Dünya Tiyatrolar Günü kapsamında Kdz. Ereğli’de İş Bankası önünde bir gösteri sunan Vardiya Grubu, “Tiyatroya her alanda emek veren tüm sahne insanlarının ve tiyatro severlerin Dünya Tiyatrolar Günü kutlu olsun. Gösteri ruhu insanların toplandığı her yerde açığa çıkar” sözleriyle konuştu.

İzleyenlerin de alkışlarıyla destek verdiği grubun açıklaması şöyle:

Ufacık köylerin ağaçları altında, küresel metropollerin yüksek teknik donanımlı sahnelerinde, okul salonlarında, ve tarlalarda  ve  tapınaklarda; kenar mahallelerde, kent meydanlarında, toplantı merkezlerinde ve yoksul bölgelerin bodrum katlarında… İnsanlar türümüzün karmaşıklığını, çeşitliliğini, kırılganlığını kanlı canlı varlıklarıyla nefesleriyle sesleriyle dile getirerek sohbet etmek için yarattığınız kısacık ömürlü tiyatro dünyalarında birbirlerine sokulurlar.

Toplanmamızın hedefi ağlamak ve anımsamaktır; gülmek düşüncelere dalmaktır; öğrenmek ve onaylamak ve hayal etmektir. Kültürlerimizin zenginliğini kutlamak, bizi bölen çizgilerini eritmek için.

Bu dünyada güçler eşit değil. Egemenlik düzeyleri tek ulusun, tek ırkın tek cinsin tek cinsel tercihin tek dinin tek ideolojinin tek kültürel çevrenin ötekilere üstün olduğuna hepimize inandırma çabasında. Böyle bir dünyada sanatla toplum gündemleri arasındaki bağı görmezden gelmek mümkün değildir.

Ne müzelerin özelleştirilmesi ne kütüphanelerin kapatılması ne de sanatın baskılanarak sanat kurularının toplumdan dışlanmaya çalışılması toplumun hiçbir kesimini mutlu kılacak icraatlar değildir. Bir toplumu mutlu kılacak icraatler bellidir; herkese güvenceli iş, herkese ekmek, fırsat eşitliği, herkese parasız eğitim, parasız sağlık ve sosyal devletin olmazsa olmaz parçası kültür ve sanat.

Sözlerimizi Brecht’in çok tanıdık bir dizesiyle bitiriyoruz.

KURTULUŞ YOK TEK BAŞINA. YA HEP BERABER YA HİÇBİRİMİZ!!

SELAM OLSUN DÜNYANIN TÜM SAHNE EMEKÇİLERİNE!”