- TBB Genel Başkan Yardımcısı Besler: "Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmak, işçilerimizin can güvenliğini sağlamak ve çağın gereği olan yenilebilir enerji üretimine geçmek için bilimin ve hukukun yolundan sapmadan yürümek zorundayız"

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Genel Başkan Yardımcısı Berra Besler, "Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmak, işçilerimizin can güvenliğini sağlamak ve çağın gereği olan yenilebilir enerji üretimine geçmek için bilimin ve hukukun yolundan sapmadan yürümek zorundayız" dedi.

Besler, TBB'nin Zonguldak'ta bir otelde düzenlediği "Enerji Hukuku" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, modern insan yaşamının vazgeçilmez parçası olan enerjiye duyulan ihtiyacın teknolojik gelişmelere paralel olarak artış gösterdiğini söyledi. 

Türkiye'de son yıllarda HES'ten, altın arama çalışmalarına, taş ve maden ocaklarından, havaalanı ve köprü inşaatlarının yanı sıra otel inşaatlarına kadar çevre kıyımının yaşandığını öne süren Besler, şöyle konuştu:

"Hukuka aykırı olarak verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporlarıyla, bu raporları durduran yargı kararları görmezden gelindi. ÇED süreci aradan çıkartılarak dayatılan bilim ve hukuk dışı projelerle, özelleştirme kararlarıyla sit alanlarımız, milli parklarımız, su havzalarımız, ormanlarımız, doğanın bize armağanı olan Karadeniz dereleri ağaçları talan ediliyor. Bütün bu sorunların giderilmesi için iki temel kavramı içselleştirmeye ihtiyacımız var. Bunlardan birinin bilim diğerinin de hukuk olduğunda kuşku yok. Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmak, işçilerimizin can güvenliğini sağlamak ve çağın gereği olan yenilebilir enerji üretimine geçmek için bilimin ve hukukun yolundan sapmadan yürümek zorundayız."

Zonguldak Baro Başkanı İbrahim Kerem Ertem de kentin madenle var olduğunu dile getirerek, "maden ve enerji hukukunun Zonguldak için önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. İlimiz enerjiyle var olan ve enerjiyle gelişmesi beklenen bir yerdir" dedi.

 

(AA)