Ereğli İlçe Müftüsü Mustafa Erkan, Ramazan ayı hazırlıklarının tamamlandığını bu yıl helal kazanç ve yolları konularına ağırlık vereceğini hatırlatarak, ihtiyaç sahibi öksüz, yetim, hasta, yaşlı, fakir ve engelli kimselerle ilgilenilmesini ve imkanlar ölçüsünde ihtiyaçların giderilmeye çalışılmasını istedi. 

 

Ereğli İlçe Müftüsü Mustafa Erkan, 2013 yılı Ramazan ayının 8 Temmuz Pazartesi günü kılınacak ilk teravih nama-zının ardından 9 Temmuz Salı günü tutulacak ilk oruç ile başlayacağını belirterek, “Din görevlilerimizin ve aziz milletimizin mübarek Ramazan ayını kutluyor, hayırlara vesile ol-masını yüce Allah’tan niyaz ediyorum” dedi.

 

HELAL KAZANÇ ANLATILACAK 
İlçe genelindeki tüm camilerde ramazan ayı hazırlıklarının tamamlandığını belirten İlçe Müftüsü Erkan, Ramazan ayı vaaz ve irşat programlarında, helal kazancın, 

helal lokmanın önemi, helal kazanç yolları, helal-haram hassasiyeti, helal kazanç ve helal lokmanın fert ve topluma kazandırdıkları, helal kazanç, helal lokma bilinci, helal ile yetinmek, kazancı-lokmayı helal kılmak konularına ağırlıklı olarak verileceğini hatırlattı. Müftü Erkan konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamasında şu bilgileri verdi:

 

KARDEŞ CAMİ PROJESİ
Vaazlar zamanında başlayıp ezan okunmaya başlayınca bitirilecek ve cemaatin ezanı dinlemesi sağlanacaktır. Camileri  birbirlerine yakın olanlar  “Kardeş Camisi” projesi kapsamında, karşılıklı olarak vaaz, irşat ve namaz kıldırma  hizmetinde bulunacaklardır. Hoparlörlerin ses düzeyi, ezanın çevrede duyulmasını sağlayacak,  fakat yakın komşuları da rahatsız etmeyecek şekilde ayarlanacaktır. Minarelerdeki kandiller ramazan ayı boyunca iftar vaktinde yakılacak, imsak vaktinde söndürülecek, minarelere tasarruflu ampul takılacak, eksiklikler giderilecektir. Camilerdeki mahyalarla ilgili olarak “Camilerin Bakım Onarım ve Çevre Tanzim Yönetmeliği’nin ilgili maddeleri ile 11.06.2010 tarihli  ve 934 sayılı Başkanlık talimatına riayet edilecektir. Camilerdeki vaaz, irşat, mukabele gibi programlar cami panosuna asılarak ilan edilecek, toplumun her kesimine çeşitli yollarla duyurulacaktır. 

 

CEMAAT TEŞVİK EDİLECEK
Camilerde kadınların en uygun şartlarda ve huzur içerisinde ibadetlerini yapabilmeleri için gerekli tedbirler alınacaktır. Engellilerin gelebilecekleri camilerde gerekli tedbir alınacak, engelli rampası vb. cemaate duyurulacaktır.  Çocukların camiye ve cemaate gelmeleri teşvik edilecektir. Camiye gelen çocuklara karşı hoşgörülü, sevecen ve anlayışlı olmaları hususunda cemaat aydınlatılacaktır. Başkanlığımızca gönderilen “Camilerin Açık Tutulması Genelgesi” uyarınca camiler, sabah namazından sonra özel durum ve yerel şartlar dikkate alınarak, her gün öğle namazından en geç bir saat önce açılıp, yatsı namazından sonra kapanmak üzere gün boyunca açık tutulacaktır. 19.03.2013 tarih ve 427 sayılı yazı ile verilen talimat yazısı çerçevesinde; namaz vakitleri dışında din hizmeti ve yaygın din eğitimi almak isteyenlere yardımcı olunacaktır. İmam-hatipler namazlarda ta'dil-i erkâna mutlaka riayet edecekler ve terâvih namazlarını hızlı kıldırmayacaklardır. Teravih namazını kısa sürelerle kıldırmaya özen göstereceklerdir, Teravih namazları  mümkün oldukça “iki rekâtta veya dört rekâtta bir selam vermek suretiyle” kıldırılacaktır.  

