Türk Toraks Derneği Batı Karadeniz Şubesi ile Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı işbirliğiyle "Hava Kirliliği Sorununa Çok Yönlü Bakış" konulu konferans düzenlendi.

BEÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Tor, Şebnem Hanioğlu Kargı Konferans Salonu'ndaki konferansta, hava kirliliğinin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

Bölgedeki hava kalitesinin iyi olmadığına dikkati çeken Tor, şöyle konuştu:

"Zonguldak'ta hava kirliliğinin hep bir önceki yıldan daha iyi olur umudunu taşıyoruz. Son bir yıl içerisinde doğalgazın kısmen kullanılmaya başlanmasıyla birlikte azda olsa bir iyileşme sağlandı. Maalesef şehrimiz özellikle partiküller madde kirliliği konusunda bir dönem ilk 5 kentten biriydi. Zonguldak'ın havası, bu son kış döneminde birçok yönde partiküller madde için belirlenen Dünya Sağlık Örgütü kriterlerini maalesef katbekat aşmış durumda. Bu hava kalitesinin bu noktaya gelmesinin sebebi sadece bacalardan, konutlardan çıkan duman değil. Aynı zamanda bölgemizin önemli bir sorunu da kömürlü termik santraller. Bölgemiz, bu konuda çok mağduriyet yaşayan bir bölge. Hala yapılması planlanan kömürlü termik santraller olduğunu da biliyoruz."

TEMA Vakfı İl Temsilcisi Berran Aydan da Zonguldak'ın, havası en kirli kentlerden biri olduğunu dile getirerek, herkesin doğalgaz kullansa bile hava kirliliğinin ancak 40'ta birinin çözüleceğini, doğalgazın hava kirliliğine çare olmayacağını öne sürdü.

Hava kirliliğinden dolayı yaşam kalitesinin düştüğünü vurgulayan Aydan, "Termik santraller istihdam yaratmıyor. Yaşam kalitesi düşüyor, göçe sebep oluyor. Aynı zamanda küresel iklim değişikliğine sebep oluyor. Ekolojik felaket yaşanıyor ve atıklar tehlike saçıyor. Solunum hastalıkları ve kanser vakaları artıyor" diye konuştu.

Etkinlik, diğer sunumların ardından sona erdi.