Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), Hattat Enerji ve Maden A.Ş. Amasra Kömür İşletmesi’nde çalışan üyelerine yönelik olarak başlattığı Eğitim Seminerleri’nin ilkini 2-3 Kasım 2013 tarihlerinde Amasra’da gerçekleştirdi. Eğitim Semineri’nde ilk grupta 101 işçiye seminer verildi. GMİS, Kasım ayı boyunca 4 grup halinde planladığı eğitim programıyla Hattat Enerji ve Maden A.Ş. Amasra İşletmesi’nde çalışan tüm madencilere seminer vermiş olacak.

2-3 Kasım 2013 tarihlerinde Amasra Sinan Otel’de gerçekleştirilen ve 101 maden işçisine verilen ilk grup eğitim seminerine GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, Hattat Enerji ve Maden A.Ş. Amasra İşletme Müdürü Suat Ölmez, GMİS Amasra Şube Başkanı Hakkı Arslan ve şube yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Eğitim Semineri, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, Hattat Enerji ve Maden A.Ş. Amasra İşletme Müdürü Suat Ölmez’in açılış konuşmalarıyla başladı.

 

 

ALABAŞ; “AİLEMİZİN BİREYLERİSİNİZ”

Hattat Enerji ve Maden A.Ş. Amasra ve Armutçuk işyerlerinde 1100 üyeyi ilgilendiren ilk toplu sözleşmeyi imzaladıklarını belirten GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, “Sizinle birlikte Sendikamız daha da büyüdü ve güçlendi.

Daha da önemlisi bu bizim için ciddi bir başlangıç oldu ve bundan sonra bu tecrübe ışığında sizlerin de katkısıyla, Sendikamızı büyütmeye ve gücüne güç katmaya devam edeceğiz” dedi.

Alabaş şunları söyledi;

“Bu eğitim çalışmasını yapabilmemiz için şartları zorlayan işverenimize, davetimizi kabul ederek bizleri onurlandıran hocalarımıza bu organizasyonu gerçekleştiren yönetici arkadaşlarımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum.

Bu programa katılan tüm arkadaşlarımızı sevgiyle kucaklıyor ve gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ediyorum.

Ayrıca sağladıkları kolaylık için otel işletmecilerimize Sendikamız adına teşekkür ediyorum.

 

 

SENDİKAMIZIN GÜCÜNE GÜÇ KATMAYA DEVAM EDECEĞİZ

HATTAT Enerji ve Maden Ticaret A.Ş. işyerlerinde Sendikamız üyesi 1100 arkadaşımız var. Sizinle birlikte Sendikamız daha da büyüdü ve güçlendi.

Daha da önemlisi bu bizim için ciddi bir başlangıç oldu ve bundan sonra bu tecrübe ışığında sizlerin de katkısıyla, Sendikamızı büyütmeye ve gücüne güç katmaya devam edeceğiz. Örgütlenme sürecinde ve toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam ederken, zaman zaman ümitsizliğe ve karamsarlığa kapıldığınızı biliyoruz .

Hâlâ bazı arkadaşlarımızın mesafeli durduğunu görüyoruz. Ama emin olun bugün geldiğimiz  noktada iyi bir durumdayız. Herşeyden önce bir sendikanız var.

Sendikanın ne demek olduğunu, işçi sınıfının tarihsel mücadele sürecini, bizim sendikamızın mücadele tarihini öğrenince; Pazar günü buradan ayrılırken yaşadıklarımızı daha iyi anlayacak ve geleceğe başka bir gözle bakacağız.

Ve örgütsüz, sendikasız işçi arkadaşlarımızı bir çatı altında toplamak için yeni yollar arayacağız. Ve daha önemlisi, artık toplu iş sözleşme hukukuna tabisiniz.

Haklarınız yasal güvence altında.

Milyonlarca memurun toplu sözleşme ve grev hakkı için verdiği mücadeleyi hatırlarsak bunun önemini daha iyi anlarız.

