Alaplı’da yaşayan Şükrü Eroğlu, 20 yıldır elde yaptığı bastonları yaşlılar ve ihtiyaç sahiplerine hediye ederek mutlu oluyor.

Gürpınar köyündeki evinin atölyeye çevirdiği köşesinde çeyrek asra yakın sürede kızılcık ağaçlarından baston üreten Eroğlu, tespit ettiği yaşlı ve ihtiyaç sahibi kişilere ürünlerini hediye ediyor. Bugüne kadar yüzlerce kişiye baston yapan Şükrü Eroğlu, ömrü vefa ettiği sürece üretime devam etmek istediğini belirtti.

Eroğlu, baston yapmaya merak ederek başladığını ve 20 yılda yüzlerce baston ürettiğini söyledi.



"İhtiyaç sahibi insanların güç alması beni mutlu etti"

İnşaat ustası Şükrü Eroğlu, hobi amacıyla kızılcık sopalarını yontarak bu işe başladığını belirterek, "İlk önceleri hobi olarak başladığım baston yapımında kendimi her geçen gün geliştirerek ortaya güzel eserler çıkardım. Sonra evimin bir köşesini atölyeye dönüştürdüm. Önceleri sadece evimde sergilemek ve boş zamanlarımı değerlendirmek için yapıyordum." diye konuştu. 

Daha sonra bazı arkadaşlarının bastona ihtiyacı olunca hediye ettiğini anlatan Eroğlu, şunları kaydetti:



"İhtiyaç sahibi insanların yaptığım bastonları kullanması, ondan güç alması beni çok mutlu etmişti. İşime daha çok sarılarak, 20 yılda 350 kişiye baston hediye ettim. İnsanlardan hayır duası almak bana ayrı bir haz veriyor. Baston yaparken daha mutlu oluyorum, ailem de destek veriyor. Ömrüm olduğu müddetçe baston yapmaya devam edeceğim."

Şükrü Eroğlu, bazen torunlarının da kendisine yardım ettiğini anlatarak, "Bastonların üzerindeki boyamaları da kendim yapıyorum. İşimi çok seviyorum. El becerisi olan her insanın, en azından boş zamanlarını değerlendirecek işlerle uğraşmasını tavsiye ederim." dedi. 



Yapımı 1 hafta sürüyor 

Bir bastonun yapımının 1 hafta sürdüğünü belirten Eroğlu, "Baston yapacaksan, güçlü ağaç olacak. Kızılcık ya da elma ağaçları güçlüdür. Ben genelde kızılcık ağacından yapıyorum. Normalde bir bastonun yapımı 2 ya da 3 gün sürer. Ben hobi amaçlı yaptığım için 1 hafta sürüyor. Baston yaparken öncelikle ağacın düz olmasına özen gösteriyorum. Eğri bölümleri varsa ısıtarak ya da elle düzeltmeye çalışıyorum. Ardından yontarak işlem yapıyorum." ifadesini kullandı. 



Şükrü Eroğlu ayrıca, bastonların üzerindeki şekilleri ve boyamaları da elleriyle çizdiğini de sözlerine ekledi. 

Hasta olan annesi için baston alan Fedai Kaçar ise "Annem ayağından küçük bir operasyon geçirmişti, bastona ihtiyacı vardı. Şükrü amcanın ihtiyacı olanlara hediye ettiğini duymuştum. Sağ olsun bize de hediye etti. Ben de anneme vereceğim. Kendisinden Allah razı olsun." şeklinde konuştu.

 

(Haber: Cem Sürmeneli)