Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Türkiye'de 57 bin profesyonel arıcı, 6,5 milyon civarında arı kovanı ve yıllık 94 bin ton bal üretimi ile Çin’in ardından dünyada ikinci büyük arıcı ülkesi olduklarını söyledi.

 

Geçtiğimiz yıl Zonguldak’taki bal üreticilerine 200 bin TL destek verildiğini, 2013 yılında 39 bin olan arı kovanı sayısının bu yıl 43 bin 466’ya yükseldiğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, 2013 yılında 330 ton olan bal rekoltesinin bu yıl elverişsiz hava şartları nedeniyle 300 ton civarında olmasının beklendiğini söyledi.

 

Balda ilk kez izlenebilirliğin sağlanacağını müjdeleyen İl Müdürü çelik, “Zonguldak ilinin belde ve köylerinde Ahmet efendinin, Mehmet amcanın ürettiği ürün kendi adı kendi kod numarası ile satışa sunulacaktır. Ülke içerisinde veya dünyanın herhangi bir yerinde markette bulunan balı eline alan kişi ilk üreticisini bilecek, üreticinin balını bu bilinçle üretecek hile ilaç kalıntısı balımız için asla söz konusu olmayacaktır” dedi.

 

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının 2014 Yılı Sosyal Destek Programı kapsamında yürütülen “Profesyonel Arıcılıkta İkinci Adım Kestane Balımız Markalaşıyor” projesi sonucu Zonguldak Bal Dolum Tesisinin ilçeye bağlı Ören Mahallesi Bozaklar Mevkisindeki açılışında konuşan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, “57 bin profesyonel arıcısı 79 İl Birliği 94 bin ton bal üretimi ile 6.5 milyon etiketli arı kovanı ile dünyanın Çin’den sonra ikinci büyük arıcı ülkesiyiz. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz ama en büyük emek Anadolu coğrafyasının. Anadolu coğrafyası dünya arılarının yüzde 22’sinin gen merkezi, bal veren bitkilerinin yüzde 70’inin gen merkezidir, böyle bir coğrafyadayız. Anadolu’yu hem arı yönünden hem de ballı bitkiler yönünden zengin kılıyor” sözleri ile konuştu.

 

“SONUÇ ALINMAYA BAŞLANDI”

Gıda Tarım ve Hayvancılık, Orman ve Su İşleri, Kültür ve İçişleri Bakanlığı ile çeşitli projeler yürüttüklerini, özellikle kayıt sistemi ile arının a’dan z’ye kadar her bilgisinin kayıt altına alındığını belirten Yılmaz, “Bakanlarımıza desteklerinden teşekkür ediyoruz. Eskiden ormanlara girmek yasaktı şimdi arıcılar ormanlarda 12 ay konaklayabiliyorlar. Bunlar ile ilgili hem yönetmelikler hem çalışmalar yapılıyor. Bizim her yıl bir strateji çalışmamız var ve uyguladığımız programlardan sonuç almaya başladık” dedi.

 

2017’DE KONGRE TÜRKİYE’DE

120 Yıl sonra dünya arıcılık kongresinin Türkiye’de 2017 yılında yapılacağını hatırlatan Yılmaz konuşmasında şunları söyledi: “Türkiye 120 yıl sonra dünya arıcılık kongresi Türkiye’de yapılacak. Cebinde parası olan 5 Bin kişi İstanbul’a gelecek 2017 yılında biz bu kongreyi alırken Kültür Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve Başbakanlığımızın desteği ile bu kongreyi aldık. 2015 Eylül ayında da gidip Güney Kore’den dönem başkanlığını alacağız. Biz bu işleri arıcı üyelerimiz ile birlikte yapıyoruz. Dünyada en iyi örgütlenmiş arıcı birliğiyiz biz, bundan da gurur duyuyoruz. Bir çok projemiz var, 28 İl Birliğimizin markası var burası da 29’ncusu. İl Birlikleri çoğalınca zor şartlarda üretilen bal sağlıklı bir ortamda üreticiye ulaşacak. Bunun ile ilgili her yıl İstanbul’da fuar yapıyoruz, Türkiye’de pek çok noktalarda kongre yapıyoruz, balın tanıtımı ile ilgili çalışmalarımız da devam edecek”

