Zonguldak'ta, iki oğlu ileri düzey epilepsi hastası olan emekli hemşire, adeta hastaneye dönüştürdüğü evinde  evlatlarını yaşatabilmek için fedakarca çaba harcıyor. 

Bir süredir eşinden ayrı yaşayan 53 yaşındaki Emine Elikesik, çocukları Emrah'ın (28) 14 yıl önce, Murat'ın da (25) 8 yıl önce "lafora body"ye (ileri düzey epilepsi hastalığı) yakalanması üzerine, emekli olarak kendini oğullarının sağlığına adadı.

Epilepsinin yol açtığı diğer sağlık sorunlarından dolayı "yaşamaz" denilen çocuklarının ömrünü uzatabilmek için çabalayan fedakar anne, mesleğinden edindiği tecrübelerle evini adeta hastaneye dönüştürdü. Elikesik, steril bir ortam sağlamak için evdeki tüm halıları kaldırarak zemini seramikle kaplatmasının yanı sıra çocukların tedavisinde ihtiyaç duyulan solunum cihazından parmak tipi oksimetreye kadar çok sayıda tıbbı cihazla evini donattı.

Bir süredir iki oğlunun tedavisini, çok önemli bir durum olmadıkça hastaneye götürmeden sürdüren kadın, yatağa mahkum yaşayan çocuklarına bebek gibi bakarak hayata tutunabilmeleri için çabalıyor.

Elikesik, yaptığı açıklamada, eşiyle 1 yıldır ayrı yaşadığını ve boşanma davalarının sürdüğünü belirterek 28 yaşındaki oğlu Emrah'ın 14 yaşındayken oyun oynadığı sırada bayıldığını, hastalığından bu şekilde haberdar olduklarını söyledi.

Oğlunun rahatsızlanmasının ardından yürüme güçlüğü, algılama bozukluğu, ellerde titreme, heyecan ve halsizlik gibi belirtilerin başladığına dikkati çeken Emine Elikesik, "Daha sonra akciğer enfeksiyonuyla hastaneye gittik ve yoğun bakıma yatırıldılar. Hastaneden taburcu olurken bize 2-3 güne kalmaz yaşamını yitireceği söylendi. Ben inanamadım. Çocuğuma mama değil de evde yaptığımız yemekleri mutfak robotundan geçirerek vermeye başladım. Oğlum daha sonra kilo almaya başladı. Hastaneye gittiğimizde doktorlarımız bile inanamadı" diye konuştu.

Elikesik, daha sonra diğer oğlu Murat'ın da aynı hastalığa yakaladığını belirterek yaşamını onların tedavisine adadığını dile getirdi.


"Yatağa mahkum yaşıyorlar"

Evlatlarının yaşamını uzatabilmek için bugüne kadar yaklaşık 350 bin liraya yakın harcama yaparak evlerinde steril ortam sağladıklarını ve tıbbi cihazlar satın aldıklarını anlatan Elikesik, şöyle konuştu:

"Evimde solunum, oksijen, ambu ve parmak tipi oksimetre cihazının yanı sıra masaj masası ve aleti ile havalı yatak, hasta bezi, solüsyonlar, gazlı bez, aspirasyon sondası, ağız bakım seti ve birçok medikal cihaz kullanıyorum. Hemşire olmamın tecrübesiyle doktorların her dediğini uygulamaya başladım. İki oğlum da yaklaşık 5 yıldır yatağa bağımlı. İkisini de yaşatmak için elimden geleni yapıyorum. Maddi ve manevi ne gerekiyorsa yerine getirmeye çalışıyorum. Evimin hiçbir odasında halı yok. Temiz hava olması ve enfeksiyon kapmamaları için elimden gelini yapıyorum. Misafirimiz geldiğinde mümkün olduğunca çocuklarımdan onları uzak tutuyorum. Evlatlarıma bebek gibi bakıyorum."

Elikesik, ticaretle uğraşan eşinin yaşadığı maddi sıkıntılardan dolayı da zor günler geçirdiklerini, temmuz ayına kadar evlerinin icradan satılmasına yönelik karar olduğunu belirterek yaşadığı üzüntüleri maddi sorunlarından eklenmesinin çaresizliğini yaşadığını kaydetti.