İlkokul 5. Sınıfta öğretmenin verdiği deney ödevini evinde yaparken pil patlaması sonucunda gözlerini yitiren oğlunu sağlığına kavuşturmak için hastane hastane dolaşan çaresiz baba,  biyonik göz ile çocuğunun görebileceğini vurguladı.

 

2013’ün son günü TED Kdz. Ereğli Koleji’nin konuşan bilgisayar armağan ettiği Sezgin Taytekin’e  Dünya Göz Hastanesi’nde biyonik göz takılması için 10. Sıra bulunduklarını açıklayan Baba Necmi Taytekin, “Hastane 82 bin dolar istedi” dedi.

 

Daha ilkokulun 5. Sınıfında iken öğretmenin verdiği deneyi evinde yaparken pil patlaması sonucunda gözlerini kaybeden ve bugün 35 yaşında olan Sezgin Taytekin 2013 yılının son günü TED Kdz. Ereğli Koleji’nden armağan edilen konuşan bilgisayar ile 2014 yılına daha mutlu ve umutlu girdi.

 

TED’de TÖREN

 

Türk Eğitim Derneği ‘TED) Kdz. Ereğli Koleji’nin her yıl  gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi kapsamında bu yıl 35 yaşındaki görme engelli bir vatandaşa konuşan bilgisayar armağan edildi. 2013 yılının son günü TED Koleji’nin Lise binasında gerçekleştirilen törende konuşan okul müdürü Selim Arslankaya, proje sorumlusu öğretmen Ayhan Sarp ve öğrencilere teşekkür etti. Arslankaya, her yıl bir akülü araba hediye ettiklerini, ancak bu yıl projeyi birlikte yürüttükleri Kdz. Ereğli Fiziksel Engelliler Derneği Başkanı İsmail Şentürk’ün görme engelli bir vatandaşa bilgisayar talebinde bulunduğunu ve bu doğrultuda hareket ettiklerini belirtti.    Kdz. Ereğli Fiziksel Engelliler Derneği Başkanı İsmail Şentürk de konuşmasında projeye yürütenlere teşekkür ederek görme engelli  35 yaşındaki Sezgin Taytekin’in bu bilgisayar ile sosyal yaşama bağlanacağını vurguladı.

İlkokul da evinde deney yaparken pil patlaması sonucunda gözlerini kaybeden Sezgin Taytekin, hiçbir sosyal yaşamı olmadığını kaydederek başladığı  konuşmasında, armağan edilen konuşan bilgisayar ile yeni arkadaşlar edinebileceğini ifade ederek projeye destek olan herkese teşekkür etti.

 

BABA NECMİ TAYTEKİN’İN FERYADI

 

 

“Ben görme özürlü Sezgin Taytekin’in babasıyım. Oğlum Kepez İlköğretim Okulu beşinci sınıftayken öğretmeninin verdiği ev ödevi deneyini yaparken kaza sonucu iki gözünü kaybetmiştir. Derhal Kdz. Ereğli Sigorta Hastanesine kaldırıldı” sözleriyle olayı anlatan Necmi Taytekin oğlunun bir çok operasyon geçirdiğini de söyledi.

 

KÖKSAL TOPTAN DURUMU BİLİYOR

 

Taytekin açıklamasında şunları söyledi:

Durumu ağır olduğu için Ankara Dış Kapı Hastanesine sevk edildi. Orada iki operasyon geçirdi ancak durumu düzelmedi. Bunun üzerine Ankara Gazi Üniversitesi Araştırma Hastanesine sevki gerçekleştirildi. Burada da üç operasyon geçirdi. Bu operasyonlara rağmen durumu hala aynıydı. Dördüncü operasyon için profesörler bizden 7 Bin TL talep ettiler. Sosyal güvencem belli bir yere kadar ihtiyaçları karşılayabiliyordu. Çaresiz kalınca o dönem Zonguldak Milletvekilimiz Köksal Toptan’a durumumu anlattım. Bizimle ilgilenerek Ankara Göz Bankası Hastanesine gönderdi. Buradaki muayene sonucu Gazi Hastanesi suçlu bulundu. Bunun gibi tedavi için bir çok hastane dolaştık. Maddi durumum yetersiz olduğu için talep edilen ücretleri ödeyemedim.

 

‘İHMALİN KURBANI OLDUK’

 

Daha sonra Beyoğlu Göz Eğitim Araştırma Hastanesinde gerçekleştirilen iki operasyonla iki göze silikon koyuldu. Kendi imkanlarımızla 15 günde bir düzenli kontrollere gittik. Gözlerine yerleştirilen silikonlar 1 sene içerisinde çıkarılması gerekirken operatörün ihmali yüzünden ikinci seneye aksadı ve oğlum görme yeteneğini tamamen kaybetmiş oldu. Operatörler hatalı olduğu için uzaklaştırma düşüncesiyle bizi Zonguldak Karaelmas Araştırma Hastanesine sevk ettiler. Oradaki muayene sonucunda acı gerçeği öğrendik. Oğlumun tamamiyle görme yeteneğini kaybetmesi silikonlarının gecikmesinden dolayı olduğu ortaya çıktı. Yine maddi yetersizliğimiz nedeniyle bir çok yere borçlandık ve hal o borçları ödemekteyiz.

 

‘YARDIM İSTEMEYE ZORUNLUYUM’

 

Bir baba olarak, oğlumun genç ve çalışma isteğiyle dolu olması her zaman güvencemiz olan devletimizden bir kez daha yardım istemeye zorunlu kıldı beni. Bu anlamda özürlü kadrolarını tüm iş yerlerinde fazlalaştırılmalı bu çerçevede oğlum için uygun görülecek iş talebimizi önemle vurgulamak istiyorum.

 

ÖZÜRLÜ AİLELER ADINA TEŞEKKÜR

 

Şu anda oğlum Sezgin Taytekin’in Dünya Göz Hastanesinde süren tedavisi biyonik göz takılması aşamasında ve bu nakil için biz de onuncu sıradayız. Ancak biyonik göz takılması için gerekli olan 82 bin dolar olduğu hastane tarafından bize söylendi.

Sayın Başbakanımızın sosyal sigortalarda yaptığı değişikliklerde devlet imkanlarından daha fazla yararlanacağımızı öğrenmenin minnettarlığı ile çaresizliği çok iyi bilen biz özürlü aileler adına devletimize bir kez daha teşekkür ederiz.