Ereğli’de, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Ereğli Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği 3. Sınıf Öğrencilerinin Topluma Hizmet Uygulamaları Dersi kapsamında düzenlediği ve Ereğli Belediyesi tarafından desteklenen “Madde Bağımlılığı ve Mücadele” konulu panel düzenlendi.

 

Proje Grubu Sözcüsü Derviş Beyhan, Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonu’nda “Bağımlı Olma Hayatta Kal” sloganıyla gerçekleştirilen ve yoğun bir katılımın olduğu gözlenen panelin sunum konuşmasında, an itibariyle uyuşturucuya karşı Ereğli’de seferberlik başlattıklarını söyledi.

Uyuşmayan bir Ereğli için belediyesi, emniyeti, milli eğitimi ve sivil toplum örgütleriyle farkındalık yaratmak için atılan bu adıma sözcülük yapmaktan gurur duyduklarını ifade eden Beyhan, “Millet olarak uyuşkanlığı çok sevmeyiz. Bu cennet vatana olan borcumuz için uyuşmayacağız. Bizi yetiştiren ailemize borcumuz olduğu için uyuşmayacağız. Kendimize ve öz-benliğimize haksızlık etmemek için uyuşmayacağız. Sonuç olarak bağımlı olmayacağız, uyuşmayacağız, hayatta kalacağız” dedi.

 

“SİNSİ BİR HASTALIK”

Panel Koordinatörü Ramazan Şükrü Parmaksız da yaptığı konuşmada, “Hayatta kal bağımlı olma sloganıyla başladık. Aramızda çok değerli hocalar var. Madde bağımlılığı ve onun mücadele konusunda değerli bilgiler sunacaklar. Panelimizde son yıllarda sinsice yayılan bir hastalık üzerinde konuşacağız. Madde bağımlılığı. Bağımlılık nedir? Ne iş yapar? Çevre ve topluma verdiği zararlar nelerdir? Bunları konuşacağız.

Genellikle bana bir şey olmaz, bir kereden bir şey olmaz. Ben turp gibiyim, sağlıklıyım, denilerek başlanıyor. Küçük bir girişimle başladığımız zararlı madde kullanımı bağımlılığa doğru ilerliyor ve bizi kendisine esir hale getiriyor” şeklinde konuştu.

 

ATİK:  “EN İYİ KORUNMA HİÇ BAŞLAMAMAK”

Konuşmacı olarak söz alan BEÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doçent Doktor Levent Atik, Genel anlamıyla bağımlılığın nasıl başladığı ve nasıl seyrettiği üzerinde durdu.

Bağımlılığın bir hastalık olduğunu tekrarlayan Atik şunları söyledi:

“Bu hastalık belki sinsice belki de çok açık yayılabiliyor ama bir hastalık olarak algılamak ve ele almak gerekir. Her hastalık gibi bağımlılık hakkında da bilgilenmek şart. Bir diğer husus da korunmak şart. Nasıl korunuruz. Belki de en iyi korunma yöntemi hiç başlamamak. Çünkü başlandığı zaman maalesef arkası geliyor ve bir takım sonuçlara yol açıyor.”

 

ETKİ VE SONUÇLARI

Bağımlılık yapan maddelerin kullanımının kısa veya uzun vadede bir takım sonuçlara yol açtığını kaydeden Atik açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Belirli bir süre zararlı madde kullanıldığında bazı belirtiler veya karşı karşıya kalınan sorunlar var. Uzun vadeli kullanım sonucunda tolerans (direnç), alınmadığı takdirde direnç yaşanması ve kişinin hem fiziki sağlığını hem de sosyal etkileşimini bozduğunu biliyoruz. Kullanıma başladıktan sonra başvurulan bırakma girişimleri çoğu zaman sonuçsuz kalarak geriye dönüşlerle sonuçlanabiliyor. Bağımlı bir kişi gün boyunca maddenin etkisindedir, azaltamaz ve kesemez. Mevcut bir fiziksel rahatsızlığa rağmen alım azaltılamaz ve kesilemez. İstenmeyen kalıcı veya tekrarlayıcı toplumsal veya kişiler arası sorunlara rağmen kişi madde almaya devam eder. Evlilikle ilgili sorunlar, boşanmalar, arkadaşlarla ilişkilerin bozulması, iş veya okula devamsızlık sık görülen sonuçlardır.

 

Bağımlılık yaratan maddelerin azaltıldığı veya kesildiğinde ortaya çıkan duruma yoksunluk denildiğini ifade eden Atik yoksunlukta ortaya çıkan durumları da şöyle özetledi:

“Özellikle sabahları el ve parmak titremeleri, kramplar, kol ve bacaklarda duyu kaybı, terleme, bulantı, kusma, iştahsızlık, kaygı, huzursuzluk, sinirlilik, karabasanlı uykusuzluk, olmayan şeyler hissetme, görme ve duyma yani halüsinasyon ve bayılma bu süreçlerde rastlanan sonuçlardır.”

Daha ağır durumlarda ise yaygın ve yoğun halüsinasyon, gerçeklik duygusunun yitimi, yoksunluğa bağlı epilepsi krizi, yoğun bilinç kaybı, sanrı ve bedensel bozukluklar ortaya çıkar.”

 

Panelde konuşmacı olarak Yardımcı Doçent Doktor Sezai Kalafat, Yardımcı Doçent Doktor Sultan Kurt da söz alarak açıklamalarda bulundu.

Türkçe Öğretmenliği 3. Sınıf Öğrencileri Derviş Beyhan, Elif Yılmaz, Merve Ardıç, Merve Mazak, Tuğba Topal ve Seda Aydın tarafından hazırlanan panele, Ereğli Belediye Başkan Vekili Reşat Latif, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutan Vekili Albay Tamer Günebakan, Eğitin Fakültesi Dekanı Ali Azar, Emniyet Müdürü Timur Özgen ve çok sayıda öğrenci katıldı.