Soma'da hayatını kaybeden 301 şehit madenci için düzenlenen yürüyüşe Kilimli, Gelik beldesindeki ruhsatsız işletilen kömür ocağında 14 Mayıs 2014'te meydana gelen göçükte hayatını kaybeden Mehmet Aygün'ün acılı eşinin feryatları damga vurdu.

 "Madenci eşleri susmasın"

Mehmet Aygün'ün eşi Bayhan Aygün (45) de mağdur olduklarını savunarak, şunları dile getirdi:

"Benim hakkımı savunan olmadı. Benim eşim insan değil mi? Bizim hakkımızı savunan yok mu? Beni koruyacak bir eşim bile yok. Hasta halimle çalışıyorum. Ameliyat geçirdim. İyileşmeden para kazanmak için temizlik yapmaya gittim. Madenci eşleri susmasın. Hep birlik olalım. Benim gibi sessiz kalmasınlar. İstanbul'dan buraya eşimin mevlidini yapmaya geldim. Eşimin öldüğü ocağın sahibi olduğu öne sürülen Rafet Dilli 3 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Bunlar cezayı beğenmemişler itiraz etmişler. Bu hak mıdır?."



Gözyaşlarına hakim olamayan anne ve kızını çevredekiler sakinleştirdi. 

 Kilimli, Gelik beldesindeki ruhsatsız işletilen kömür ocağında 14 Mayıs 2014'te meydana gelen göçükte hayatını kaybeden Mehmet Aygün'ün (45) cenazesi, 7 saat sonra madenden çıkarılmıştı.

Aygün'ün göçükte yaşamını yitirmesinde sorumluluğu bulunduğu ileri sürülen sanık Rafet Dilli, tutuksuz yargılanmıştı.





Kömür işçileri ve STK’lar Soma için yürüdü.

Zonguldak'ta kömür işçileri ve sivil toplum örgütü temsilcileri, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasının ikinci yıldönümü nedeniyle yürüyüş gerçekleştirdi.  

Kent merkezindeki Madenci Anıtı önünde toplanan grup, faciada hayatını kaybeden işçilerin isimlerini okuyarak Zonguldak Havzası Maden Şehitleri Anıtı önüne kadar yürüdü. 

Maden işçileri adına İsmet Hacıbektaşoğlu, yaptığı konuşmada, Soma'daki faciada 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Soma olmak üzere iş kazalarında ölenleri andıklarını ifade eden Hacıbektaşoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Manisa'da görülen mahkeme iki yıldır sürmektedir. Tüm sorumluların gereken cezaya çarptırılmaması hayatını kaybeden işçilerin geride kalan aile ve yakınlarına yeni acılar çektirmektedir. Soma mahkeme sürecinin takipçisi olacağız. Bundan sonra yaşanacak iş kazalarına sessiz kalmayacağız."

Bu arada Kilimli’ye bağlı Gelik beldesindeki ruhsatsız işletilen kömür ocağında 14 Mayıs 2014'te meydana gelen göçükte hayatını kaybeden Mehmet Aygün'ün (45) kızı Duygu Akkaya (25) da Soma faciasından bir gün sonra babasının öldüğünü belirtti.

Babasının ölümüyle ilgili Zonguldak 3. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın sonuçlandığını anlatan Akkaya, şöyle dedi:

"Benim iki kardeşim var, okula gidiyorlar. Annem İstanbul'da onları tek başına okutuyor. Babamın maaşını bile bağlamadılar. Annem orada 800 lira kira veriyor. Hasta haliyle çalışıyor. Kimse bizim sesimizi duymadı. Ben babamın hakkını istiyorum. Soma faciasında yaşamını yitiren işçileri hakkını aldı ama benim babam almadı hakkını."