Refikimiz Alemdar Gazetesi’nin haberine göre, Alemdar Gemisine İstiklal Madalyası verilmesi için ilçe halkı 10 bin imza ile belediyeye başvurdu. Belediye meclisinin oybirliği ile kabul ettiği talep TBMM’de görüşülmeyi bekliyor. AKP Milletvekili Ercan Candan konuyu yakın takibe aldı.

 

Sahipliğini Celal Bozkuş, Sorumlu Yazıişleri Müdürlüğünü Alper Güldal’ın yaptığı ve Mayıs 2013 sayısı ile yayın yaşamına merhaba diyen Alemdar Gazetesi, özel haberleri ile dikkatleri çekti. İlk sayısında Kandilli ile Gökçeler Belde Belediyelerinin birleşme kararı aldığını da duyuran Alemdar Gazetesi, Kdz. Ereğli’nin 18 Haziran Kurtuluş Parkı’ndaki Alemdar Gemisi’ne  İstiklal Madalyası verilmesi için yapılan girişimleri de gündeme taşımıştı. Gazetenin haberine göre,  TBMM’ye kadar taşınan talep konusunda görüşlerini açıklayan AKP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan konuyla yakından ilgilendiğini de açıkladı.

 

İSTİKLAL MADALYASINI HAK EDİYOR

Gazi Alemdar Gemisi’ne İstiklal Madalyası verilmesi için Kdz. Ereğli Belediye Meclisinin aldığı kararın Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulmasının ardından çıkacak karar heyecanla bekleniyor. Gazi Alemdar Gemisini Yapma ve Yaşatma Derneği Başkan Yardımcısı Durmaz Demiroğlu ve Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, son gelişmelere ilişkin yaptıkları açıklamalarda, taleplerinin haklı olduğuna vurgu yaptılar.

 

“100 BİN KİŞİ ZİYARET EDİYOR”

Gazi Alemdar Gemisini Yapma ve Yaşatma Derneği Başkan Yardımcısı Durmaz Demiroğlu, Gazi Alemdar Gemisi’nin 8 Ağustos 2008 tarihinde açılış töreni yapıldıktan sonra halkın ziyaretine açıldığını ve yoğun ilgi gördüğünü hatırlatarak, “Hesaplarımıza göre yılda 100 bin kişinin üzerinde ziyaretçimiz oluyor” dedi.

 

1924 YILINDA İNEBOLU KAYIKÇILARINA VERİLDİ

Demiroğlu, Önder Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamasında sürece ilişkin şu bilgileri verdi:

“Biz Alemdar Derneği Yönetim Kurulu olarak gemimize İstiklal Madalyası verilmesini istiyorduk. Bunun bir örneği 1924 yılında İnebolu kayıkçılarına verilmiştir Türkiye Büyük Millet Meclisi Kararı ile. İnebolu kayıkçıları nezdinde İnebolu halkına verilen bir madalyadır. İnebolu halkı büyük özveri ile Alemdar ve Alemdar gibi gemilerin daha doğrusu o günkü İstiklal savaşında olan donanmamızın getirdiği silah mühimmatı İnebolu, Samsun’a bırakıyordu. İnebolu’dan da kara yoluna karşı taşınıyordu bunun için verilen bir madalya idi bu.

 

“EN MÜKEMMELİ ALEMDAR GEMİSİDİR”

Onların bu hizmetlerinin gereği olan malzemeyi aslında 22 adet İstiklal Savaşı donanması gemileri taşıdı bunların en mükemmeli de Alemdar Gemisidir. Bunun için İstiklal Madalyası istemek için kampanya başlattık. Ereğli Belediye Başkanlığına hitaben dilekçe yazdık bu dilekçeyi geminin salonlarından birine koyduk ve imzalattık. Biz bu gemiye bu kahraman gemiye istiklal Madalyası istiyoruz bunun için Belediye Başkanının meclis kararı alarak Türkiye Büyük Millet Meclisine başvursun ve bizim bu isteğimizin takipçisi olsun mealinde bir dilekçe idi. Bu dilekçe yaklaşık 1 ay civarında 10 binin üzerinde imza getirdi. İmzaları dosyaya koyduk Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’a verdik. Posbıyık’da Belediye Meclisini toplayarak bu talebi Türkiye Büyük Millet Meclisine iletmek için karar çıkarttı. Dosya hazırlandı ve Meclis Başkanlığına, Milletvekili eşliğinde sundular. Merakla çıkacak kararı bekliyoruz”

