Kdz.Ereğli Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkan Vekili Ahmet Küçük Mart 2014 tarihinde Resmi Gazetede yayımlayarak yürürlüğe giren  “65 yaş ve üstü bireylerin ücretsiz veya indirimli yolculuk hakkı” konusunda yazılı bir açıklama yaptı.

 

Ahmet Küçük, öncelikle ilgili yasayı haksız bulduklarını da belirtirken “Esnaf Odası olarak bu uygulamanın adaletli olmadığını 65 yaş üstündeki maaşı olmayan, yeşil kart sahibi olan, gelir düzeyi düşük olan vatandaşlara kart düzenlenerek bu uygulamadan yararlanmasının uygun olacağı düşüncesindeyiz” dedi.

 

UYSAL’IN AÇIKLAMASI

 

Küçük, bu uygulama ile esnafın mağdur olduğunu ve çözüm için de Samsun Belediyesi’nin uygulamasını gösterirken  Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal’ın 65 yaş ve üstü vatandaşların ücretsiz taşıma uygulamasının İlçemizde de  başlayacağını açıklamasına “Belediye Özel Halk Otobüslerinde sadece 65 yaş ve üstü insanlar ücretsiz taşınmamaktadır. Gaziler için söylenecek hiç bir şey yok. Sonuna kadar haklarıdır” vurgusunu da yaparak açıklamasına şöyle devam etti:  

 

BEDAVA TAŞINANLAR

 

“Ancak, diğerleri üzerinde dikkatle durulmalıdır. Diğer yolculuklar kapsamı içinde eşler, refakatçiler, vazife malulleri, jandarma, polis, zabıta, milli sporcu, müfettiş, murakıp, muhtar, belediye meclis üyesi, PTT görevlileri, sarı basın, TUİK personeli gibi kalemler yer almaktadır.  Esnaf Odası olarak bu uygulamanın adaletli olmadığını 65 yaş üstündeki maaşı olmayan, yeşil kart sahibi olan, gelir düzeyi düşük olan vatandaşlara kart düzenlenerek bu uygulamadan yararlanmasının uygun olacağı düşüncesindeyiz.

 

İNDİRİMLİ KART DÜZENLENMELİ

 

Türkiye genelindeki illerimizde emekli olanların oranı yaklaşık % 10-15 iken, Zonguldak İlimizde nüfusun yaklaşık % 25-30'u emeklidir. Genelde Türkiye Taş Kömürü İşletmeleri'nden ve Ereğli Demir ve Çelik Fabrikalarından emekli olanlar ikamet etmektedir. Örneğin İlçemizde Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'ndan emekli 65 yaş üstü 2.000,00 TL emekli maaşı alan bir vatandaş bu uygulama ile otobüslere ücretsiz binebilecek, ancak 850,00 TL asgari ücretle çalışan bir vatandaş otobüslere tam ücretli binmesinin adaletli olmayacağı düşüncesindeyiz. Ayrıca Devletimize ait olan demir yolları ve denizyollarının şehirler arası hatlarında % 50 indirimle taşıma yapılacak, özel halk otobüsçü esnafımız ise hiçbir ücret almayacaktır. Bu sebeple bu uygulamanın sadece 65 yaş üstü gelir durumu çok düşük olan vatandaşlara, gazilere ve eşlerine, engelli ve yakınına uygulamanın bir kart düzenlenerek geçerli olması ve % 50 indirimli ücret alınması gerektiği kanısındayız.

 

AĞALIK VURGUSU

Ortada çok büyük bir adaletsizlik ve haksızlık olduğu açıktır. AK Parti Malatya Milletvekili Sayın Öznur ÇALIK, Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) heyeti ile yaptığı görüşmede doğru tanımı bulmuştur. Elin parasıyla ağalık olmaz ifadesi durumu özetlemektedir.

 

Ticari faaliyetini kendi emeği ve kısıtlı sermayesi ile yerine getirmeye çalışan halk otobüsçü esnafımız, mesleğini yürütebilmek için pek çok yükümlülüğü yerine getirmek zorunda olup, başta Belediyelere ödenen harçlar olmak üzere, vergi, sigorta, aracın bakım, onarım ve lastik gideri, durmadan artan akaryakıt fiyatları gibi pek çok ödemeleri yapmakta ve bu düzenleme ile  Özel Halk Otobüs işletmecilerimiz mağdur duruma düşeceklerdir. Örnek olarak Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi karar alarak 65 yaş ve üzeri vatandaşlara ve engellilere ücretsiz ulaşım uygulamasında Özel Halk Otobüsü esnaflarımız bu konuda mağdur olduklarından, ayda 76.584 TL alırken, 53.000 TL sini almaktan vazgeçip, 23.584 TL tahsil etmiş olup, 53.000 sini almamıştır.

Esnafımızın bu konudaki mağduriyetlerin giderilmesi için Samsun Belediyesinin bu konudaki uygulamasını bizim belediyemizden talep etmekteyiz.”