Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) tarafından, Sansürün ilk kez Kaldırılışının (1908) (Sansüre ilk kez Direnişin) 105'inci yıldönümü olan 24 Temmuz 2013 tarihinde "İkinci Gazetecilere Özgürlük Kongresi" toplanacaktır. 
"Birinci Gazetecilere Özgürlük Kongresi", 2011 yılında 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde toplanmıştı.
Kongreye, GÖP'ü oluşturan 93 meslek örgütünün yanı sıra uluslararası gazetecilik örgütlerinin temsilcileri de katılacaktır.
Kongreye, ilk kongrede olduğu gibi, yargılanan gazetecilerin yanı sıra hapisteki gazetecilerin aileleri ve avukatları ile tahliye edilen gazetecilerin de katılmalarını bekliyoruz.
Ayrıca basın özgürlüğünü yakından ilgilendirdiği için mesleki faaliyetlerinden dolayı "işten atılan" gazetecileri ve "sosyal medya" alanında uzmanlaşmış kişileri de kongreye davet ediyoruz.
Tüm katılımcıların Kongre'de konuşma hakkı vardır.
Kongre, ortak sonuç bildirisinin kabulüyle kapanacaktır ve alınacak kararlar GÖP Dönem Başkanlığı tarafından ilgililere ulaştırılarak takibi yapılacaktır.
Kongre, 24 Temmuz 2013 Çarşamba günü İstanbul'da The Marmara Oteli'nde 09.00-16.00 saatleri arasında gerçekleştirilecektir. 
Kongrenin ardından, aynı otel-de, Türkiye Gazeteciler Cemi-yeti (TGC) tarafından verilen "Basın Özgürlüğü" ödüllerinin dağıtımı törenine geçilecektir.