İlk sözleşmemizi yaptık ve şimdi meşru bir zemindeyiz.

Tabii ki sizin beklediğiniz gibi bizim beklediğimiz gibi olmadı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda 25. Dönem, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nde 15. Dönem toplu iş sözleşmelerini bu dönemde imzaladık.

O sözleşmeler de bizim beklediğimiz gibi olmadı, ama sizin toplu iş sözleşmenizle karşılaştırıldığında onların sözleşmelerinin daha iyi olduğunu görüyorsunuz.

Evet, bu bir mücadele ve süreklilik istiyor. Birlik, beraberlik, dayanışma, bilgi ve tecrübe istiyor.

İşte bunları da hocalarımızdan dinleyecek ve yarınlara kendi açımızdan, işçi gözüyle bakarak üzerimize düşen sorumluluk içinde davranacağız.

 

 

165 YILLIK TECRÜBEMİZ VAR

Genel Maden İşçileri Sendikası, çok büyük bir camiadır. Bizim gücümüz 11-12 binlik üye sayısıyla ölçülmez.  Biz 67 yıllık ve Türkiye’nin en eski Sendikalarından biriyiz.

Ama tecrübemiz çok daha eskilere, 165 yıl öncesine kadar uzanır.

Bugün sadece Zonguldak, Karabük, Bartın illerinde değil, Türkiye’nin ve hatta dünyanın dört bir yanında Zonguldaklı madenciler, emekliler var.

Biz emeklilerimizle, çalışanlarımızla, işsizimizle iç içe olduk ve olmaya da devam ediyoruz.

Sizler de bizim ailemizin bireylerisiniz. Bizim ilişkimiz, mesai saatleriyle sınırlı değildir. Bizim ilişkimiz, sadece işimizle, işyerimizle sınırlı değildir.

Biz, birbirimizle her saman ve her şart altında iletişim içindeyiz.

İyi ve kötü günümüzde dayanışma, yardımlaşma, paylaşma içinde olmaya devam edeceğiz. Kafanıza takılan herşeyi sorabilirsiniz.

Dedikodulara asla itibar etmeyin.

Birliğimizi, beraberliğimizi bozmak isteyenler bizim dostlarımız değildir.

Eğer bizim söylediğimiz, yazdığımız, savunduğumuz düşünceler içinde size ters gelen şeyler olursa biz onları da tartışmaya hazırız.

Biz her türlü düşünceye açığız. İkna edemediğimiz ya da ikna olmadığımız nokta da herkesin düşüncesine saygı duyarız.

 

 

BİRLİKTE HAREKET EDEREK BÜTÜN SORUNLARI ÇÖZERİZ

Zonguldak, Bartın, Karabük bölgemizde, Türkiye’de ve çevre ülkelerde önemli sorunlar var.

Bunların hepsi bir şekilde bizi, işimizi, ilişkilerimizi etkiliyor.

Biz her şeyi izlemek, araştırmak, sorgulamak; ülkemiz, milletimiz ve kendi çıkarlarımız doğrultusunda tavır belirlemek ve ona göre hareket edebilmek durumundayız.

Eğer meselelere sadece kendi şahsi çıkarlarımız açısından bakarsak, bütünü göremez ve kavrayamazsak, herkes ayrı telden çalar ve hiçbir yere varamayız, birliğimizi, beraberliğimizi koruyamayız.

Her zaman samimiyetle birbirimizi anlama gayretinde olalım ve düşüncelerimizi ifade etmekten çekinmeyelim.

Unutmayınız ki, sendikaların bütün gücü birlik ve beraberlikten kaynaklanır. Eğer birlikte hareket edebilme yeteneğimizi geliştirirsek bütün sorunlarımızı çözeriz”.

