Zonguldak TSO Başkanı Salih ÇATES özelleştirmesinde ihale şartnamesinin ithal kömüre dayandırıldığını iddia ederek  “ mevcut yöntem, enerji piyasasının serbestleştirilmesi politikasının özünü oluşturan ve strateji belgeleriyle ilan edilen kriterlere uymamaktadır” dedi. Demir, ihalenin bu şartnameyle yapılması durumunda bölgede 17 bin kişinin işsiz kalabileceği tehlikesine de işaret etti.

 

ZTSO Başkanı M. Salih Demir özelleştirilmesine karar verilen ÇATES’in ihale şartnamesi ile ilgili endişelerini açıkladı. Yazılı bir açıklaka yapan Demir görüşlerini şöyle savundu:

 

KÖMÜRÜN KAYNAĞI BELLİ DEĞİL

“Bilindiği gibi; Çatalağzı Termik Elektrik Santralı’nın özelleştirilmesiyle ilgili ihale duyurusu yapılmıştır. Milli çıkarlarımız ve Havza Madenciliğinin geleceği bakımından ihale şartnamesinin tekrar değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyiz. 2 ay içinde yapılacak 3 ayrı özelleştirme ihalesinde ÇATES ile birlikte 3 santral daha yer almaktadır. Kemerköy, Yeniköy ve Yatağan santrallarının da varlık satışları yapılacak ve ayrıca kullandıkları linyitsahalarının ‘İşletme Hakkı’ da verilecektir. Özelleştirilmesi gerçekleştirilmiş olan Seyitömer ve Kangal santralları da kömür ocaklarının işletme hakkı ile birlikte verilmiştir. Özelleştirme sonrasında kullanacağı kömür kaynağı belirtilmeyen tek santral ÇATES’tir

 

ÖZEL SEKTÖR İÇİN HAYATİ ÖNEMİ VAR

Çatalağzı Termik Santrali; Zonguldak havzasında üretilen Taşkömürünün zenginleştirilmesi işleminde ortaya çıkan düşük kalorili ürünlerin ekonomiye kazandırılması amacıyla planlanmış ve işletmeye alınmıştır. Başkaca kullanım alanı bulunmayan Filtrasyon ürününü ana yakıt olarak kullanan ÇATES, havzadaki madencilik faaliyetlerinin sürdürülebilirliğinin teminatı olarak halen işlev görmektedir. ÇATES’in Zonguldak kömürü tüketmeye devam etmesi hem TTK hem de özel sektör için hayati önemdedir. Mevcut piyasa koşulları, tesisin konumu ve gerçekleşen uygulamalar dikkate alındığında, bu özelleştirme yöntemiyle ÇATES’in tamamen İthal Kömür kullanan bir yapıya dönüşme ihtimali yüksektir.

 

17 BİN KİŞİ İŞSİZ KALIR…

ÇATES’te ithal kömür kullanılması halinde Havzada üretim yapan özel sektör firmalarının üretimi sürdüremeyeceği, 2014 yılında sona erecek rödövans sözleşmelerini yenilemeyeceği ve 5.500 kişinin doğrudan istihdam edildiği bu sektörün kısa sürede devre dışı kalacağı aşikârdır. Cirosunun önemli bir kısmını kaybedecek olan TTK’nın da bu koşullarda üretime devam etme imkânı azalacak ve 11.500 kişiyi istihdam eden Kurumun da hızla tasfiyesi gündeme gelecektir.

 

HAVZADA ÜRETİM DURUR

Özel sektörün üretime devamı halinde önümüzdeki 20 yılda devlete ödemesi muhtemel rödövans miktarı yaklaşık 800 Milyon TL’dir. Buna, yerli üretim firmalarının vereceği Kurumlar Vergisi, üretimde kullanılan girdiler için verilecek dolaylı vergiler ve çalışanların tüketim harcamalarından vereceği dolaylı vergiler ilave edildiğinde toplam tutar, Havzada kömür üretiminin devam etmesinin en iyi çözüm olacağını göstermektedir. Havzada üretimin durmasıyla ithal edilmek zorunda kalınacak kömürün cari açığımıza her yıl en az 250 Milyon TL ekleyeceği gerçeği de gün gibi ortadadır.

 

ÇATES özelleştirmesindeki mevcut yöntem, Enerji piyasasının serbestleştirilmesi politikasının özünü oluşturan ve strateji belgeleriyle ilan edilen aşağıdaki kriterlere uymamaktadır.

 

·         yerli kaynak oranının yükseltilmesi,

·         tüm kömür kaynaklarının devreye sokulması,

·         arz güvenliği,

·         sadece satış gelirinin önemsenmemesi

 

Bu sebeple; Milli çıkarlarımıza ve yöresel ekonomimize tamiri imkânsız zararlar verecek mevcut ihale şartnamesinin gözden geçirilmesini talep ediyor, her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.” (Haber Eyüp Bektaş)