“Karadon’da 30, Kozlu’da 8 arkadaşımızı taşeron cinayetlerine kurban vermiş, acısını yaşamış bir kentin insanları, maden işçileri olarak güzel ölmek istemiyoruz diye haykırdık. Artık yeter, biz güzel ölmek istemiyoruz.”

 

 Madenci kenti Türkiye’nin tek taşkömürünün üretildiği Emeğin Başkenti Zonguldak’ta Manisa’nın Soma ilçesinde özel bir şirket tarafından işletilen maden ocağında meydana gelen facia nedeniyle özelleştirmeler ve taşeronlaştırmalara karşı yapılan yürüyüşlü protesto eyleminde “Güzel ölmek istemiyoruz” sloganları atıldı.

 

Eylemle ilgili olarak sendikadan gönderilen yazılı açıklama şöyle:

 

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan madenciler TÜRK-İŞ’in aldığı karar doğrultusunda yaptıkları bir günlük çalışmama eylemini kent merkezine taşıdı.

Maden işçileri, Fevkani Köprüsü üzerinde yere yatarak “Güzel ölmek istemiyoruz”, “Her yer Soma, he yer Zonguldak” sloganlarını attı.

Bölgelerinden Zonguldak kent merkezine gelen Madenciler, Madenci Anıtı’nda Demokrasi Platformu bileşenleri ve öğrenci gruplarıyla buluştu.

Binlerce kişi Madenci Anıtı’ndan Maden Şehitleri Anıtı’na kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi.

 

Yürüyüş sırasında “Her yer Soma her yer Zonguldak”, “Güzel ölmek istemiyoruz”, “Susma haykır taşerona hayır”, “işçi memur elele genel greve”, “Katiller hesap verecek”,  “Maden işçisi direnişin simgesi” sloganlarını attılar.

 

Maden Şehitleri Anıtı’nda Soma maden şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Bu sırada limandaki gemiler sirenlerini çaldı.

Maden Şehitleri Anıtı’nda burada bir konuşma yapan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, “Emekçilerin canlarını hiçe sayanlar hesap vermelidir” dedi.

 

Uludağ şöyle konuştu;

“Değerli arkadaşlarım, sevgili öğrenciler, değerli emek dostları,

13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa’nın Soma ilçesinde özel bir şirketin işlettiği maden ocağında meydana gelen faciada, son olarak açıklanan rakama göre 282 arkadaşımızı kaybettik.

Ve ocakta Zonguldak’tan giden tahlisiye ekibimiz başta olmak üzere çalışmalar devam ediyor.

Bugün, özelleştirmeleri, taşeronlaştırmayı bir kez daha protesto ediyoruz. 2010’da Karadon’da 30, 2013’te Kozlu’da 8 arkadaşımızı taşeron cinayetlerine kurban vermiş, acısını yaşamış bir kentin insanları, maden işçileri olarak güzel ölmek istemiyoruz diye haykırdık. Artık yeter, biz güzel ölmek istemiyoruz.

Manisa Soma’da özel şirketin ocağında meydana gelen faciada yitirdiğimiz arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine, maden camiasına
başsağlığı diliyoruz.

 

Bu kazanın önlenebilir bir kaza olduğunu düşünüyoruz.

İşverene kadar uzanan bir ihmalin devamında, yeterli kontrol ve denetimi yapmayan asıl işveren Türkiye Kömür İşletmeleri’nin ve devletin diğer birimlerinin sorumluluğu vardır.

 

Biz bu duyarsızlığı protesto etmek 1 günlük çalışmama hakkımızı kullanıyoruz.

Bir kez daha tüm özelleştirmeleri ve taşeronlaştırmaları protesto ediyoruz.

Bu facia, ülkemizi taşeron cennetine çevirenlere, taşeronlaşmayı temel çalışma biçimi haline getirmeye çalışanlara ders olmalıdır.

Bu ülkede köle düzenini hakim kılmak isteyenler, emekçilerin canlarını hiçe sayanlar hesap vermelidir.

 

Buradan bir kez daha haykırıyoruz, biz insanca yaşamak, insanca çalışmak ve üretmek istiyoruz. Biz güzel ölmek istemiyoruz”.

 

MADEN ŞEHİDİNİN ANNESİ DUYGULANDIRDI

7 Ocak 2013 tarihinde TTK Kozlu Müessesi’nde taşeron şirketin çalıştığı alanda meydana gelen kazada hayatını kaybeden 8 madenciden biri olan Ahmet Şeker’in annesi Havva Şeker, “Ben Kozlu’da Ahmet’ini kaybettim. Ahmetimi suçladılar. Bana Ahmetimin hesabını vermediler. Şimdi Soma’daki şehitlerin hesabını kime verecekler. Hayatımın sonuna, son nefesime kadar bu hesabı vermeleri için mücadele edeceğim” dedi.

 

Eylemin ardından Soma maden şehitleri için bir maden işçisi tarafından Kur’anı Kerim okundu.