliği’nden dolayı böyle bir imkan olmadığını bilmek lazım. İdamın bir ceza olup olmadığı yıllarca tartışılmıştır.

 

İDAM BİR KURTULUŞTUR

İdam bir ceza değil hükümlü için adeta bir kurtuluştur. Onun uzun yıllar bu acıyı yaşaması ve bedeninde bu hissetmesi lazım ki bu cezayı anlasın. Bizim ceza infaz rejimimiz biraz kötü. Aldığı ceza süreli ceza ise 3’de 2’sini yatıyor. Ağırlaştırılmış müebbet cezalarında 30 yıl müebbet cezaları kanunda yazan miktarını cezaevinde geçiren hükümlüler şartlı olarak sorgusuz sohalsiz tahliye ediliyorlar.

 

KOMİSYONA GİDİLMELİ

Mutlaka bir komisyona havale edilip değerlendirilip karar verilmesi gerekir. Bu olayı gerçekleştirenlerin ağırlaştırılmış müebbet cezası alması gerekir. Basından takpi ettiğimiz kadarı ile bir sürü birleşen etmen var, ırza geçmeye çalışıyor, daha sonra bunun aydınlatılmaması için mağdur öldürülüyor, canavarca hisle öldürülüyor. İddianamede talep edilecek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olacaktır”

 

GİZEM TUNÇ’UN OLAYI

Ereğli'de Uzun Mehmet Mahallesi Radar mevkisindeki bir barakada 9 Eylül 2013'te taksici Murat Erdoğan'ın, yakınındaki ormanlık alanda ise elleri kesilmiş halde Gizem Tunç'un cesedi bulunmuştu.

Olayla ilgili yürütülen soruşturmada genç kızın erkek arkadaşı olduğu ileri sürülen Deniz Poyraz, cinayet şüphesiyle Denizli'deki askeri birliğinde gözaltına alınmış ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı. Delilleri karartmaya çalıştığı iddiasıyla zanlının babası Ali Poyraz hakkında da tutuklama kararı verilmişti.

Adli Tıp Kurumu Ankara Grup Başkanlığı Morg İhtisas Dairesinin otopsi raporunda, Tunç'un ellerinin öldürüldükten sonra bileklerinden kesildiği belirlenmişti. 

Yargılama sonucunda mahkeme heyeti, kasten adam öldürmek suçundan iki kez müebbet hapse çarptırdığı sanığın cezasını, duruşmadaki iyi halini göz önüne alarak 50 yıl hapse düşürmüş, sanığın babası Ali Poyraz'a da bir yıl hapis vererek hükmün açıklanmasını geri bırakmıştı.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)