Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi, Türk Büro-Sen Şube Başkanı Kadir Bacıoğlu Turizmde yaşanan durgunluğa dikkat çektiği açıklamasında “sektörde ciddi huzursuzluklar yaratırken, otelciler yaşanan durağanlıktan kurtulmak için alternatif yollar aramaya devam etmektedir. Turizm sektörünün bu yaz mevsimini zararla kapatmaması için çeşitli önlemler almaya gayret eden Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), memurların yaz aylarında tatil yapması ve tatil ücretinin ise maaşlarından faizsiz olarak eşit taksitlerle ödenmesini içeren “Çek ile tatil” projesini Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunmuştur.” Dedi.

Bacıoğlu açıklamasının devamında şunları ifade etti:

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da sıcak baktığı projeye göre, “Çek ile tatil” adı altında uygulanacak sistemde memurlar yaz aylarında tatillerini yapacak ve tatil parası memurun maaşından faizsiz olarak eşit taksitlerle kesilecek. Proje kapsamında memurlar turizm tesislerinde tatil yapmak için  bir aylık maaşı kadar tutarı bağlı olduğu kurumundan alacak. Kurum, bu parayı 1 yıl içinde memurun maaşından eşit taksitler halinde kesecek. Tatilini yapan memur, bakanlığın vereceği özel çeki turizm tesisine verecek, otel sahibi de bu çeki bakanlıktan tahsil edecek.  

Senede bir hafta aileleri ile birlikte keyifli bir tatil yapmak memurlarımızın en tabii hakkıdır. Daha birkaç yıl önce memurun tatil yörelerindeki kamplarına göz diken ve “Kamu kurumlarına ait tatil kamplarında memurlar senede birkaç ay tatil yapıyor, geriye kalan aylarda o kamplar çürümeye yüz tutuyor” diyenler bugün turizmde yaşanan durgunluğun çözümünü memurda aramaktadırlar.

Memura reva görülen zamlarla ve eline geçen maaşla bir otelle anlaşarak tatile gitmesi bu şartlar altında mümkün değildir.  Memurların sahip olduğu kamplar veya sosyal tesisler ucuz olması sebebiyle kamu çalışanları tarafından tercih edilmektedir. Ancak bugünün şartlarına bakıldığında düşük maaşlı memurlarımız bu kamplara bile gitmekte zorlanmaktadır. Turizm sektörünün bu yıl yaşadığı açmazda kamu çalışanlarına yönelik hazırlanan bu proje memurlarımızın senede birkaç gün bile olsa aileleri ile birlikte şık bir otelde keyifli günler geçirmelerine vesile olabilecektir. “Çek ile tatil” adı altında hazırlanan bu projede, memura maaşı oranında bir çek verilmesi ve yıl boyunca faizsiz olarak eşit taksitler halinde memurdan alınması öngörülmektedir. Yıllardır kamu çalışanlarımız için talep ettiğimiz tatil desteğinin bu projeyle birlikte hükümet tarafından sağlanması gerektiğini bu vesileyle bir kez daha ifade ediyorum. Memurumuza verilecek rakamın yarısı devlet tarafından tatil ödeneği hibe şeklinde sağlanmalı, diğer yarısı ise memurumuzdan 12 aylık eşit taksitlerle alınmalıdır. Ayrıca bu destek bundan sonrada bir gelenek haline getirilerek memurumuzun tatil imkanına kavuşmasının önü açılmalıdır.