Batı Karadeniz Bölgesinin en önemli balıkçı limanına sahip Ereğli’de balıkçıların yüzü lüferin ardından hamsi ile güldü.

 

Türkiye’nin hemen hemen her noktasına hamsi Ereğli limanından gidiyor. 2012 Yılında toplam 720 ton tutulan hamsi bu yıl ise 12 günde bin 500 tona ulaştI, hedef ise 2 bin tona ulaşmak.

 

Batı Karadeniz Bölgesinin en önemli balıkçı limanına sahip Ereğli’de lüfer bereketinin ardından balıkçıların yüzünü bu kez de hamsi güldürdü. Kdz.Ereğli’de bir hafta öncesine kadar kilosu 10 lira olan hamsi, denize açılan balıkçıların ağlarına son dönemde bolca takılmasıyla 5 liraya kadar düştü.

 

BİR GECEDE 110 TON ÇIKARILDI
Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünden alınan resmi bilgilere göre, 2012 yılında hamsi sezonunda 10 gün içerisinde toplam şoklamak için fabrikalara gönderilenler dahil 724 ton hamsi balığı Ereğli limanından Türkiye’nin büyükşehirler başta olmak üzere pek çok noktasına gönderildi. 2013 Yılında ise son 12 günde Ereğli Limanından çıkan hamsi bin 500 tona ulaştı. 1 Kasım 2013 tarihinde bir gecede yaklaşık 40’a yakın tekneden gelen balık rakamı ise 110 ton olarak kayıtlara geçti. 

 

2 BİN TON HEDEFLENİYOR
Ereğli Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Firuz Yılmaz, yaptığı açıklamasında, Ereğli açıklarında tutulan hamsinin İstanbul, Ankara, Bursa, Trabzon, Gaziantep, Konya, İzmir olmak üzere ülkenin her noktasına karayolu ile ulaştırıldığını söyledi. Yılmaz açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Ereğli limanından resmi verilere göre 12 gün içerisinde bin 500 ton hamsi yakalandı. Türkiye’nin her noktasına Ereğli limanından tutulan bu hamsiler gönderiliyor. Türkiye’nin hamsisi Ereğli limanından gidiyor diyebiliriz. Şuan balıkçı esnafının da yüzü güldü, vatandaşın da yüzü güldü. Hamsinin bir 10 gün daha devam etmesini bekliyoruz, böyle bir durumda yaklaşık 2 bin ton hamsi tutulacağı tahmin ediliyor”
Yılmaz ayrıca hamsi nedeniyle teknede çalışan personelin ilçeden alışveriş yaptığını bu yüzden ilçe ekonomisine de ciddi katkı sağladığını belirtti. 

 

İKİYE KATLADI
İlçede 25 yıldır balıkçılık yapan Sulhi Erkul ise bu yıl hamsi bereketi yaşandığını belirterek, "Hamsi bolluğu nedeniyle vatandaşların da balıkçıların da yüzü gülüyor. Geçtiğimiz yıla oranla bu yıl hamsi bereketli geldi. 'Bu yıl tutulan hamsi, geçen yılı ikiye hatta üçe katladı' diyebiliriz. Ereğli'nin en önemli özelliği ise balıkların bu bölgede tutuluyor olmasıdır. Bölgeye değil, Türkiye’nin her noktasına balık buradan gidiyor" 

 

(HABER: MUSTAFA KEMAL BEKTAŞ)