Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası’nın her ay yaptığı; Zonguldak’ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre; 
Ekim 2013’te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 1.46 oranında arttı. 
Mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 9 seviyesinde gerçekleşti. Gıdadaki ilk 10 aylık toplam fiyat artışı ise yüzde 8,26 oldu. Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 1,46’lik artış aile bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık 13,50 TL ek yük getirdi.
Buna göre Ekim 2013 ayında Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 921,07 TL oldu.
Temmuz 2013 itibarıyla net 803,63 TL olarak belirlenen asgari ücret, Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin sadece 27 günlük gıda harcamasını karşılayabiliyor. Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam koşulları net olarak ortaya konulmaktadır.
Ekim 2012’de mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 1,27 oranında gerilemiş, mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 9.68 seviyesinde gerçekleşmişti. Gıdadaki ilk 10 aylık toplam fiyat artışı ise yüzde 5,48 olmuştu.
Ekim 2013’ün mutfak harcamasındaki artışta süt, et ve özellikle kuru bakliyat ve özellikle zeytinyağında ki yüksek oranlı artışlar etkili oldu. 
Sebze ve meyvedeki bir önceki aya göre meydana gelen önemli düşüşler mutfak harcamasının daha fazla yükselmesini engelledi.
Süt ürünleri grubunda ortalama artış yüzde 7 oranında meydana gelirken, ürün bazında en yüksek artış yüzde 18 ile yoğurtta tespit edildi.
Et grubunda ortalama artış yüzde 1 olurken ürün bazında, kıyma, kuşbaşında yüzde1 oranında artış meydana geldi. Tavuk eti ekim ayında yüzde 6 oranında geriledi. Hayvansal ürünlerde ekim ayında en yüksek arış yüzde 46 oranı ile yumurtada meydana geldi.
Balık grubunda bir önceki aya göre ortalama yüzde 6 oranında artış tespit edildi. Sakatat grubunda ise değişim olmadı.
Ekim ayında kuru bakliyat ve tahıllar grubunda önemli artışlar oldu. Dermason kuru fasulye bir önceki aya göre yüzde 28, barbunya yüzde10, yeşil mercimek yüzde 7, kırmızı mercimek yüzde 4 oranında arttı.
Tahıllar grubunda, baldo pirinç yüzde 11, un da yüzde 4 oranında artış tespit edildi.  
Ekim ayında sebze ve meyvedeki düşüşler gıda harcamasının daha yüksek çıkmasını önledi. Sebze ve meyve grubunda fiyatlarda ortalama yüzde 4 oranında gerileme tespit edildi. Sebze grubunda özellikle lahana, ıspanak, pırasa gibi mevsim ürünlerindeki yüzde 30 oranındaki düşüşler mutfak giderinde etkili oldu. Domates, yeşilbiber, patlıcan gibi ürünlerin tarla hasadının sona ermesi nedeniyle yüzde 35’lere varan artışlar tespit edildi. Meyve grubunda mevsim ürünlerinin hemen hepsinde düşüşler yaşandı.
Yağlar grubunda ise ortalama yüzde 1,6 oranında artış tespit edildi. Bu gurupta Sızma zeytinyağı fiyatı bir önceki aya göre yüzde 22, tereyağı yüzde 15 zamlandı. Ayçiçek yağı yüzde 4 geriledi. 
Şekerli ürünler grubunda kristal toz şeker yüzde 12, bal çeşitleri ortalama yüzde 10, reçel çeşitleri yüzde 4, tahin yüzde 32 oranında zamlandı. Kabuklu yiyecekler grubunda Antep fıstığı yüzde 33, yer fıstığı yüzde 10, ay çekirdeği yüzde 22, işlenmiş ceviz yüzde 20, işlenmiş fındık yüzde 10 oranında arttı. 
Baharat ve çay grubunda önemli bir değişim gözlenmezken. Salça ve konserve grubunda biber salçası yüzde 10, domates salçası yüzde 7 oranında arttı, konserve ürünlerde önemli bir değişim tespit edilmedi. Ekim 2013’de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 35,55 TL artış ile 2.521,83 TL oldu.