 

TÜRKİYE’DE BİR İLK

Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, Türkiye’de ilk defa balda izlenebilirliğin sağlanacağını belirtti. Zonguldak’ın belde ve köylerinde üretilen her bala verilecek kod numarasında üreticinin adı, soyadı, telefon numarasının bulunduğunu belirten Çelik, “Türkiye’de ilk defa balda izlenebilirliği sağlamış oluyoruz. En hafif ifadeyle Kozlu, Kilimli, Gökçebey, Ereğli’de, Zonguldak ilinin belde ve köylerinde Ahmet efendinin, Mehmet amcanın ürettiği ürün kendi adı kendi kod numarası ile satışa sunulacaktır. Ülke içerisinde veya dünyanın herhangi bir yerinde markette bulunan balı eline alan kişi ilk üreticisini bilecek, üreticinin balını bu bilinçle üretecek hile ilaç kalıntısı balımız için asla söz konusu olmayacaktır. Bu sayede ihracatın önüne açılacaktır” dedi.

 

PROJENİN YÜZDE 90 BÜTÇESİ BAKKA’DAN

Proje ile ilgili Çelik şu bilgileri verdi: “2014 Yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında hazırlanan, “Profesyonel Arıcılıkta İkinci Adım Kestane Balımız Markalaşıyor” adlı projeyi Müdürlüğümüz, Arı Yetiştiricileri Birliği, Zonguldak Valiliği, Avrupa Dış İlişkiler ve Koordinasyon Merkezi tarafından görevlendirilen proje ekibi tarafından hazırlanmıştır. 133 bin TL’lik bütçenin yüzde 90’ını Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından, yüzde 10’u birlik tarafından karşılanmıştır. Birliğin hizmeti sayesinde ilimizde üretilen balımız merdiven altı üretiminden kurtarılarak kayıt altına alınacak hijyenik şekilde üretimi mümkün olacak en önemlisi veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda Kanunu kapsamında paketlenmesi nedeniyle izlenebilirliği sağlanacaktır. Bu şekilde pazarlanabilen Zonguldak’ta ilimiz dışında bulunan tüketicilerin tekniğine uygun hijyenik şekilde üretilmiş gıda analizleri doğrudan yapılmış güvenilir bal elde edilecek ve tüketime sunulacaktır. Dolum öncesi tüm analizler yapılacak etiket bilgilerinde üretici adı üretici kodu üretici iletişim bilgilerinin bulunması da ülkemizde izlenebilirliği sağlanan ve kestane balı ilk kez üretilecek olup tüketicilere yüzde 100 güvenle ulaşacaktır.

 

BAL REKOLTESİ 300 TON CİVARINDA

Bakanlığımızın sağladığı desteklemelerden 2013 yılında bal üreten arıcılara 200 bin 80 TL destekleme yapılmıştır. İlimize kayıtlı arı kovan sayısı 2013 de 39 bin iken 2014 yılında 43 bin 466’ya ulaşmıştır. 2013 Yılı bal rekoltesi 330 tondur bu yıl olumsuz havaların şartlarından dolayı bal üretimimiz 260-300 ton arasında kalmıştır. 2014 Yılı başında 630 olan üye sayısı bugün itibariyle 740’a ulaşmıştır. Ülkemizde bal dolum tesisi olan 29’ncu il olmanın mutluluğunu yaşıyoruz”

 

TESİS, ARICILIĞIN TEMELİ

Köyün eski atıl durumdaki okuluna bakım onarım yapılarak Bal Dolum Tesisine dönüştürüldüğünü belirten Zonguldak İli Arı Yetiştiriciliği Birliği (ZAYBİR) Başkanı Selahattin Güney, tesisin Zonguldak arıcılığının bir temeli olduğunu vurguladı.

 

KATILIMCILAR

Konuşmaların ardından protokol tarafından kesilen kurdelenin ardından bal dolum tesisi hizmete girdi. Açılışa Zonguldak Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutan Vekili Yarbay Mustafa Ertuğrul, Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Faruk Tezel, Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, Gıda Tarım İl Müdürü Necmi Çelik, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve arıcılar katıldı.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)