Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından ilçedeki rehabilitasyon merkezlerinin de katılımı ile çeşitli etkinlikler düzenlendi. Atatürk Bulvarında toplanan kalabalığın Atatürk Anıtına yürüyüşü sırasında otizm hastası 37 yaşındaki Sadık Kiraz'ın yorulduğunu gören kardeşi Emine Kiraz, sırtına aldığı kardeşini yaklaşık 400 metre taşıdı. Kardeş Kiraz, yaptığı açıklamasında otizm hastası olan kardeşinin bakımını kendisi yaptığını belirterek, "Yorulduğunu söyleyince sırtıma aldım taşıdım. Kardeşim benim için çok önemli" dedi.

İŞARET DİLİ EŞLİĞİNDE İSTİKLAL MARŞI

Atatürk Anıtı önünde sona eren yürüyüşün ardından saygı duruşunda bulunuldu ve rehabilitasyon merkezi öğretmenlerinin işaret dili eşliğinde İstiklal Marşı söylendi.

 

450 BİN TANE OTİSTİK OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR

Özel 75'nci Yıl Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucu Müdürü Nagihan Müftüoğlu, otizmin hastalık değil farkındalık olduğuna vurgu yaparak, "Tüm dünyada farkındalık yaratmak ve sorunlarını çözmek için 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 2 Nisan tarihi 'dünya otizm günü' olarak belirlenmiştir. Otizm sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir gelişim bozukluğudur. Türkiye'de 450 bin tane otistik olduğu tahmin edilmektedir. Günümüzde 68 çocuk otistiktir bir bu kadar da aileleri bunların içerisindedir.Çocuklarımızın tedaviye değil onlara uygun eğitime ve toplum tarafından kabul görmeye ihtiyaçları vardır. Amaç mutlu, üretken ve mümkün olduğu kadar bağımsız olmasını sağlamaktır. Bu bir tedavi değil hayat planıdır. Çocuklarımızın problemi ne olursa olsun özellikle bir çocuk olduklarını unutmayalım" dedi.

 

BAŞKANDAN HAVUZ MÜJDESİ

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal yaptığı konuşmasında, otizmin bir hastalık olarak değil, iletişim ve beceri bozukluğu olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Belediyenin her türlü desteği vermeye hazır olduğunu anlatan Uysal şu ifadelere yer verdi:

"Başarı için birlikte ve beraber hareket etmek zorundayız. Önümüzdeki ay engelli vatandaşlarımız, aileleri, öğretmenlerimiz ile bir araya geleceğiz ve Ereğli'de karşılaştıkları sorunları ortadan kaldıracağız. Bu çocukların hepsinin farklı becerileri var. Bu yüzden çocuklarımız ile tek tek ilgilenmek gerekiyor. Kapalı yüzme havuzu projemizi ihaleye verdik. İnşallah proje ihalesi 3-4 ay içerisinde bitecek ve yapım ihalesine çıkacağız. Bu çocuklarımız inanılmaz güzel spor becerileri var. Yüzme havuzundan bu çocuklarımızın yararlanmalarını sağlayacağız"

Rehabilitasyon merkezi öğrencileri tarafından halk oyunları gösterilerinin ardından program sona erdi.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)