Zonguldak TSO Başkanı Demir, ÇATES ile ilgili Büyük Tehlikeye Dikkat Çekip çağrıda bulundu.

 

-      ÇATES’in, Zonguldak’taki resmi ve özel kömür işletmelerinin ayakta kalmasını sağlamanın tek yolu olduğunu ve binlerce işçinin geleceğinin buna bağlı olduğunu Başbakana anlatılması gerektiğini belirten Zonguldak TSO Başkanı M. Salih Demir, “Meclis eski Başkanımız Köksal Toptan önderliğinde sorunun büyüklüğünü Başbakanımıza anlatmamız lazım” dedi.

 

-      Kömür işletmecileri olarak şuan ki ederini ÇATES’e vermeye hazır olduklarını ifade eden Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir, “Lobisi çok güçlü olan ithal kömürcülerle aynı kefeye konmamız durumunda ÇATES’i onların alacağı kesin. Onların alması durumunda Zonguldak’ın düşünülmeyeceği de kesin” diyerek tehlikeye dikkat çekti.

 

Geçen hafta başkanlar, Sivil Toplum Kuruluşları ve diğer yetkililerin geniş katılımıyla gerçekleştirilen toplantıyı değerlendiren Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Salih Demir, “Bilgilendirme toplantımız amacına ulaşmıştır. Zonguldak’ın geleceğiyle dertlenen ve kamuoyunun nabzını tutan tüm kesimleri toplantımızda bilgilendirmiş olduk. ÇATES süreciyle ilgili bu bir başlangıçtır. Toplantımıza katılan tüm yetkililere teşekkür ederken bundan sonraki gelişmeleri de birlikte iyi izlemeye ve gerekli mücadeleyi vermeye davet ediyoruz” dedi. ÇATES’in Zonguldak için ne anlama geldiğini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a iyi anlatılması gerektiğini ifade eden Başkan Salih Demir, “ÇATES’in, Zonguldak’taki resmi ve özel kömür işletmelerinin ayakta kalmasını sağlamanın tek yolu olduğunu ve binlerce işçinin geleceğinin buna bağlı olduğunu Başbakana anlatılması gerekir. Zonguldak’taki yetkili kişilerle birlikte Meclis eski Başkanımız Köksal Toptan önderliğinde sorunun büyüklüğünü Başbakanımıza anlatmamız faydalı olacaktır” dedi.

 

 

ZONGULDAK’TA 17 BİN 500 KİŞİNİN İŞSİZ KALMA TEHLİKESİ…

Çatalağzı Termik Santrali’nin özelleştirilme kararının verilmiş olmasını hatırlatan Zonguldak TSO Başkanı Salih Demir, yerli yerine ithal kömür kullanacak şirketin alması durumunda 17 bin 500 kişinin kısa süre içerisinde işsiz kalacağına dikkat çekti. Geçen hafta başkanlar, Sivil Toplum Kuruluşları ve diğer yetkililerin geniş katılımıyla gerçekleştirilen toplantıyı değerlendiren Başkan Demir, “ÇATES özelleştirilecek. Özelleştirme kararını destekliyoruz. Ancak bu özelleştirmenin Zonguldak ve ülkemiz için en yararlı şekilde sonuçlandırılmasını talep ediyoruz. Özelleştirilmiş olan diğer santraller, kullandıkları linyitin üretim sahaları da verilerek özelleştirildi. ÇATES’in özelleştirme kararında kömürün nereden ve nasıl temin edileceği belirtilmedi. Bu nedenle ÇATES’in ithal kömür kullanacak bir firmanın eline geçme ihtimali ortaya çıkıyor ve bu durum bizi endişelendiriyor. ÇATES’in ithal kömür kullanacak bir şirket tarafından işletilmesi durumunda havzadaki ekonomik ve sosyal hayatın büyük bir hızla çökeceği açıktır. ÇATES’in altı aydır çalışmayan bir ünitesi TTK’da ve özel sektörde stokların tahammül edilemez ölçüde artmasına ve bin 500’e kadar kişinin işini kaybetmesine neden olmuştur. Bu bir hikaye değil. Güncel olarak yaşanan bir felakettir” dedi.

 

ÇÖZÜM; ZONGULDAK KÖMÜR İŞLETMECİLERİNE VERİLMESİ…

Kömür işletmecileri olarak şuan ki ederini ÇATES’e vermeye hazır olduklarını ifade eden Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir, “Lobisi çok güçlü olan ithal kömürcülerle aynı kefeye konmamız durumunda ÇATES’i onların alacağı kesin. Onların alması durumunda Zonguldak’ın düşünülmeyeceği de kesin” diyerek tehlikeye dikkat çekti.

Yerli kömür kullanıldığında ÇATES’in gelirinin daha düşük olduğunu ifade eden Başkan Salih Demir, “ÇATES’in tarafımızca işletilmesi halinde sorun olmayacaktır. Bizim kömür ve elektrik üretiminden birlikte sağlayacağımız toplam gelir hem bizim için tatminkar olacak hem de ÇATES’in sağlıklı bir şekilde faaliyette tutulması için yeterli olacaktır. Ancak yerli kömür kullanılması durumunda havza halkının ve devletin toplam geliri de düşmeyecektir aksine artacaktır. ÇATES, dışarıya satılıp TTK’ya sahip çıkmazsak 12 bini TTK’da, 5 bin 500’ü özel kömür işletmesinde olmak üzere 17 bin 500 kişi 6 ay içerisinde işsiz kalacaktır. Bu kesin ve aşikardır. Sebebi de Zonguldak kömürü yer altından üretildiği için maliyetleri yüksek üretiliyor, satışı da yüksek olmalıdır. Dışarıdan alınan kömür daha düşük fiyatlara satılmaktadır. Burayı yabancı biri alırsa ithal kömür temin edecektir. Başka bir kömürün de burada yanması mümkün değil, bunu da alacak olan firmadan arkadaşlarımız biliyor. Bunu bilerek gelecekler ama 6 ay içinde ithal kömüre döndüreceklerini biliyorum. Bu konuya sahip çıkmak Zonguldak’a sahip çıkmaktır. Yoksa bu son tren diyorum, bu tren de kaçarsa başka tren yok. Onun için binecek trenimiz de olmaz, Zonguldak çok büyük çöküntüye uğrar. Hem ekonomik, hem sosyal çöküntüye uğrar” dedi.