Ailelerin en çok tükettiği temel gıda maddesi ekmeğe 0.75 TL’den 1 TL ye yükseltilerek yapılan aylık yüzde 33 oranındaki zam mutfak giderlerini sarstı.

 

Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası’nın her ay yaptığı; Zonguldak’ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre; 
Eylül 2013’te mutfak harcamasın bir önceki aya göre yüzde 2.86 oranında arttı.
Aynı dönemde mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 6,06 seviyesinde gerçekleşti. Gıdadaki ilk 9 aylık toplam fiyat artışı ise yüzde 6,67 oldu. 
 Buna göre Eylül ayında Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması aylık 27 TL artış ile 889,43 TL oldu.
Temmuz 2013 itibarıyla net 803,63 TL olarak belirlenen asgari ücret, Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin sadece 26 günlük gıda harcamasını karşılayabiliyor. Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam koşulları net olarak ortaya konulmaktadır.
Eylül 2012’de mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0,98 oranında artmış, mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 11,90 seviyesinde gerçekleşmişti. Gıdadaki ilk 9 aylık toplam fiyat artışı ise yüzde 6,83 olmuştu.
Eylül 2013’ün gıda fiyatlarında süt ürünleri grubunda yüzde önemli bir değişim gözlenmedi.
Et ürünleri grubunda Eylül ayında kırmızı et ürünlerinden kıyma yüzde 2, kuşbaşı yüzde 3 oranında arttı. Tavuk etinde yüzde 3,5 artış tespit edildi. Balık fiyatları, Eylül ayında yeni sezonda balığın az çıkması nedeni ile oldukça yüksek başladı. Balık fiyatları yeni sezon açılışı nedeniyle hesaplamaya alınmadı.
Bakliyat grubunda eylül ayında önemli bir değişim görülmedi.
Tahıllar gurubundaki fiyat artışlarına Eylül ayında ekmeğe yapılan yüzde 33 oranındaki zam damgasını vurdu. 0.75 TL den 1 TL’ye çıkartılan ekmek zammı aile bütçesinde toplam giderlerde aylık 30 TL ek gider yüklemiş oldu. Ya da diğer bir değişle dört kişilik bir çekirdek ailenin evine giren dört ekmeği 3’e düşürdü.
Sebze ve meyve grubunda sebze fiyatlarında artış tespit edildi. En yüksek fiyat artışı yüzde 24 oranı ile sivri biberde tespit edildi. Meyve grubunda genelde fiyatlar bir önceki ay seviyesinde devam etti. 
Gıda harcaması araştırmasını oluşturan diğer gruplar; Yağlar grubu, şekerli ürünler, kabuklu yiyecekler, baharat, çay ve konserve grubunda bir önceki aya göre değişim olmadı. 
Eylül 2013’de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı, 38 TL artış ile 2.536.11 yükseldi.