Tüm hazırlıkları yapılan, ÇED raporu dahi alınan ancak bir türlü başlatılamayan Alaplı Alport Liman Projesi’ni Kdz.Ereğli, Alaplı, Akçakoca ve Düzce’de kurum, kuruluş, sivil toplum örgütlerinin temsilcilerine sorduk. Özellikle sağlanan teşviklerin ardından ekonomik anlamda atağa kalkan Düzce, Alaplı liman projesine büyük önem veriyor.

 

Düzce OSB Müdürü Yirmibeşoğlu:

“Sadece Düzce’nin değil Bolu’nun hatta Ankara’nın Karadeniz çıkış kapısı olarak değerlendirebiliriz. Şuan itibariyle Alaplı haricinde bir tane Zonguldak’ta liman var, Ereğli limanı zaten kendisine göre çalışıyor, Samsun limanı uzak, bakıldığında Alaplı limanı Ankara’ya bile yakın. Bölgedeki sanayiciler için Organize Sanayi Bölgeleri için çok faydalı olabileceğine inanıyoruz”

 

CHP Alaplı Belediye Başkan aday adayı Tekin:

“Alaplı’nın geçmişinde yat yapımı ile ilgili mesleği vardı ve bu meslek Türkiye’ye örnek olmuştu. Alaplı’nın sorunlarının çözümünde iktidar partisinin yerel ve genel siyasetçileri mangalda kül bırakmıyor. Ekonomisi daralan beklediği çıkışı yapamayan pek çok noktasında ciddi sıkıntılar yaşanan Alaplı için atılmış bir adım yok. Liman bu bölgenin kurtuluşudur. Alaplı liman projesinin başlaması ile ilgili birçok çalışmalar oldu ve bir türlü son noktaya gelemedi”

 

Alaplı Muhtarlar Derneği Başkanı Uysal:

“Alaplı limanı uzun süredir gündemde olan bir konu. Bu konu ile ilgili bizim düşüncemiz ve talebimiz çok açıktır. Alaplı için son derece önemli olan liman projesinin biran önce hayata geçmesini umut ediyoruz. Her türlü olumlu katkıyı yapmaya da hazırız. Limanın faaliyete girmesi demek ekonomik anlamda Alaplı’yı ve çevresindeki ilçelere de katkı sağlaması demektir”

 

MÜSİAD Düzce Şube Başkanı İsmail Çakmak:

“Alaplı’daki liman projesini sadece Alaplı için değil Düzce hatta Batı Karadeniz bölgesi olarak düşünmek gerekir. Düzce bilindiği gibi lojistik il merkezidir, yani Düzce’deki tüm toptancılar, nakliye grubu buraya gelir buradan bölgeye dağılırlar. Eğer böyle bir liman projesi gerçekleşirse burası Anadolu’nun Karadeniz kapısı olur. Buradan gelen tüm mallar, Anadolu’ya geçebilir. Düzce, Alaplı’ya 50 kilometrelik bir mesafede. Karadeniz’in dışarıya açılan bir kapısı olur. Gerekli izinleri alınmış, gerçekten güzel bölge için hayati bir olay”

 

Alaplı Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Kemal Çam:

“Biz Alaplı’da liman projesinin biran önce devreye girmesini ve önündeki eksikliklerin giderilmesini bekliyoruz. Limanın çalışıyor olması sadece Alaplı için değil Ereğli ve Akçakoca ilçeleri ile Düzce, Bolu İl’lerimiz için de önemlidir. Kısacası Alaplı limanı Türkiye’ye dünyaya açılan bir kapı olabilir. Biz her türlü katkıyı ve desteği vermeye hazırız”

 

(HABER-MUSTAFA KEMAL BEKTAŞ)

Alaplı Taşbacı ile Kılçak mevkisi arası Alaplı çayının batısında yer alan, 1 milyon 538 bin m2’lik denizden kazanılacak bir alan üzerine gerçekleştirilmesi planlanan Alport Alaplı Limanı projesi askıda kaldı. Kömür ve demir cevheri yükleme, boşaltma, her türlü sanayi istihraç ve nihai ürünlerini yükleme-boşaltma, yurt içi ve yurt dışı her türlü katı, dökme, kuru yük ve sanayi ürünleri yükleme ve boşaltma hizmetlerinin verilmesi hedeflenen Alaplı limanı sadece Alaplı için değil Batı Karadeniz hatta pek çok çevre İl için de hayati derecede önemi dile getiriliyor. Sadece bölgesel ekonomiyi desteklemenin yanı sıra istihdam konusunda da ciddi katkı sağlayacağı anımsatılan projede hizmetler, kargo, ro-ro kamyonları ve yüklenici firmalar ile inşa aşaması ile toplam 750 kişinin istihdam edilmesi de planlanıyor. Fizibilitesi başta olmak üzere pek çok alt yapısı tamamlanan Alaplı liman projesini bölgede yer alan sivil toplum örgütlerinin temsilcilerine, kurum ve kuruluşlara sorduk ve bu projenin hayati derecede önemli olduğu cevabını aldık. İşte o röportajlarımıza devam ediyoruz:

 

Düzce OSB Müdürü Selim Yirmibeşoğlu:

“Sadece Düzce’nin değil Bolu’nun hatta Ankara’nın Karadeniz çıkış kapısı olarak değerlendirebiliriz. Şuan itibariyle Alaplı haricinde bir tane Zonguldak’ta liman var, Ereğli limanı zaten kendisine göre çalışıyor, Samsun limanı uzak, bakıldığında Alaplı limanı Ankara’ya bile yakın. Bölgedeki sanayiciler için Organize Sanayi Bölgeleri için çok faydalı olabileceğine inanıyoruz. Özellikle bizim kendi bölgemizde böyle bir limanın olması, kendi bölgemizdeki ticaretin önünü açacak bir proje olduğuna inanıyoruz. Ulaşım anlamında limana en yakın orta nokta Düzce bölgesidir. Geniş bir bölgeye hitap edeceğini umut ediyoruz”

 

MÜSİAD Düzce Şube Başkanı İsmail Çakmak:

“Alaplı’daki liman projesini sadece Alaplı için değil Düzce hatta Batı Karadeniz bölgesi olarak düşünmek gerekir. Düzce bilindiği gibi lojistik il merkezidir, yani Düzce’deki tüm toptancılar, nakliye grubu buraya gelir buradan bölgeye dağılırlar. Eğer böyle bir liman projesi gerçekleşirse burası Anadolu’nun Karadeniz kapısı olur. Buradan gelen tüm mallar, Anadolu’ya geçebilir. Her insanlığın hayalidir bu. Anadolu’nun önünün açılması gerçekten güzel bir olay. Bu gurur verici bir gelişmedir. Bizim daha önce de dile getirdiğimiz bölge için, Düzce için gerekli bir olaydır. Düzce, Alaplı’ya 50 kilometrelik bir mesafede. Karadeniz’in dışarıya açılan bir kapısı olur. Gerekli izinleri alınmış, gerçekten güzel bir olay. Bölge için hayati bir olay. Oradaki imalatçılar için Erdemir, Boru profil fabrikaları için hayati bir olay”

 

Alaplı Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Uysal:

“Alaplı limanı uzun süredir gündemde olan bir konu. Bu konu ile ilgili bizim düşüncemiz ve talebimiz çok açıktır. Alaplı için son derece önemli olan liman projesinin biran önce hayata geçmesini umut ediyoruz. Bu bağlamda Alaplı Muhtarlar Derneği olarak her türlü olumlu katkıyı yapmaya da hazırız. Limanın faaliyete girmesi demek ekonomik anlamda Alaplı’yı ve çevresindeki ilçelere de katkı sağlaması demektir. Alaplı’dan Düzce’ye kısa sürede rahat bir ulaşım imkanı sağlanması bölge için son derece de önemli bir gelişmedir. Bu bağlamda liman projesinin biran önce faaliyete geçmesi gerektiğinin altını çiziyorum”

 

Alaplı Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Kemal Çam:

“Biz Alaplı Şoförler ve Otomobilciler Odası olarak Alaplı’da liman projesinin biran önce devreye girmesini ve önündeki eksikliklerin giderilmesini bekliyoruz. Limanın çalışıyor olması sadece Alaplı için değil Ereğli ve Akçakoca ilçeleri ile Düzce, Bolu İl’lerimiz için de önemlidir. Kısacası Alaplı limanı Türkiye’ye dünyaya açılan bir kapı olabilir. Biz her türlü katkıyı ve desteği vermeye hazırız”

 

CHP Alaplı Belediye Başkan Aday adayı Nuri Tekin:

“Bilindiği gibi Alaplı’ya çok önemli bir firma gelerek liman ve sanayi yatırımı yapmak istedi ancak bürokratik engellerin çözülememesinden ötürü bu iş gerçekleştirilemedi. Açıkça belirtmek isterim ki sözün bittiği yerdeyiz. Alaplı’nın geçmişinde yat yapımı ile ilgili mesleği vardı ve bu meslek Türkiye’ye örnek olmuştu. Alaplı’nın sorunlarının çözümünde iktidar partisinin yerel ve genel siyasetçileri mangalda kül bırakmıyor. Gelin görün ki ekonomisi daralan beklediği çıkışı yapamayan pek çok noktasında ciddi sıkıntılar yaşanan Alaplı için atılmış bir adım yok. Liman bu bölgenin kurtuluşudur. Alaplı liman projesinin başlaması ile ilgili birçok çalışmalar oldu ve bir türlü son noktaya gelemedi. Demokrat Parti’den Alaplı Belediye Başkanlığına seçilen Nevzat Çimenoğlu, AK Partiye geçti. Kendisinin de liman ile ilgili açıklamaları var. Başbakan arkamızda Alaplı’ya hizmet aktarılacağına dönük söylemleri var. Liman konusunda bürokrasi engelini çözemeyen bir iktidar partisini Alaplı’da övmeleri çok üzücü bir olaydır. Bugün tek başına büyük bir iktidar partisinin ilçe başkanı ve belediye başkanının Alaplı’da bürokratik işlerden yana yakınıyorlarsa bu hakikaten sözün bittiği yerdir. Daralan ekonominin altın anahtarı olan liman projesinin biran önce önündeki engellerin kaldırılmasını bir kez daha yetkililerden istiyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi Alaplı İlçe Başkanlığı olarak defalarca bu konuyu yetkililere anlatmaya dikkatleri bu noktaya çekmeye çalıştık. Biz taş üstüne taş koyanı alkışlarız. Alaplı’nın sorunlarının çözümünde üzerimize düşen her türlü desteği vermeye de hazırız. Siyaseti bir kenara bırakırız Alaplı ilçemiz için atılacak her türlü olumlu adımın sonuna kadar arkasında oluruz”