 

FRANSIZ ASKERLERİ TESLİM ALDILAR

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’da Ereğli halkının özlemle Alemdar Müze Gemisi’ne İstiklal Madalyasını istediğini söyledi. Posbıyık konuşmasında şunları söyledi: “İstiklal Savaşında tek deniz savaşı tek şehit verdiğimiz savaş Karadeniz Ereğli açıklarında yaşanmıştır. Gazi Alemdar Gemisi İstiklal Savaşı boyunca İstanbul’dan, Rusya’dan gerekli silahları almak suretiyle Gazi Mustafa Kemal’in askerlerine göndermek üzerine İnebolu’ya defalarca seferler yapmıştır. Yine seferlerinden birinde Fransız C27 botu tarafından teslim alınmış denizde. Ancak içinde bulunan Ereğli’de yaşayan gençlerin de mürettebat olarak bulunuyordu büyük bir mücadele vererek gambottan ayrılmışlar Fransız askerleri teslim almışlar ve Ereğli sahillerine doğru kaçmaya başlamışlar.

 

RECEP KAHYA ŞEHİT OLDU

Olayın farkına varan Fransız C27 gambotu Alemdar’ı takip etmeye başlamış açtıkları ateş sonucunda serdümen Recep Kahya şehit olmuştur. İstiklal savaşında tek şehidi orada verdik. Alemdar Gemisi, Ereğli açıklarına gelirken milis güçleri sahilden ateş açmak suretiyle C27 gambotuna Alemdar Gemisinin taciz edilmesine engel olmaya çalışmıştır. Alemdar Gemisi de bu şekilde gambotun geri dönmesi ile bu takipten vazgeçmiştir. Son derece önemli bir olaydır.

 

“İLK KANUN MADDESİ OLARAK ÖNÜMÜZDE DURMAKTA”

Fransız askerlerin esir olarak alındıktan sonra olay Ankara’ya iletilmiş bu askerlerin serbest bırakılması için Fransızlar devreye girmiş. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ilk defa Türkiye’nin İstiklal savaşının başarılarını ve özgürlüğünü sağlayacak bir anlaşma imzalanmıştır. Denizde gemiler rahatlıkla dolaşabilir diye bunun neticesi Fransız askerler serbest bırakılmıştır. Bu da İstiklal Savaşı’nın ilk kanun maddesi olarak önümüzdeki durmaktadır. Ereğli’de bu gemi birebir verilen destekler ile saçtan yeniden yapılmış ve sahile yerleştirilmiştir. Yılda 100 bin kişi tarafından bu müze gemi ziyaret edilmektedir. Müthiş bir ilgi ve alaka görmektedir. Ereğli halkından gelen on birlerce dilekçenin ardından belediye meclisi toplanmış ve Gazi Alemdar Gemisi’ne İstiklal Madalyası verilmesi için karar almıştır. Bu meclis kararı vekillerimiz tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisine gönderilerek bu talebimiz iletilmiştir. Ereğli halkı özlemle Gazi Alemdar Gemisi’ne verilecek İstiklal Madalya’sını beklemektedir. Bu büyük bir onur olacaktır. O tarihteki o mücadeleye katılanlarında mezarlarında rahat etmesine neden olacaktır”

Ak Parti Zonguldak milletvekili Ercan Candan da Önder Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamasında Gazi Alemdar Müze Gemisi’ni “İstiklal Madalyası” verilme sürecini yakından takip ettiklerini söyledi.