Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Devrek Bastonu Uygulama ve Araştırma Merkezince kanserojen madde içermeyen kimyasallar kullanılarak baston üretileceği bildirildi.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamada, 2014'te kurulan ve Devrek Bastonuyla ilgili faaliyetlerini sürdüren Devrek Bastonu Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin yeni bir proje hazırladığı belirtildi.

Açıklamada, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer'in, şu ifadelerine yer verildi:

"Çevreci değerleri olan üniversitemiz aynı zamanda yöresel değerlere de sahip çıkmaktadır. Devrek Bastonu 200 yıllık geçmişiyle önemli bir kültürel değerimizdir. 2014'te kurduğumuz merkezimizce Devrek Bastonunun yaşatılması, tanıtılması ve geliştirilmesine çalışılmaktadır. Kanserojen madde içermeyen kimyasallar kullanılarak üretilecek bastonlar hem sağlık hem de çevre için çok büyük önem taşımaktadır. Devrek Bastonunun geliştirilmesine yönelik Araştırma Merkezimizin hazırlayacağı projelere üniversitemiz olarak destek vereceğiz."



"Sağlık ve çevre açısından önemli"

Devrek Bastonu Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Afitap Bulut da açıklamada şunları kaydetti:

"Hazırlanmakta olan proje ile Devrek Bastonu yapımında kullanılan çoğu kimyasalın kanserojen etkiye sahip olduğunu, bu durumun zararını önleyebilmek ve kaliteyi arttırabilmek için kanserojen madde içermeyen kimyasallar kullanılarak baston üretimini amaçladık. Konu sağlık ve çevre açısından önemli. Üniversitemizin çevreci politikaları doğrultusunda Devrek Bastonu'nu yenilemeyi, ona çevreci ve sağlıklı bir ürün değeri katmayı hedefledik. Atölye eğitmenimiz baston ustası Necati Akçasu ile birlikte baston yapımında kullanılan ve kanserojen madde içermeyen kimyasalları belirledik. Proje neticesinde atölyemizde sağlık ve çevre dostu bastonlarımızı üretebileceğiz. Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer’in yakın ilgi ve destekleriyle yeni projelerle Devrek Bastonunu geliştirmeye ve onun yurt içi ve yurt dışındaki tanıtım çalışmalarına devam edeceğiz."