Alaplı Kaymakamı Yıldıray Malğaç, başkanlığında toplanan fındık komisyonu mevsimlik işçilerin dere yataklarına yerleştirmeme kararı aldığı bildirildi.
İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, fındık komisyonu kararına göre mevsimlik işçilerin dere yataklarından konaklama yapamayacağı açıklandı. Açıklamada ayrıca fındık toplama ücretlerini 35 lira olduğu belirtilirken şu kararlar alındı;
“Önceki yıllarda yağan kuvvetli sağanak yağışlar nedeniyle İlçemizde meydana gelen sel yüzünden dere yataklarının taşması neticesinde mevsimlik tarım işçilerinin konakladıkları yerler olan Çamlıbel Köyü Kefkenaltı Mevkii, Kasımlı Köyü Ferahlı Mevkii, Çayköy Merkez Mevkii, Hasanlı Köyü Çatak Yol Ayrımı Mevkii sular altında kalmıştır. Bu nedenle hazineye ait bu gibi yerlere işçilerin yerleştirilmeyecektir. METİP projesi kapsamında talep edilen ödeneğin gelmemesi nedeniyle projenin uygulanamamasından dolayı, mevsimlik gezici tarım işçilerinin toplanma yerleri olan dere yataklarında konaklama yaptırılmayacak işçi çalıştıran üreticiler tarafından evlerinde veya kendi arazilerinde misafir edilerek konaklama yerlerinin ve diğer ihtiyaçlarının karşılanacaktır. Güçsüz, zayıf, çok yaşlı kişiler ve 16 yaşının altındaki çocuklar çalıştırılmayacaktır. İşveren, işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından her türlü güvenliği almak zorundadır. Üreticiler kendi işçilerini kendilerine ait uygun mekanlarda barındıracaklardır. Fındık toplanmasına sahil kesimde 5 Ağustos, orta kesimde 12 Ağustos,  yüksek kesimde 19 Ağustos 2013 tarihinde başlanacaktır. Fındık toplama tarihleri ile ilgili kararlar bağlayıcı niteliktedir. Belirlenen tarihten önce fındık toplamak yasaktır. Fındık patozlarıyla fındık çekim işi yol kenarı ve yol üzerinde yapılmayacaktır. Patoz çalışma saat ücreti 120,00 TL olarak belirlenmiştir. Fındık toplama ücretleri ise, 16 yaşından büyükler için 35 lira olarak tespit edilmiştir.”