Bülent Ecevit Üniversitesince (BEÜ), "Bölgesel İklim Değişikliği: Bizi Neler Bekliyor?" konferansı düzenlendi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Ekoloji ve Evrim Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nüzhet Dalfes, Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonu'nda organize edilen konferansta yaptığı konuşmada, son bir yılı kayıtlardaki en sıcak bir sene olarak geride bıraktıklarını söyledi.

Türkiye'nin kuzey yarısında yağışlarda artış, güney yarısındaysa azalma şeklinde bir eğilimin olduğunu belirten Dalfes, "İklimle ilgili konuşurken Türkiye'nin geneli için birtakım laflar etmek yanlış. Bu tür genellemeler Türkiye'ye uymayan şeyler. Genellemeler yapmamak lazım. Çünkü ayrıntılar çok önemli." dedi.

İklimdeki dalgalanmaların canlılar için çok önemli olduğunu kaydeden Dalfes, "İklime baktığımızda sadece bizim algıladığımız birtakım sayılar şeklinde değil de bizim bu kadar bağımlı ve iç içe olduğumuz ekosistemlerin davranışları perspektifinden de bakmamız lazım. Küresel sıcaklıklarda azalan bir eğilim yok. Devamlı artan bir eğilim var." ifadelerini kullandı.

İklim değişikliklerine doğal süreçlerin ve insanın etkisinin bulunduğunu anlatan Dalfes, "İnsan kökenli süreçlerde fosil yakıtlar, tarım ve ormansızlaşmanın etkisi var. Atmosferdeki karbondioksit gazı giderek arttı. Bu artış ciddi bir artış. Atmosferdeki bu değişimlerin okyanuslara bir yansıması var. Bu durumdan memnun olmayan okyanuslarda yaşayan canlılar var.  Atmosfere attığımız karbondiyoksitin yarısını şu anda okyanuslar tutuyor. Okyanuslar, ne zaman bunu tutmamaya başlayacak, o zaman başımız daha da büyük bir belaya girecek." diye konuştu.