Gıda, Tarım ve Hayvancılık Zonguldak İl Müdürlüğü, Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği ve Balparmak firması ile ortak eğitim ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Toplantıya; Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, Orman Bölge Müdürü Musa Çelebi, Ziraat Odası Başkanı Hasan Kabarık, Tarım Teşkilatı çalışanları ve arıcılıkla uğraşan 125 üretici katıldı.
Toplantı, Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Güney’in açılış konuşması ile başladı. Başkan Güney, konuşmasında, Orman Bölge Müdürlüğü ile ortak yürütülen Bal Ormanı Projesi’nden bahsederek, “İlde 2 tane olmak üzere Ereğli Çaylıoğlu’nda 50 hektarlık, Merkez Gelik beldesinde 30 hektarlık alanlarda çalışmalara başlandı. Ayrıca uzun zamandır Halk Eğitim Merkezleri ile birlikte düzenlenen arıcılık kurslarına ek olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın başlatmış olduğu ‘Okullar Hayat Olsun Projesi’ kapsamında da ilkokul, ortaokul ve liselerde de arıcılık eğitimleri vereceğiz” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik de, toplantıya katılan öğretim üyelerine ve katılımcılara teşekkür ederek başladığı konuşmasında, arıcılığın ve bölgede üretilen kestane balının hem ilde, hem de ülkede büyük öneme sahip olduğunu vurguladı. Müdür Çelik, “Zonguldak genelinde 288 ton bal üretiliyor. Üretilen bu balın 50-70 tonun kestane balıdır. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin (KTÜ) Zonguldak balı üzerine yaptığı araştırmaya göre, kestane balının antioksidanı çok yüksek, çiçek ballarına göre tüm değerleri yüzde 50 daha fazladır. Yöremizin aşırı nemli olması, kestane balı üzerinde olumlu rol olmaktadır. Bu da lezzetinde, kıvamında, en önemlisi de kalitesinde çok büyük özellikler sağlamaktadır. Bu farklılık öne çıktığı için 50 liradan aşağıya satılmıyor. Biz bu üretimi 100 tona çıkarırsak, bölge köylüsünün kendi kendine yetebileceği bir üretim alanı yaratılmasına hizmet etmiş oluruz. Orman Bölge Müdürlüğü ve Arı Yetiştiricileri Birliği işbirliği ile ilgili bal ormanları oluşturuyoruz. Birincisi Ereğli ilçemizde kuruluyor. İkinci bal ormanını, Zonguldak Merkez ilçemizde kuracağız. İl Müdürlüğümüz olarak arı yetiştiricilerine desteğimiz devam ediyor. 2012 yılında 18 bin 718 koloniye 131 bin 26 TL ana arı destekleme ödemesi yaptık” diye konuştu.
Toplantıya konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, “Arı Hastalıkları, Arı Sağlığı ve Koloni Yönetimi”, Prof. Dr. Sibel Silici de, “Arı Ürünleri, Hijyenik Üretim ve Apiterapi” konularında katılımcıları bilgilendirdi.