Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, 7 Ekim 2013 tarihinde, Kurban bayramı öncesi Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi Kilimli İşletmesi’nde çalışan maden işçilerini ziyaret ederek çeşitli konularda bilgi verdi ve bayramlarını kutladı.

Ziyarete GMİS Karadon Şube Başkanı Neşat Cebeci, Şube Mali Sekreteri Seyfi Özkaynak ile Şube Teşkilat Sekreteri Hamza Açıkgöz de katıldı.

Muharrem Sarıçam, Karadon Yeni Kuyu başında maden işçilerine hitap ederek, yürürlüğe giren toplu iş sözleşmesinde yaşanan süreci anlattı ve işyeri sorunlarına değindi.

Sarıçam, “Uzun ve zorlu bir toplu iş sözleşmesi sürecini yaşadık. Bütün beklentilerimizi karşılayamasak da özellikle 2006 ve 2009 işe girişli arkadaşlarımız açısından daha iyi bir toplu sözleşme olduğunu, eski işçi arkadaşlarımızın ise nispeten memnuniyetsiz olduklarını yaptığımız araştırmalardan ve ziyaretlerimizden öğrendik.

Toplu sözleşme süreci çok zorlu geçti. Güçlü bir siyasal iktidar var. TTK’nın durumu belli. Bunlara rağmen son dönemin en iyi toplu sözleşmesini yaptık. Süreç çok zorluydu. İmza aşamasına gelindiğinde iki gün toplu sözleşme masasından kalkmadık. Çünkü gruplu arkadaşlarımızın kömür istihkakı konusunda sıkıntıları vardı. Kuyu vinççisi arkadaşlarımızın, atölye çalışanlarının, yüksek gerilim çalışanlarının sıkıntıları vardı.

TÜRK-İŞ’i de siyasetçileri de devreye soktuk ancak gelebildiğimiz nokta bu. Türkiye’de 1850 TL’nin altında maaş alan her işçi sizlerin sayesinde ek ödemelerden faydalandı.

Toplu sözleşmemizi, gruplu arkadaşlarımızın kömür istihkakı ve işçi mühendis arkadaşlarımızın sorunlarının çözümü konusunda bir komisyon kurulması şartıyla bağıtlamıştık. Yarın büyük olasılıkla Ankara’ya gideceğiz ve Çarşamba günü gruplu arkadaşlarımızın kömür istihkaklarının 3 bin 600 kilo olması için yeniden masaya oturacağız. İşçi mühendis arkadaşlarımızın sorunları ile gruplu arkadaşlarımızın 12 ay çalışmalarına rağmen eksik kömür istihkakı almalarıyla ilgili sorunların çözümü için çaba harcayacağız.

Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sürecinde de bunları anlattık. Ancak onların teklifi isteyene parasını verelim şeklindeydi. Kabul etmedik. Çünkü vergisi, işsizlik sigortası gibi kesintilerle mevcut haklarımızın bile altına düşülecekti. Çarşamba günü bu konularda bir sonuca ulaşacağız.

Diğer yandan en büyük sıkıntılarımızdan biri işçi sayımızın azlığı. İşçi açıkları nedeniyle tertiplerde de sıkıntı yaşanıyor.

Birlik beraberlik içinde bundan sonraki tüm mesaimizi işçi alımı için harcayacağız. İşçi açıklarıyla ilgili sorunlarımızı çözmeliyiz. TÜRK-İŞ’i de bu konuda devreye soktuk” dedi.

İşyeri sorunlarına değinen Sarıçam, “Bizler madenciler olarak dünyanın en zor işini yapıyoruz. Her türlü iyi niyetli girişime, çabaya varız. Ama sabrımızı denemesinler. Maden işçisinin sabrı taşarsa TTK yöneticilerinin hiçbiri orada duramaz” dedi.

Maden işçilerinin elbise, baret ve çizme istihkaklarının halen dağıtılmadığını belirten Sarıçam, “Bayram sonrası TTK yönetimiyle, Sendikamız yönetimi bir araya gelerek ve sorunun çözümünü sağlayacağız” dedi.

GMİS Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, madencilerin Kurban Bayramını kutladı.

Bayramlaşma ziyaretlerinin ardından TTK İşletme yetkilileriyle ocağa inen Sarıçam incelemelerde bulundu.