Alaplı ilçe merkezinden geçen Kdz. Ereğli-Düzce bölünmüş devlet karayolundan Alaplı ilçe merkezine giriş yolu açılması için Alaplı Belediyesi’nin açtığı “yürütmenin durdurulması” davası kapsamında, mahkeme heyeti , açılması istenen giriş yolu ve güzergahında keşif yaptı.

Bilirkişiler ve dava hakiminin,  Alaplı Belediyesi yetkilileri ve Karayolları yetkililerini dinlemesiyle başlayan keşif çalışmaları, giriş yolu açılması istenen bölünmüş karayolundaki  incelemeyle devam etti. Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, bölünmüş karayolu ilk ulaşıma açıldığında, Alaplı ilçe merkezine giriş yolunun açık olduğunu, bu süre içersinde bu yol üzerinde ciddi bir trafik kazası yaşanmadığına dikkat çekerek, giriş yolunun kapanmasının ardından çok sayıda ölümlü ve yaralamalı trafik kazası meydana geldiğini  hatırlattı. Sadece Üçler Petrol kavşağı olarak adlandırılan kavşakta 32 adet trafik kazası olduğunu hatırlatan Başkan Nuri Tekin, Alaplı giriş yolunun açık olmasının değil kapalı olmasının kazalara davetiye çıkardığının kaza istatistikleriyle ortaya çıktığını bildirdi. Alaplı ilçe merkezine giriş yolu açılmasıyla, konulacak sinyalizasyon sisteminin araçların bu yoldaki hazını da düşüreceğini  belirten Belediye Başkanı Nuri Tekin, devlete bir kuruş masraf olmadın bu sorunun çözümünün mümkün olduğunu ifade etti. Belediye Başkanı Nuri Tekin, giriş yolunun açılmasının Alaplı halkının ortak talebi olduğunu da hatırlatarak, “Ben seçim döneminde 7 bin ev dolaştım. Kapıyı açan herkes, bizden Belediye Başkanı olduğum takdirde bu sorunu çözmemizi istedi. Karayolları bize bu giriş yolunun açılmamasının gerekçesi olarak, insanların can ve mal güvenliğini gerekçe gösteriyor. Bu yol üzerinde yaşanan kazalar, karayollarının bu gerekçesinin geçerli olmadığını çok açık bir şekilde ortaya koyuyor. Biz de insanların can ve mal güvenliğini savunuyoruz. Biz, bu giriş yolunun açılmasıyla, can ve mal güvenliği riskinin daha da azalacağını savunuyoruz. Bizim 112 acil sağlık ekibimiz de, giriş yolunun kapalı olması nedeniyle şehir merkezinde meydana gelen olaylara müdahalede geciktiğini yazılı olarak bizlere sundu. Bunlar da dava dosyamızda var. Üstelik bu giriş yolunun kapalı olması, ilçemizin ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamına da büyük bir darbe vuruyor. Karayolları, bizlere “Köprü giriş çıkışlarında sinyalizasyon sistemi olmaz. Kavşaklar arasındaki mesafe 1700 metrenin altında olmaz. ”  diyor. Oysa, aynı yol güzergahı üzerinde sinyalizasyon sistemi olan köprü giriş çıkışları var; aralarında 650 metre mesafe olan kavşaklar var. Bunlar da karayollarının sunduğu gerekçelerin mevcut uygulamalara ters düştüğünü gösteriyor. Biz Akçakoca istikametinden ilçemize giriş yolu istemiyoruz. Sadece, Ereğli istikametinden giriş yolu açılsın istiyoruz. Karayollarının sürekli bir takım gerekçelerle karşımıza çıkmasını anlayamıyoruz. “ dedi.

Belediye Başkanı Nuri Tekin, görüşlerini dile getirdiği sırada, karayolundan hızlı bir şekilde geçen araçları da mahkeme heyetine gösterdi.

Karayolları yetkilileri de, Alaplı ilçe merkezine giriş yolu açılmasının can ve mal güvenliği açısından riskli olduğunu, giriş yolu açılmasının karayolu tasarımına da aykırı olduğunu savundu.

Zaman zaman gerginleşen karşılıklı savunmaların ardından mahkeme heyeti, ilçe merkezine giriş yolu açılması istenen nokta ve yol güzergahında keşif yaptı.