Kdz Ereğli THK Şube Başkanı ve önceki dönem TSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhammet Likoğlu, Kdz Ereğli'nin sosyal ve ekonomik olarak yaşadığı durumdan çıkışı ve Erdemir Ereğli ilişkileri lokomotif sektör sac tüccarlarının durumu ve yapılması gerekenler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Likoğlu, Kdz Ereğli’de ekonomik çöküş Erdemir’in özelleştirilmesi ile başlayarak 2008 yılında ülkede ve dünyada yaşanan global krizle en çok etkilenen demirçelik sektörü olduğunu belirtti.

Kdz Ereğli’nin ekonomik olarak lokomotifi olan başta sac ticareti nakliye ve sanayi sektörünün büyük ölçüde etkilenerek sıkıntıya girdiğini ifade eden Likoğlu, “Tarihinde kriz yaşamayan Kdz Ereğli ve özellikle sac ticareti yapan sac tüccarları 2008 yılında başlayan krize hazırlıksız ve donanımsız yakalanmışlardır. Döviz kurlarındaki dalgalanmalar yassı mamuldeki aşırı fiyat düşüşleri o günkü Erdemir yönetiminin satış politikaları yanlı ve yanlış uygulamaları Kdz Ereğli’de ekonomik olarak lokomotif olan dört yüz civarındaki sac tüccarlarının tüm geçmiş birikimlerini alıp götürmüştür. O gün bugün ayakta kalmaya çalışanlarda art arda iflaslarla sektör tamamen bitme noktasına gelmiştir” dedi.

Kdz. Ereğli THK Şube Başkanı ve önceki dönem TSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhammet Likoğlu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

 

‘EREĞLİ SAC TİCARETİNDE MERKEZ OLMAKTAN ÇIKMIŞTIR’

“Yaşanan bu olumsuzluklar nedeni ile sac ticaretinde sipariş verebilen  tüccar sayısı bir elin parmakları kadar olup sipariş veremeyen bu sektörden geçinmeye çalışan bir miktar insan kalmıştır. Pazarcı olmayınca pazar oluşmuyor dolayısı ile pazara gelecek müşteri yok oldu Kdz Ereğli sac ticaretinde merkez olmaktan çıkmıştır.

Kdz Ereğli’de sac ticaretinin tekrar canlanması merkez haline gelmesi ve Ereğli’nin ekonomisinin  toparlanması için Erdemir Ereğli ilişkileri kapsamında  Erdemir’de sosyal sorumluluğunun gereğini yapmalı bu konuda da sosyal barış sağlanmalıdır. Barış olmayan yerde huzur olmaz huzurun olmadığı yerde mutluluk olmaz. Esas olan çoğunluğun mutlu olmasıdır. Bir yerde mağduriyet varsa giderilmelidir  bu konuda herkes üzerine düşeni yapmalıdır.

Erdemir’inde mağdur olduğu konular olmuştur gereği yapılmış büyük ölçüde mağduriyeti ortadan kalkmıştır. Erdemir'in de herhangi bir sıkıntısında Ereğli olarak geçmişte olduğu gibi her zaman yanında oluruz.

 

‘TOKMAK İSTANBUL’DA DAVUL EREĞLİ’DE’

Erdemir’in satışının İstanbul da olması ve satış yönetiminin Ereğli’ye ve Ereğli’nin yaşadığı sıkıntılara uzak olması Ereğli’yi göz ardı ettiği yok saydığı görülmektedir. Erdemir genel müdürlüğü Ereğli'de olup bu konuda yönetim anlayışı, ''tokmak İstanbul'da davul Ereğli'de'' olduğu görüntüsünü vermektedir.

Erdemir’in üretiminde oluşan özürlü mamul serbest  stok SS diye anılan mamulleri ve FM fazlası malzemelerden indirimli uygun fiyattan Ereğli tüccarına vermelidir. Şehir dışındaki büyük firmalarla  rekabet edebilecek imkan sağlanmalıdır. Bu şekilde geçmişin yaraları bir nebze sarılmalıdır.

 

‘EREĞLİ HALKI DESTEK VERMEYE HAZIR’

Ancak öz eleştiride yapmalıyız Erdemir işine geldiği gibi  işini yapmıştır. Ereğli ve sac tüccarları olarak bizler birlikte beraber ciddi bir oluşum ve ayakları yere basan içi dolu bir proje ortaya koyarak ne istediğimizi net olarak belirleyip hakkımız olanı mağduriyetimizi ortaya koyamadık. Mevcut sac tüccarları bir araya gelerek birlik oluşturarak ortaya koyacakları  proje kapsamında  haklı taleplerini oluşturarak gereken pozitif desteği almalıdır.

Sac tüccarlarının bir araya gelerek oluşturacakları birlik ve sac ticaretinde Ereğli'nin tekrar merkez haline gelmesi için sivil toplum kuruluşları tüm esnaf ve halkımızın destek vermeye hazır olduğunu görüyorum.

Bu konu ile ilgili  şahsen  Erdemir üst yönetimi ile  defalarca görüşmelerim oldu. Sac tüccarlarının durumu, nakliye-lojistik konusu, tedarikçiler sanayicilerin durumu ve Erdemir ile birlikte Erdemir’in ürettiği mamule dayalı Ereğli OSB’de herkesin ortak olabileceği  Erdemir’inde ortak olacağı büyük istihdam yaratacak sanayi tesisi kurulması  hakkında projelere  Erdemir yönetimi sıcak baktığını ilgili arkadaşlarla kurumlarla ve basın aracılığı ilede daha önce paylaştım.

Bu  konuda herhangi bir ilgi ve destek kimseden gelmemiştir. Şimdi gelinen noktada Erdemir'in üst yönetimindeki değişiklik ile aynı yerde olduğumuzu sanmıyorum her şey zamanında değerlendirilmelidir.

 

‘TEDARİKÇİ SAYISI ARTTIRILMALI’

Erdemir ile daha önce yapılan görüşmelerde tedarikçi konusunda dile getirilen görüşmeler doğrultusunda geçenlerde Erdemir yetkilileri TSO’da bilgilendirme toplantısı yapmışlardır. Erdemir’in tedarikçi konusundaki şartlarını yerine getirebilecek tedarikçiler belli sayıda olup Erdemir ile zaten iş yapmaya çalışmaktadır ancak bu sayının artması için Erdemir bu konuda samimiyet göstermeli Ereğli’nin yaşadığı ağır  durumu göz önüne alarak şartlarını gözden geçirmeli daha esnek davranarak tedarikçi sayısını arttırması sağlanmalıdır.

Erdemir ve Erdemir bünyesinde yeni kurulan Ersem Çelik Servis Merkezinde çalışacak personelin Ereğli ve bölgeden sağlanmalıdır.Ersem Çelik Servis Merkezi genel müdürü ile yaptığım görüşmede konu ile ilgili haklı talebimizin olduğunu ilettim.Erdemir’in Ereğli’ye olan sosyal sorumluluğu kapsamında gereğini yapmalıdır.

Haklı taleplerimizi her fırsatta Erdemir yönetimine geçmişte olduğu gibi dile getirerek takipçisi olmalıyız.

Erdemir ülkemizin bölgenin ve Ereğli'nin göz bebeğidir her ne kadar özelleşmiş olsa da milli kuruluşumuz olarak görürüz sahipleniriz. Erdemir Ereğli ile her zaman et tırnak gibidir. Geçmişte olduğu gibi bundan böylede Erdemir sosyal sorumluluk anlayışı içerisinde Ereğli ile olan birlikteliğinin ve iş birliğinin artarak devam etmesi dileğimizdir.