Çaycuma’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca yürütülen ÇATAK Projesi kapsamındaki ilk çayır mera ekimi Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik tarafından gerçekleştirildi.
Zonguldak ili Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK) projesine dâhil edilen Çaycuma ilçesine bağlı Saltukova Beldesi’nde çiftçi Ahmet Ali Karagöl’ün arazisinde ilk çayır mera ekimi yapıldı. Çayır mera ekilişine İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik ve üreticiler katıldı.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik, ilk Çatak Projesi’nin uygulanacağı Ahmet Ali Karagöl’ün arazisinde incelemelerde bulunarak bilgi aldı. İl Müdürü Çelik ve katılımcılar ilk ekiliş gerçekleştirilmek üzere araziye geçtiler. İl Müdürü Çelik arazide bulunan traktörü sürerek ilk mera ekilişini gerçekleştirdi.
Ekimin gerçekleştirilmesinin ardından konuyla ilgili bir açıklama yapan Çelik, Zonguldak’ta tarım ve hayvancılığın özellikle de hayvancılığın gelişmesi için kaba yemin çok önemli olduğunu ifade etti. Kaba yemin hayvancılıkta büyük bir gider olarak gözüktüğünü, bunu değiştirmek için de büyük uğraş gösterdiklerini ifade eden Çelik konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bugün burada bunun bir örneğini Ahmet Ali Karagöl’ün çiftliğinde yapıyoruz. İlimiz 2013 yılında ÇATAK Projesi kapsamına alındı. Bugün burada Çaycuma ilçemizde 30 köyde eğitim ve yayın çalışması yapıldı. Eğitim ve yayın çalışması neticesinde 74 çiftçimiz ÇATAK Projesine müracaat ettiler. Ahmet Ali Karagöl de bu çiftçilerimizden biridir. 32 baş mandası, 100 baş hayvanı olan bir işletmecidir. 54 dekar çim ekilişi, yonca ekilişi, 9 çeşitten oluşan bir karışımdan çayır mera ekilişi yapıyoruz. Bu ekilişin bugün burada tohumlarını atacağız.”
2014 yılında da tarla günü yapacaklarını ve çok güzel bir verim elde edecekleri kanaatinde olduğunu vurgulayan Çelik, bu girişimin Zonguldak ve Çaycuma da bir ilk olacağının da altını çizdi. Çiftçi Ahmet Ali Karagöl ise; “Tarım Bakanlığı’nın bizim bölgemizde Çatak Projesini uyguladığı için bizde çayır mera ekimine başladık. 54 dönümlük bir arazide çayır mera ekiyoruz” dedi.