Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası ile Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) arasında devam eden; Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) 25. Dönem, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) 15. Dönem Toplu İş Sözleşmeleri görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 16 Temmuz 2013 tarihinde Genel Başkan Eyüp Alabaş başkanlığında toplanan GMİS Yönetim Kurulu, TTK ve MTA işyerlerinde grev kararı aldı.

Grev uygulama tarihi için 60 günlük yasal süreç başladı.

GMİS, toplu iş sözleşmelerinde önümüzdeki günlerde yine anlaşmaya varılamaması durumunda 60 günlük bu süre içinde her an grev uygulama, yani greve çıkma kararını alabilecek.

GMİS’in TTK’da ve MTA’da çalışan üyelerini kapsayan her iki toplu iş sözleşmesi için Kamu-İş ile sürdürülen görüşmeler anlaşmazlıkla sonuçlanınca arabulucu aşamasına geçilmişti.

Bu dönem içinde Türk-İş Yönetim Kurulu ve Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu’nun Hükümet ile yaptığı görüşmelerden de olumlu sonuç çıkmadı.

15 Temmuz 2013 tarihinde arabulucu raporunun gelmesi üzerine toplanan GMİS Yönetim Kurulu ve Şube Başkanları gelişmeleri değerlendirerek grev kararı aldı.

Grev uygulama tarihi ayrıca belirlenecek.