AFAD İl Müdürü Güngör: "Dün geceden bu yana toplamda 7 bina boşalttık. Hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor ama hane sayısı olarak daha tespitimiz bitmedi"

 

Zonguldak'ta sağanağın ardından heyelan riski nedeniyle boşaltılan 7 binada hasar tespit çalışmalarına başlandı.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) İl Müdürü Ahmet Güngör, gazetecilere yaptığı açıklamada, hasar tespit çalışmalarının ardından hazırlayacakları raporu genel merkeze ileteceklerini söyledi.
Tedbir amaçlı heyelanların meydana geldiği bölgelerdeki binaları boşalttıklarını ifade eden Güngör, şöyle konuştu:
"İlimiz, 4 gündür sağanağın etkisi altındaydı. Toprak suya doydu. Bir de arazinin yapısıyla oynandığı zaman sıkıntı yaşıyoruz. Arazinin yapısıyla oynamamak lazım. Tepebaşı Mahallesi Nehir Sokağı'nda heyelan nedeniyle şu ana kadar 5 evde hasar tespit ettik. Yine Asma Mahallesi'nde iki evi tahliye ettik. Oradaki vatandaşlarımızı da devlet misafirhanelerine yerleştirdik. Hasar tespit çalışmalarıyla ilgili raporumuzu tamamlandıktan sonra sayın valimizin onayıyla başbakanlığa sunacağız. Dün geceden bu yana toplamda 7 bina boşalttık. Hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor ama hane sayısı olarak daha tespitimiz bitmedi. Şu an kaç hane ve kaç kişinin mağdur olduğunu tespit etmeye çalışıyoruz."
Heyelan mağduru ev sakinlerinden Yakup Yenitürk de köpeğinin sesiyle dışarı çıktıklarında toprak kaymasını fark ettiklerini belirterek, "Baktık ki toprak aşağı doğru iniyor. 'Hayvanı kurtaralım' dedik, kurtaramadık. Olduğu gibi toprak ikinci kez geldi. Biz de kaçmak zorunda kaldık. Yoksa bizi de alacaktı altına. Yapacak bir şey yok. Doğal olay. 
Bunun önünde kimse duramaz. Geceyi komşuların evinde geçirdik" diye konuştu.
Asma Mahallesi sakinlerinden Gülten Yavuz Yılmaz da heyelan nedeniyle yolun ulaşıma kapandığını, evlerinde raporlu hastası bulunduğunu, ambulansın mahalleye girememesi nedeniyle mağdur olduklarını savundu.
Dün gece Tepebaşı Mahallesi Nehir Sokağı'nda 5 ve Asma Mahallesi'nde 2 bina, heyelan riski nedeniyle boşaltılmıştı.

 

(AA)