Kireçlik sahiline kurulmak istenen termik santrale karşı sürdürülen çok boyutlu mücadelelerde yargıdan da iyi kararlar geliyor.

 

Av. Ünal Demirtaş, Adana’da açılan davayı görüşen Danıştay’ın ÇER kararlarının verilmesi aşamasında bölgenin bütün olarak görülüp santrallerin bölgesel bazda çevreye olan etkilerinin neler olacağının değerlendirilmesine dikkat çekti.

 

Danıştay’ın termik santrallerle ilgili aldığı son kararda “bölgesel bazda değerlendirilmesi”ne vurgu yaptığına dikkat çeken Av. Ünal Demirtaş, Zonguldak ve çevresinde yaşanan tehlikeyi de hatırlatarak başlatılan yargı sürecinin başarılı olma olasılığını ifade etti.

 

Demirtaş Gazeteniz Önder’e yaptığı açıklamasında; Adana ve bölgedeki ilçelerde kurulmuş 12 sivil toplum örgütünün, Ceyhan havzasında planlanan termik santral projeleriyle ilgili Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) aleyhine dava açtığını hatırlatıp şöyle dedi.
 

ÇED’DE BÖLGESEL DEĞERLENDİRİLME YAPILMALI


“Danıştay 13. Dairesi “Yürütmeyi Durdurma” isteminin reddine karar vermişti. Karara yapılan itiraz ise Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından oyçokluğu ile kabul edilmişti. Danıştay, kararın gerekçesinde, herhangi bir yerde kurulan veya kurulacak termik santrallerin çevreye etkilerinin bölgesel bazda değerlendirilmesi gerekliliğini kaydetmişti. Danıştay kararının gerekçesi şöyle: “EPDK ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan; ÇED raporlarının hazırlanması, sonuçlandırılması ve ÇED kararlarının verilmesi aşamasında, aynı şehir veya coğrafi bölgede kurulan ya da kurulacak olan termik santrallerin yer ve konumu ile yakıt türleri,  daha önce verilen ÇED kararları ve raporları dikkate alınarak; santrallerin ve bölgesinin bir bütün olarak değerlendirilmesi suretiyle, santrallerin bölgesel bazda çevreye olan etkilerinin neler olacağı konusunda bir değerlendirme yapılıp yapılmadığının ve bu konuda bir kararın bulunup bulunmadığının” sorulduktan sonra “yürütmeyi durdurma” isteminin reddine karar verilebileceği”ne karar verilmiştir.”

ÇED’DE ZONGULDAK, BARTIN, KARABÜK, DÜZCE VE BOLU İLLERİNİ DE İÇİNE ALAN BÖLGESEL DEĞERLENDİRME YAPILMALI

Bilindiği gibi şu an Zonguldak da halihazırda 3 adet termik santral bulunmakta, planlanan 6 adet termik santralin ise ÇED süreci devam etmektedir. Yani 78 km alana 9 adet Termik Santral yapılması planlanmaktadır. "Kireçlik Koy"una ise  2 adet termik santral projesi yapılması planlanmaktadır. Mevcut durumda Çevre Bakanlığı ÇED değerlendirmesi yaparken, bölgesel bazlı değerlendirme yapmıyor, sadece termik santralin yapılacağı köydeki veya beldede ki ÇED değerlendirmesini yapıyor idi. Danıştay'ın  bu içtihadı ile bölgesel bazlı değerlendirme yapılması gerektiğine karar verilmiştir. Yani bu Danıştay içtihadı ile sadece termik santrallerin yapılacağı belde ve köylerde veya Zonguldak da değil, Bartın, Karabük, Düzce ve Bolu'yu da içine alan bölgesel bir ÇED değerlendirmesi yapılması gerekir. Danıştay'ın bu içtihadı  son derece doğru ve yerinde olmuştur. Bu içtihat, "Kireçlik Koy"unda yapılacak termik santrallerin ÇED süreci için açılacak bir davada da emsal olacaktır.  Çünkü "Kireçlik Koy"un da yapılması planlanan termik santrallerin yaydığı duman Ballıca, Bayat, Cemaller, Sücüllü gibi yalı boyu köylerinde veya Zonguldak'ta değil bütün Batı Karadeniz'de ki illerimizde ve denize bırakılan kül ve kimyasal atıklar, Batı Karadeniz kıyı şeridinin tamamında, çevre felaketlerine yol açacaktır. Hele Zonguldak da yapılacak termik santral sayısının 9 adet olarak planlanması  ve bölgedeki diğer illerde ki termik santraller ve diğer enerji santralleri birlikte düşünüldüğünde yaşanacak çevre felaketinin büyüklüğü daha iyi anlaşılmaktadır. Bu sebeple Danıştay'ın verdiği bu karar, "Kireçlik Koy" unda, Muslu, Saltukova, Amasra da ve diğer bölge illerinde yapılması planlanan termik santrallerin yapılmaması için bir umut olmuştur.

 

OKUMUŞOĞLU’NA TEŞEKKÜR

Öte yandan bu konularda Türkiye'nin önde gelen, deneyimli ve başarılı avukatımız Sayın Yakup Okumuşoğlu'nun yürüteceği bir dava da başarılı olma olasılığımız da çok yüksektir. İçtihat, yargı sürecinden endişe duyanların, endişelerini giderecek bir karardır.