Anayasa Mahkemesi’nin son aldığı kararda; resmi nikah olmadan, dini nikah kıyan imam ve çiftlere 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası öngören maddeyi iptal etmesi tartışma yarattı. Mahkeme’nin bu kararı ile Anayasa’nın laiklik ilkesine ihanet ettiğini süren Cumhuriyet Kadınları Derneği’nin Kdz. Ereğli Şubesi, ilçede bir imza kampanyası başlattı.

Bozhane’de bir stand açan Cumhuriyet Kadınları Derneği’nin Kdz. Ereğli Şubesi’nin yöneticileri ve gönüllüleri, “Cumhuriyet Kadınları Uyumuyor!” başlıklı bildiride imza toplama gerekçelerini şöyle ifade ettiler:

“Resmi nikah olmaksızın dini nikah kıyılması, Anayasa’nın laiklik ilkesine aykırıdır.

Bu nedenle Anayasa Mahkemesi kararını tanımıyoruz.

Resmi Nikah yapılmadan imam nikahına hayır diyoruz.

Çocuk gelinlere hayır diyoruz.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidiyoruz.

TBMM’den iptal edilen ceza yasasının alt sınırının 2 yıl olmasını, evlenme yaşanın 17’den 18’e çıkarılmasını ivedilikle talep ediyoruz.”

Cumhuriyet kadınlarından Lütfiye Eken, bu konudaki görüşlerini şöyle ifade etti:

 

‘Cumhuriyet Kadınları Derneği olarak, Türkiye çapında aynı anda büyük bir imza kampanyası başlattık. Bu yeni çıkan kanunda medeni kanunda imam nikahı öncelik isteyerek çıkarılan bir kanun bunu Cumhuriyet Kadınları olarak ret ediyoruz. Kız çocukları için erken evlenen kız çocukları için küçük yaştaki evlilikler için ret ediyoruz. Atatürk ilkeleri için ret ediyoruz, laiklik için ret ediyoruz, Cumhuriyetimiz için ret ediyoruz. Onun için dev bir kampanya başlattık. Hepimize hayırlı olsun diyorum bütün erkek ve bayanlarımızı bu kampanyaya davet ediyoruz. Teşekkür ediyoruz.’