 

 

TUTKUN; KARDEŞLİĞİMİZİ, DAYANIŞMAMIZI GELİŞTİRECEĞİZ

Eğitim Semineri programı hakkında bilgi veren GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun ise “Herşeyden önce Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri olarak, örgütlenme sürecinde ve toplu iş sözleşmesi sürecinde vermiş olduğunuz katkı, göstermiş olduğunuz güven ve sabır için Sendikamız adına hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

Tutkun şöyle konuştu;

“HATTAT Enerji ve Maden Ticaret Anonim Şirketi Amasra İşletmesinde çalışan sizlerle zorlu bir süreçten sonra ilk kez böyle bir ortamda bir araya geldik.

Genel Maden İşçileri Sendikamız sizlerin de katılımıyla daha da büyüdü ve güçlendi.

Önümüzdeki süreçte birbirimizi daha iyi tanıyacağımızı, kardeşliğimizi, dayanışmamızı geliştireceğimizi ve daha iyi işler başaracağımızı sık sık ifade etmiştik.

Herşeyden önce Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri olarak, örgütlenme sürecinde ve toplu iş sözleşmesi sürecinde vermiş olduğunuz katkı, göstermiş olduğunuz güven ve sabır için Sendikamız adına hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Bu eğitim programı boyunca çok değerli hocalarımızdan çeşitli konularda bilgiler alacağız.

Birbirimizi tanıyacak ve arkadaşlığımızı geliştireceğiz.

Gerek hocalarımıza, gerekse yönetici arkadaşlarımıza, kafanıza takılan soruları sorabileceksiniz.

Bu gece burada kalacağımız için ders saatleri dışındaki zamanımızı da daha verimli kullanabileceğiz.

Elbetteki bu program tek başına yeterli değil ama bu bir ilk adım ve olanaklarımız ölçüsünde bu etkinliklerimizi çeşitli şekillerde sürdüreceğiz. Sizlerin de önerilerini alarak daha iyisini yapmaya çalışacağız. Bugün ilk bölümde açılış konuşmalarımız olacak. Öğlen yemeğinden sonra ders programımız başlayacak. Dersleri büyük bir dikkatle izleyeceğinize ve gerekli notları tutacağınıza yürekten inanıyorum.

Kafanıza takılan soruları serbest zamanda ve yarın sabah yapacağımız değerlendirme toplantısında sorabilirsiniz”.

 

 

ÖLMEZ; SENDİKA HER ZAMAN ARKANIZDA OLACAKTIR

HATTAT Enerji ve Maden A.Ş. Amasra İşletme Müdürü Suat Ölmez ise özetle şöyle konuştu; “Genel Maden İşçileri Sendikası’nın adı eskiden Zonguldak Maden İşçileri Sendikası’ydı ve ben de 1972 yılında sendikaya üye oldum. 13-14 yıllık sendika üyesiydim. Mühendisliğim döneminde de sendika üyesiydim. Yani hiç sendikasız kalmadım. Bu sendikanın gücünü herkes bilmelidir. Bir elin nesi var iki elin sesi var. Kontrolsüz güç, güç değildir. Sendika her zaman arkanızda olacaktır” dedi.

Konuşmaların ardından ilk sunumu GMİS Hukuk Danışmanı Av. Murat Ergen ile GMİS Teknik Müdürü Nizamettin Tiryaki yaptı. Av. Murat Ergen, toplu sözleşme hukuku hakkında ayrıntılı bilgiler verirken Nizamettin Tiryaki, toplu iş sözleşmesiyle ilgili bilgiler aktardı.

Eğitim Seminerinin ilk gün öğleden sonraki bölümünde ise Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Danışmanı ve Eğitim Müdürü Dr. Fikret Sazak, “Sendikal Kavramlar” ile ilgili sunum yaptı.

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Çelik ise “Dünden bugüne Dünyada ve Türkiye’de Sendikal Mücadele”yi anlattı.

