Alaplı  Derin Deniz Deşarj Arıtma Sistemi inşaatında kara çalışmalarının tamamlanmasının ardından deniz çalışmalarında da sona yaklaşılıyor.

Alaplı Derin Deniz Deşarj Sistemi inşaatını yürüten yüklenici firma, denizaltına boru döşeme çalışmalarını tamamladıktan sonra boruların yerinden oynamamasını sağlayacak “gabyon” adı verilen içi taş dolu çelik tel örgülü kafesleri denizaltındaki boruların üzerine yerleştirmeye başladı.

Alaplı Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, karada hazırlanan gabyonların dubalarla deniz açığında bulunan platformun olduğu alana taşındığını ve burada da platformun vinciyle deniz altına indirildiğini belirterek, “Denizaltına yaklaşık -19 metre derinlikte 900 metre boru döşendi. Denizaltına döşenen boruların üzerine, yerinden oynamaması için gabyon adı verilen içi taş dolu çelik tel örgülü kafesler yerleştiriliyor. Bu Türkiye’de ilk defa uygulanan, dünyada da yeni yeni uygulanan bir sistem.  Denizden 1900 metre açığa kadar olan boru hattının üzerine, bu şekilde tonlarca ağırlıktaki gabyonlar yerleştirilecek. Ve böylece borular yerinden oynamayacak. Denizdeki bu çalışmaların da tamamlanmasının ardından derin deniz deşarj sistemi hizmete hazır duruma gelecek. Hava şartlarının müsait olması durumunda, Şubat ayında çalışmanın tamamlanması planlanıyor. Yani, önümüzdeki yılın ortalarından itibaren, hem Alaplı hem de İncivez deresi kanalizasyon atıklarından arınmış olacak“ dedi.