Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından, Üniversitenin merkez kampüsünde pilot ölçekli bir geri dönüşüm projesi hayata geçirildi. Projenin, Zonguldak ilinde ve tüm Türkiye’de örnek alınması gereken önemli bir uygulama olduğunu kaydeden BEÜ Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Süreyya Altın, ambalaj atıklarının geri kazanılmasının gerekliliğine dikkat çekerek şu açıklamaları yaptı:  
“Son yıllarda tüketim alışkanlıklarımızın artması ve çeşitlenmesi sonucu, oluşan katı atıkların içindeki ambalaj atığı miktarı gün geçtikçe artmakta ve sorun oluşturmaktadır. Aslında, ambalaj atıkları ekonomik ömrünü tamamlamamış olan atıklardır. Bu nedenle henüz çöp değildir ve yeniden üretime dâhil edilebilir. Bir toplumun gelişmişliği, ürettiği atıkları iyi yönetebilmesi ile ölçülür. Atık yönetiminde en önemli adım ise, atığın içindeki değerli, yani geri kazanılabilir bileşenlerin ayrılarak ekonomiye kazandırılmasıdır. Geri Dönüşüm için en uygun atıklar; kâğıt, metal, plastik ve camdır. Geri kazanılabilir atıkların diğer atıklarla kirlenmeden temiz olarak biriktirilmesi yeniden kullanımını kolaylaştırır.”
Doç. Dr. Süreyya Altın, geri kazanım yapılmazsa ortaya çıkacak sonuçları ise şöyle sıraladı: “Geri kazanıma yeterince önem vermezsek; pet şişe dağlarının ortaya çıkması, hammadde kaynaklarımızın tükenmesi, topraklarımızın çölleşmesi, ormanlarımızın yok olması, kirlenmiş bir atmosfer oluşumu kaçınılmaz olacaktır.” Altın, geri kazanımın başarılması durumunda ise; doğal kaynakların ve ormanların korunacağını, enerjiden tasarruf edileceğini, bertaraf edilmesi gereken atık miktarının azalacağını ve çevre kirliliğinin önleneceğini ifade etti. Doç. Dr. Süreyya Altın konuyu şu örneklerle açıkladı:  “Sadece 1 metal içecek kutusunun geri dönüşümünden elde edilen enerji ile 100 Watt’lık bir ampul 20 saat çalıştırılabilir. Geri dönüştürülen 1 ton cam atık ile 100 litre petrol tasarrufu elde edilebilir. Ya da, geri dönüştürülen bir ton kâğıt atık ile 17 ağacın kesilmesinin önlenmesi, mümkündür.” 
Doğal kaynakların sınırlı olduğunun hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Süreyya Altın açıklamasını şöyle sürdürdü:  
“Geri kazanılabilir atıkların toplanması ve değerlendirilmesi ilgili yasal mevzuatlarla düzenlenen uygulamalar çerçevesinde yapılır. Yerel yönetimler katı atıklarının yönetiminin organizasyonundan sorumludur. Ambalaj atıklarının geri kazanılması sadece yerel yönetimlerin çabaları ile değil aynı zamanda toplumun destek ve katılımları ile gerçekleşir. Toplumun bu yükümlülüğü yerine getirmesi için dikkatinin çekilmesi ve uygulamanın öneminin anlatılması gereklidir. Bu sorumluluğu yerine getirmek için cezalar ve yaptırımlar değil, gönüllülük esastır. Dünyanın bize sunduklarını yerine koymadan tüketmeye devam edersek gelecek nesiller; eskiden dedelerinin gördüğü ormanları, annelerinin gördüğü su kaynaklarını, babalarının anlattığı mavi deniz ve gökyüzünü hayal etmekle yetineceklerdir.” 
Konuyla ilgili olarak bir değerlendirmede bulunan Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, “Üniversiteler bulundukları bölgelerde sosyal, bilimsel ve kültürel faaliyetleri ile öncü olma ve örnek alınma ayrıcalığına sahiptir” dedi. Bülent Ecevit Üniversitesi olarak, Şubat 2013’te geri dönüşüm çalışmasını başlattıklarını kaydeden Özer, proje hakkında bilgi verdi:
“Proje kapsamında iç ve dış mekânlara yerleştirilmek üzere konteynırlar hazırlanmıştır. Merkez kampüste 70 iç mekân ve 10 adet 650 litrelik plastik, 3 adet özel dizayn edilmiş büyük hacimli dış mekân geri dönüşüm konteynırı yerleştirilmiştir. Temizlik elemanlarımıza gerekli eğitim semineri düzenlenerek uygulamanın başarısının artırılması amaçlanmıştır. Geri dönüşüm ile ilgili eğitici broşürler dağıtılmış, afişler asılmış ve konferanslar düzenlenmiştir. 
Tüm personelimizin ve öğrencilerimizin katkıları ile geri dönüşüm uygulamamız gelişmekte ve her geçen gün daha fazla benimsenmektedir. 
Artık, geri dönüşüm konteynırını gören tüm duyarlı personel ve öğrencilerimiz elindeki pet şişeyi, kullandığı kâğıdı, cam ve alüminyum kutuları çöpe atmak yerine, geri dönüşüm konteynırına atmayı tercih etmektedir. 
Çalışmalarımız sonucunda üniversitemiz merkez kampüsünden 150 kg kâğıt, 100kg pet-plastik, 50 kg alüminyum ve 300 kg cam ve diğerleri olmak üzere, günlük ortalama 600 kg ambalaj atığı geri dönüşüme kazandırılmaktadır. 
Biz tüketiciler, ortaya çıkardığımız tüm atıkların doğru bir şekilde yok edilmesinden de sorumluyuz. Bizim için kullanılmaz olan her şeyi çöp kutularına atmak, onlardan kurtulmak anlamına gelmez, üzerimize düşen görevi yerine getirerek geri kazanılabilir atıklarımızı ayrı toplama bilincine ulaşmalıyız. Bülent Ecevit Üniversitesi yönetimi, çalışanları ve öğrencilerinin bunu başarabilmekte önemli bir ilerleme gösterdiğine inanıyorum.
Bu uygulamamızda, gösterdiği anlayış, duyarlılık ve her türlü destek ile yanımızda olan Sayın Valimiz Erol Ayyıldız’a gönülden teşekkür ederiz. Dileğimiz, tüm Zonguldak’ta geri dönüşümün hayata geçirilmesidir.”