"66 eğitimli ve donanımlı personel ile halka hizmet veren Belediye İtfaiyemiz, sadece ilçedeki yangınlara müdahale etmekle kalmıyor, heyelan, sel, su baskınları gibi olaylara da müdahale ederek can da kurtarıyor"


Karadeniz Ereğli ve Alaplı ilçeleri, köyleri ve bölgesel olarak yaklaşık 300 bin kişiye hizmet veren Kdz.Ereğli Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, 2014 yılında 533, 2015 yılı içinde 837 ve 2016 yılının ilk 3 ayında 58 olaya müdahale etti. Kdz.Ereğli Belediyesi, itfaiye müdürlüğünün çalışmalarına ilişkin detaylı açıklamalar yaptı. İşte o açıklamalar:

18 kurtarma olayına müdahale etti

Trafik kazaları, bina yangını, araç, iş yeri ve fabrika, depo ve ev yangınları, orman yangınları, sel ve su baskınları, gibi yüzlerce olaya müdahale etmekle kalmayan itfaiye ayrıca 182 adet kurtarma görevini üstlendi. Bu bağlamda 2014-2015 yılları arasında 109 hayvan, 2016 Şubat ayına kadar 18 kurtarma olayına müdahale etti.

 

3 istasyonla bölgeye daha çabuk hizmet

2015 yılında ana merkezini Potbaşı mevkiinden Kışla Sanayi mevkiine taşınan itfaiyemiz, Belen Sanayi Sitesi’nde de yeni bir istasyon açtı. İtfaiyemiz, eski istasyon mevkiindeki itfaiye istasyonumuzla birlikte, 1 ana merkez ve 2 istasyonla hizmet veriyor. İtfaiyemizin bu şekilde bölgeye yayılması Kışla, Kepez ve Kemer mevkiinde konuşlanarak olaylara daha çabuk müdahale etmesini sağlıyor.  

600 kişi doğa yürüyüşü yapıyor

Sağlıklı yaşam projesi kapsamında birçok doğa yürüyüşü gerçekleştiren itfaiyemiz, kendi bünyesinde kurduğu Arama Kurtarma Derneği (ERİDAK) ile organize etmiş, bu yürüyüşlere 600 kişinin katıldığını açıklamıştır.

 

Şehrimizde 280 gönüllü itfaiyeci var

Yangın ve afet durumlarında destek olmak amacıyla bünyesinde birçok gönüllü itfaiyeci yetiştirerek kurs verip tatbikat yapan itfaiyemiz, 2014-2016 Şubat ayı itibariyle 99’u bayan 181’i erkek olmak üzere toplam 280 kişiye sertifika verdi. Halkı bilinçlendirmek amacıyla eğitici olarak hazırlatılan 140 bin broşür dağıtıldı. 

70 ayrı yerde yangın tatbikatı yapıldı

Her türlü olaya karşı sürekli hazır halde olan itfaiyemiz,  eğitim kapsamında 2 yıl içinde kamu binaları, okullar ve vatandaşların yoğun olduğu yerlerde toplam 70 ayrı yerde yangın ve kurtarma tatbikatları gerçekleştirdi.

 

6 dalgıç, 143 kişiyi boğulmaktan kurtardı

İtfaiyemiz ayrıca su altı olaylarına da müdahale ediyor. Bunun için oluşturduğu 6 kişilik her türlü eğitimden geçen tam donanımlı dalgıçlarıyla Su altı Arama ve Kurtarma Ekibini oluşturdu. Belediye Plajı’nda görev yapan bir kadın ve 4 erkek olmak üzere 5 cankurtaranımız, 2014 yılı içinde 65, 2015 yılı içinde de plajlarda 78 kişiyi boğulmaktan kurtardı.

HEDEFLERİMİZ VE NELER YAPMAYI PLANLIYORUZ?

İtfaiyemiz, ilçemize hakım olma adına, yangın, deprem, sel, su baskını gibi olaylara kısa sürede müdahale edebilmek için araç gereç ve ekipmanlarımızı güçlendirmek gerektiğini bildirirken, bu bağlamda AB standartlarını yakalayabilmek için, 1 arama kurtarma aracı, doğal afetler ve trafik kazalarında kullanılmak üzere arama kurtarma malzemesi alınması, su altı arama kurtarma için bir jet ski, 3 ayrı istasyonumuzda telsiz haberleşme sisteminin kurulması, 12 itfaiye aracımıza araç takip sisteminin yerleştirilmesi gibi konulardaki çalışmaların sürdüğünü ifade ediyor.  İtfaiyemiz, bölgemizdeki fabrika ve işyerlerine ücretli yangın eğitimi verilerek belediyemize gelir sağlamayı hedefliyor.

Okullara ve hastanelere yangın dolapları

İtfaiye araçlarımızın giremediği mahalle, cadde ve sokaklara ve halkın toplu bulunduğu hastane, okullar ve AVM’lere, yangın hidrantı ve yangın dolapları yerleştirmeyi de düşünen itfaiyemiz, ilgili konularla ilgili projeleri hazırlatıp, gönüllü itfaiyeci yetiştirme çalışmalarının da süreceğini belirtiyor.