Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, Fındık bahçelerinde kireçleme ve kışlık gübreleme işleminin ürünün sağlığı açısından önemli olduğunu bildirdi.
Türkoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Fındık tarımı yapılan Karadeniz bölgesinde toprakları genellikle asit karakterli olduğu için kireçlemenin çok önemli olduğunu söyledi.
Fındık üreticilere kışlık bakımla ilgili bilgiler verdiklerini ifade eden Türkoğlu, şunları söyledi:
“Toprakta kireç noksanlığının fındıkta meydana getireceği zararlar diğer besin maddelerinin alınamaması ve toprak yapısının özelliği ile direk ilgisi olup yaprakların vaktinden önce sararmaları, tepe sürgünlerinde kurumalar, zayıf kök teşekkülü ve azot, fosfor, potasyum noksanlığında görülen arazların meydana gelmesi şeklindedir. Asit toprakların kireçlenmesi ile toprakların fiziksel kimyasal ve biyolojik özellikleri düzeltilir. Toprağın havalanması, ısınma ve su tutma özellikleri de düzeltilmiş olur. Toprakta mikroorganizma faaliyetleri artar, bazı besin maddelerinin ayrışması ve bazılarının da topakta tutularak yıkanıp gitmesine engel olur. Fındık bahçelerinin toprak analizleri sonucuna göre kirece ihtiyacı olup olmadığı ve ne kadar kireç verilmesi gerektiği tespit edilir. Fındık için genelde Ekim- Kasım-Aralık ayları kireçleme için uygundur. Kireçleme işlemi 2-3 yılda bir toprak analizi yaptırılarak ihtiyaç olduğu takdirde tekrarlanmalıdır.”