 

 

SARIÇAM; “HEPİMİZİN ÖNCELİĞİ ÇOCUKLARIMIZA GÜZEL BİR GELECEK HAZIRLAMAKTIR”

Eğitim Seminerinin ikinci gününde, GMİS Genel Mali Sekreteri ve Maden İşçileri Eğitim ve Spor Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Muharrem Sarıçam, vakıf çalışmaları hakkında maden işçilerini bilgilendirdi.

Sarıçam şunları söyledi;

“Biz her zaman her ortamda işçiler, emekçiler için örgütlenmenin, dayanışmanın önemini anlatıyoruz.

Gücümüzün birlik ve beraberlik ruhundan kaynaklandığını ifade ediyoruz.

Demokrasinin, işçilerin, emekçilerin mücadelesiyle geliştiğini ve demokrasinin bizim için yaşam demek olduğunu hepimiz biliyoruz. Çünkü demokrasi varsa örgütlenme hakkı var.

Örgütlenme kültürü hayatın tüm alanlarına yaygınlaştıkça demokrasi gelişiyor.

Sendikalar, siyasi partiler, meslek odaları, yöresel dernekler, vakıflar gibi sivil toplum örgütleri ve demokratik kitle örgütleri demokrasinin zenginliğidir. Bir çoğumuz birden fazla derneğe üyeyiz.

Bizim madenciler olarak Sendikamızın dışında önemli bir örgütümüz daha var.

Maden İşçileri Eğitim ve Spor Vakfımız var.

18 Şubat 1999 tarihinde kurulan vakfımızın Kurucu Başkanı Rahmetli Genel Başkanımız Şemsi Denizer.

Şu anda vakfımızın başkanlığını Sendikamız Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Osman Tutkun yapıyor. Yönetim Kurulunda ben Muharrem Sarıçam olarak mali işlerden sorumlu yönetim kurulu üyeliği yapıyorum. Vakfımızın yönetiminde Sendikamız Genel başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ ve şube yöneticisi arkadaşlarımız var.

Üye aidatımız ayda 9 lira. Yaklaşık 1000 öğrenciye ayda 65’er liralık burs veriyoruz.

Çünkü gelirimiz ancak ona yetiyor.

Üyelerimizin üniversitede okuyan çocuklarına burs veriyoruz. Maden şehitlerimizin çocuklarına da burs veriyoruz. 2 yıllık, 4 yıllık ve yüksek lisans öğrencilerine burs verebiliyoruz.

Ayrıca bölgemizde amatör spor kulüplerine de katkı sağlıyoruz.

Zaman zaman madenci arkadaşlarımız arasında futbol turnuvası düzenliyoruz.

HEMA’da çalışan sizleri de vakfımıza üye yapmak için çalışmalara bugünden itibaren başlıyoruz. Kafanıza takılan her türlü soruyu sorabilirsiniz.

Hepimizin önceliği, çocuklarımıza güzel bir gelecek hazırlamaktır.

Mümkün olduğunca eğitime ve spora katkı vermeye devam edeceğiz”.

 GMİS Genel Başkan Danışmanı Turhan Oral, seminerin ikinci gününde “Genel Maden İşçileri Sendikası Tarihi”ni anlattı.

Seminer sonunda gerçekleştirilen Değerlendirme Toplantısı’nda GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, GMİS Hukuk Danışmanı Av. Murat Ergen, GMİS Teknik Müdürü Nizamettin Tiryaki, maden işçilerinin sorularına yanıtladılar.

Değerlendirme toplantısının ardından katılımcılara sertifikaları, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun tarafından verildi.

GMİS Genel Başkan Danışmanı Turhan Oral ise semineri en dikkatli izleyen maden işçisi Hasan  Özdemir’e sertifikasını verdi.

Seminer, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.                           

GMİS’in Hattat Enerji ve Maden A.Ş. Amasra İşletmesi’nde çalışan tüm üyelerine yönelik seminerler Kasım ayı boyunca sürecek.