**Çöplük, mezbahane, kanalizasyon atık sistemi, köpek barınma evi, hafriyat döküm ve dağıtım alanı gibi hiç kimsenin olmasını arzu etmeyeceği tesislere mahkum edilen Kdz. Ereğli’nin Kırmacı Mahallesi’nden  “YETER ARTIK” sesleri yükseliyor.

 

Haber-Yorum:   Halk dilinde ‘Kemer’ olarak bilinen Kdz. Ereğli’nin Kırmacı Mahallesi çağdaş şehircilik hizmetleri beklemeye devam ediyor. Kentin tüm kanalizasyon atık tesislerinin işletildiği Kırmacı Mahallesi’nde çöplük de bulunuyor. Sadece çöplük mü? Bölgenin mezbahanesi de bu mahalle de. Köpek barınma evimi dediniz? Merak etmeyin o da orada.  “Ereğli’nin atık merkezi neresi?” diye birine sorsanız, hemen Kırmacı Mahallesi diye adres gösterir. İnşaat hafriyatları Fiziksel Engelliler Derneği’nin tam karşısındaki alana dökülür, yayılır ve sonra bir başka yerde dolgu malzemesi gerektiğinde de buradan alınıp götürülür. Ama bu alan hiç boş kalmaz. Yeni bir hafriyat çıktığında bu alana taşınarak doldurulur ve bu alan sürekli dolgu transfer alanı olarak kullanılır. Bu alanın hemen bitişiğindeki Fen Lisesi inşaatının yanında da askeriye beton ve kum depo tesisleri bulunur ki, hepsini bir araya getirdiğiniz de Kırmacı Mahallesi, itilmiş, kakılmış, ötekileştirilmiş, kendi kaderine mahkum edilmiş ve şehircilik hizmetlerine aç ve bir türlü köy olmaktan kurtulamamış bir yerleşim alanı olarak gözlenir. 
“Gözden uzak olan gönülden de ırak” oluyor ki, Kırmacı Mahallesi’nde kent hizmetinin K’sından bile söz edilemez!  Sadece, otobüs durağı ve asfalt yaması ile belediyecilik hizmeti görebilen Kırmacı Mahallesi, kent merkezine özellikle spor kompleksi anlamında hizmet verebilecek alanlara sahip iken; “ötekileştirme” penceresinden bakanların dikkatini bir türlü çekemez. 
Kdz. Ereğli’ye yapılması istenen spor kompleksi için Fen Lisesi ile Fiziksel Engelliler Derneği arasındaki binlerce metrekarelik alan tahsis edilmeyince, spor kompleksinin Gülüç Beldesi’ne kaçırılması da Kırmacı’yı hizmet alanına almamaya direnenleri uyandırmaz.  Oysa bu alan, özellikle araç trafiği açısından çok uygun ve voleybol, basketbol, tenis, futbol, açık ve kapalı tesisler, park ve bahçeler açısından da büyük bir fırsat. Kırmacı Mahallesi’nin çehresini değiştirerek kentin tamamına büyük bir hizmet sunabilecek bu alan  yine hafriyat döküm, depolama ve boşaltma amaçlı olarak kullanılıyor. Mahalle sakinlerinin günün her saatinde kamyon ve iş makinelerinin bu alandaki hareketlerini seyretmeye mahkum oldukları bu sürecin sona erdirilmesi ve askeriyeye tahsis edilen alanın da geriye alınıp spor kompleksi yapılmak üzere Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devir edilmesini gerçekleştirecek adım ise bir türlü gerçekleşmez.  
Kırmacı’yı  hep olumsuzluklara mahkum edenler halen daha o güzelim alanları spor ve çevre düzenlemesi ile değerlendirmeyerek hafriyat dolgu ve transfer alanı olarak görmeyi sürdürüyor ise  ‘gelecekte umut var’ diyebilmek de bir hayli zor. 
Sonuç olarak tek bir gerçek var ki; o da “Çile Kırmacım çile”dir…