GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Yönetim Kurulu adına bir mesaj yayınlayarak Cumhuriyetin Kuruluşunun 90. Yılını ve Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı.

Alabaş’ın açıklaması şöyle;

“Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak yaktığı meşalenin ateşi, 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyetin ilanıyla geleceğimizi aydınlatmaya başlamıştır.

TBMM’nin tam bağımsızlığımızı pekiştirdiği, devletimizin yönetim biçimini belirlediği tarih 29 Ekim 1923 tarihidir. Bu tarih, ardından yapılan devrimlerle Anadolu’nun aydınlanma ışığının yakıldığı tarihtir.

Kurtuluş Savaşı ile birlikte Zonguldak Kömür Havzası’na büyük ilgi gösteren ve havzadaki yabancı şirketleri denetim altına alan, 1921 yılında 151 Sayılı Ereğli Havza-i Fahmiyesi Maden Amelesi’nin Hukukuna Müteallik Kanun ile maden işçisinin haklarını teminat altına alan ve Cumhuriyetten önce Amelebirliği’ni kurarak sosyal güvenliği sağlayan Mustafa Kemal ve arkadaşları, Ankara’nın Başkent yapılmasının ardından 14 Mayıs 1924 tarihinde Zonguldak’ı il yapmışlardır. Böylece Zonguldak, bağımsızlığımızın ve Cumhuriyetin ilanı ile öne çıkan illerimizden biri olmuştur.

Tam bağımsızlığımızın simgesi Cumhuriyetimizi yaratan ve yaşatan kurumlarımıza sahip çıkmak hepimizin görevidir.

165 yıllık üretim kültürüyle, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) da bu kurumlardan biridir.

Türkiye’nin yıllık 25 milyon ton taşkömürüne ihtiyacı varken ve yılda 4-5 milyar dolarımız dışarıya giderken, işçi açıkları nedeniyle üretimi düşürmek ve TTK’yı zarara sürükleyerek, kendi kaynaklarımızı değerlendirmemek doğru değildir.

Tam bağımsızlığın ne demek olduğunu öğrendiğimiz şanlı bir tarihimiz var.

Cumhuriyetimize ve onun temel kurumlarına sahip çıkarak geleceğimizin daha aydınlık olacağına inanıyor, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 90. yılını ve  tüm halkımızın Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyoruz.”