 

MUTLAKA AKŞAM NAMAZI KILDIRILACAK
Sabah ezanları Diyanet Takvimi'ne göre imsak vaktinde, Akşam ezanları iftar vaktinde her camide aynı anda okunacaktır. Camilerde mutlaka akşam namazı kıldırılacak, ezanlar görevlilerimiz kendileri okuyacaklardır. Ramazan ayında itikâfa girmek isteyenlerin bulunması halinde durum, cami görevlileri tarafından müftülüklere yazılı olarak bildirilecek, gerekli araştırmadan sonra uygun görülen kişilerin mülki amirin onayı ile beş vakit ibadete açık olan bir camide itikafa girmelerine izin verilecektir. Cemaatin imamın sesini duymadığı hallerde tedbir alınarak  camilerin uygun yerlerine hoparlör  yerleştirilecektir. Camilerde mukabele programları hazırlanacak ve icrası takip edilecektir. Mukabele programlarında okunan bölümlerin ihtiva ettiği önemli mesajlar mealen cemaate aktarılacaktır. Camisi panolarına her gün değişik ayet ve hadis yazılacaktır. Merkez İsmailağa ve Sanayi Çarşısı Camilerinde teravih namazının hatimle  kılınacağı cemaate duyurulacaktır. 

 

FITIR MİKTARI 9.25 TL
Resmi ve emekli din görevlisi dışında tanınmayan kişilere vaaz ettirilmeyecek, namaz kıldırtılmayacaktır. Başkanlığımız, 2013 yılı sadaka-i fıtır miktarını 9,25TL olarak tespit etmiştir. İhtiyaç sahibi öksüz, yetim, hasta, yaşlı, fakir ve engelli kimselerle ilgilenilecek, imkanlar ölçüsünde ihtiyaçları giderilmeye çalışılacaktır.  Maddi durumu iyi olan vatandaşlarımız, gösterişli iftarlar yerine, daha ziyade ihtiyaç sahiplerine yönelik iftar vermeye teşvik edilecektir. Görevlilerimiz, görev yerlerindeki yoksul aileler ile zengin aileler arasında “Kardeş Aile” uygulamasını hayata geçirmeye gayret edeceklerdir.  Cami görevlileri ve Kur’ân Kursu Öğreticileri  geçmişten günümüze Cami ve Kur’ân hizmetinde bulunup ahirete irtihal eden hademe-i hayratın ruhlarına ithâfen hatim okuyacaklardır.  Yardım toplama faaliyetlerinde 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu ile Yardım Toplama Yönetmeliğinde belirtilen esaslara ve Başkanlığımızca tespit edilen usullere uyulacaktır. Ramazan boyunca zaruri haller dışında hiç bir cami görevlisine izin verilmeyecektir. 

 

WEB SİTESİ OLUŞTURULACAK
Başkanlığımız tarafından müftülükler ve din görevlilerinin Ramazan ayı münasebetiyle yapacakları çalışmalarda istifade edebilecekleri afiş, kısa film vb. materyal ve tasarımlar ile mesleki konularla ilgili bilgilerin yer aldığı “helal kazanç” konulu bir web sitesi oluşturulacaktır. Bu hususta bütün personelimiz tarafından, web sitesine gönderilecek görsel materyallerin etkinliklerde gösterilmesi ile afişlerin camilere ve uygun görülen diğer mekânlara zamanında asılması sağlanacaktır. 
Din görevlilerimizin ve aziz  vatandaşlarımızın mübarek ramazan ayını kutlar, hayırlara vesile olmasını Yüce Allah'tan niyaz eder, hususlara gereken hassasiyetin gösterilmesini önemle rica ederim.”