Alaplı’da bazı çiftçiler bahçelerindeki ürünlere nazar değmemesi amacıyla nazar boncuğu yerine yumurta kabuğu asıyor.
Gümeli beldesindeki Fındıkağlı Köyü’nde çiftçilik yapan Hüseyin Tosun, yaptığı açıklamada, bahçesine nazar değmemesi için yumurta kabuğunu astıklarını söyledi.
Bahçelerdeki çubuklara yumurta kabuğu asmanın gelenek olduğunu ifade eden Tosun, şöyle konuştu: "Köyümüzde bahçelere büyük özen gösterilir. Hormonsuz, doğal ortamda organik sebze ve meyve yetiştiriyoruz. Emeklerimize karşılık, 'bahçelerimize nazar değmesin' diye atalarımızdan kalan ve gelenek haline gelmiş bir adet olan nazar boncuğu yerine yumurta kabuğu asıyoruz. Yumurtanın üst kısmını düzgün şekilde kırıp sarısı ile akını akıtıyoruz. Bahçenin ortasına bir çubuk dikip yumurta kabuğunu bu çubuğa takıyoruz."

"Yumurta kabuğunun çiçekleri ve bitkileri nazardan koruduğuna inanılıyor"
Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nilgün Çıblak Coşkun ise bütün toplumlarda yaygın olarak görülen nazar inancının kökeninin neolitik çağlara kadar uzandığını anlattı. 
Geçmişten beri varlığını sürdüren nazar inanışının Türkiye'nin hemen hemen her köşesinde günlük hayatın içinde bütün etkinliğiyle varlığını devam ettirdiğine dikkati çeken Coşkun, şunları kaydetti:
"Bugün halk arasında, nazara karşı mavi boncuk, delikli taş, nal, yumurta kabuğu gibi çeşitli nazarlıklar kullanma, hocaya muska yazdırma, kurşun dökme gibi çeşitli pratikler yapılmaktadır ancak bu tür uygulamalar, batıl inançlar arasında yer alması dolayısıyla dinimizce haram kılınmıştır. Yumurta kabuğunun özellikle çiçekleri ve bitkileri nazardan koruduğuna inanılıyor. Adana, Mersin, Hatay ve Mardin'de bir yumurtanın içi boşaltılıp kabuğu çiçeklerin ya da bitkilerin dalına asılıyor. Bazen bu kabuğun yanına mavi boncukların bağlandığı da olur. Yumurta kabuğu kötü bakışları üzerinde toplayan bir nazarlık çeşididir.
Yumurta oval olması dolayısıyla göze benziyor. Kötü güçleri göze benzeyen bir nesneyle sahibine geri göndermek düşüncesiyle yapılmıştır. Sadece köylerde uygulanan pratik değil. 7'den 70'e, herkes nazara inanıyor."