Pek çoğunun adını bilmesek, unutsak ya da daha da kötüsü görmezden gelsek bile dünya yakın tarihine damgasını vurmuş Türk bilim insanlarının sayısı hiç de az değil. Pek çok farklı alanda yaptıkları çalışmalar sayesinde adlarını tarihe yazdırmış olan önemli Türk bilim insanlarına ve imza attıkları çalışmalara gelin yakından bakalım.

Türkler tarih boyunca pek çok medeniyeti etkileyen önemli bir millet olmuşlardır. Yaşadığımız coğrafya gereği maalesef çoğu zaman adımız yalnızca askerlikle anılmış ve sanki hiç bilimsel çalışmalar yapılmamış gibi bir algı oluşmuştur. Halbuki yüzlerce yıl öncesine değil, yakın tarihe baktığımızda bile yaptıkları çalışmalarla dünya çapında adını duyurmuş Türk bilim insanları olduğunu rahatlıkla görüyoruz.

Belki adlarını duymadık, unuttuk ya da görmezden geldik ama Webtekno editörleri tarafından hazırlanmış olan bilim haberleri ve içeriklerine baktığımız zaman hem Türk bilim insanlarının sayısının hiç de az olmadığını hem de yaptıkları çalışmaların ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Bir daha asla unutmamak için gelin yaptıkları çalışmalarla adlarını dünya tarihine yazdırmayı başarmış Türk bilim insanlarına yakından bakalım.

Unutmamamız gereken Türk bilim insanları:

  • Astrofizikçi Feryal Özel
  • Moleküler Biyolog Aziz Sancar
  • Matematikçi Cahit Arf
  • Tarihçi Afet İnan
  • Dermatolog Hulusi Behçet Uz
  • Sümerolog Tarihçi Muazzez İlmiye Çığ
  • Sosyolog Şerif Mardin
  • Fizik Mühendisi ve Mucit Canan Dağdeviren
  • Tıp Doktoru Türkan Saylan
  • Fizikçi Mete Atatüre

Feryal Özel

Doktor bir aileden gelen Feryal Özel, Üsküdar Amerikan Lisesi'nden sonra Columbia Üniversitesi Uygulamalı Matematik ve Fizik bölümündeki eğitimini ikincilikle tamamlamıştır. Danimarka Niels Bohr Enstitüsü’nde ve Harvard Üniversitesi’nde yayınlandığı tezlerle astrofizik alanında büyük ses getiren Özel, NASA’da araştırmacı olarak çalıştıktan sonra Arizona Üniversitesi’nde astrofizik dersleri vermeye başlamıştır. Kendisi Amerikan Astrofizik Derneği tarafından Maria Goeppert ödülüne layık görülmüştür.

Aziz Sancar

2015 yılında layık görüldüğü Nobel Kimya Ödülü ile pek çoğumuzun adını duyduğu Aziz Sancar, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden sonra Teksas ve Yale üniversitelerinde yayınladığı tezlerle bilim dünyasında büyük ses getirdi. Nobel ödülüne layık görülmesini de sağlayan DNA onarımı konusunda yüzlerce bilimsel makale ve onlarca kitap yayımlamıştır. Kendisi bize hem gurur hem de umut vermektedir.

Cahit Arf

Gün içinde defalarca gördüğümüz ama belki de hiç dikkat etmediğimiz 10 liralık banknotların arkasında resmi bulunan Ordinaryus Prof. Dr. Cahit Arf, Arf Sabiti ismiyle anılan matematiksel bir buluşun sahibidir. Alman matematikçi Helmut Hesse ile birlikte yaptığı çalışmalar sonucu Hesse-Arf kuramını da geliştiren Cahit Arf, 1997 yılında aramızdan ayrıldı.

Afet İnan

Atatürk’ün manevi kızı olarak tanıdığımız Afet İnan, Türkiye Cumhuriyeti’nin yetiştirdiği ilk ve en önemli sosyal bilimcilerden bir tanesidir. Bursa Kız Öğretmen Okulu’ndan mezun olduktan sonra 17 yaşında öğretmenlik yapmaya başlayan İnan, dil eğitimi için yurt dışına gitmiş ve ülkemizde döndükten sonra Türk Tarih Kurumu'nun kuruluşunda büyük rol oynamıştır. 1950 yılında tarih profesörü olan İnan, 1985 yılında aramızdan ayrıldı.

Hulusi Behçet Uz

Tıp Bilgini lakabıyla anılan Hulusi Behçet Uz, Askeri Tıbbiye’deki eğitimini tamamladıktan sonra I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı sırasında ülkemize hizmet etmiştir. Avrupa’da geliştirdiği tıp bilgisi ile ülkemizde döndüğü zaman İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri Hastalıkları ve Frengi kliniğini kurmuştur. Keşfettiği bir deri hastalığı, tüm dünyada Behçet hastalığı olarak anılmaktadır.

Muazzez İlmiye Çığ

İnsanlığı kuran medeniyet olarak da bilinen Sümerler hakkında yaptığı çalışmalarla tüm dünyada adını duyuran Muazzez İlmiye Çığ, aynı zamanda Sümer, Akad ve Hitit dilleri uzmanıdır. Uzmanlık konuları hakkında onlarca kitaba imza atmış olan Muazzez İlmiye Çığ, çalışmalarıyla dünyada büyük ses getirmiştir.

Şerif Mardin

Mahalle baskısı terimini dilimize kazandıran sosyolog Şerif Mardin, Galatasaray Lisesi’nde başladığı eğitimini Stanford Üniversitesi Siyasal Bilimler bölümünde sürdürdü. Burada Osmanlı tarihi hakkında yaptığı çalışmalarla tüm dünyada adını duyuran Mardin, Boğaziçi Üniversitesi İİBF Sosyoloji Bölümü’nü kurarak akademik hayatımızı zenginleştirmiştir.

Canan Dağdeviren

Harvard Üniversitesi Genç Akademi üyesi ilk Türk olan Canan Dağdeviren, fizik mühendisi olmasının yanı sıra bir mucittir. MIT Media Lab’da yeni nesil devreler, giyilebilir teknoloji ve esnek elektronik cihazlar üzerine çalışmalar yapan Dağdeviren, cilt kanserini tespit edebilen giyilebilir kalp çipinin mucididir.

Türkan Saylan

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim alan ve daha sonra aynı üniversitenin Dermatoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanlığı da yapan Türkan Saylan, dünya çapında yaptığı cüzzam araştırmaları ile ses getirmiştir. Kız çocuklarının eğitimi için Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ni de kuran Saylan, 18 Mayıs 2009 tarihinde aramızdan ayrıldı.

Mete Atatüre

Cambridge Üniversitesi’nde yaptığı kuantum fiziği çalışmalarıyla tüm dünyaya adını duyuran Prof. Dr. Mete Atatüre, ışık sesinin gürültüsünü ölçen bir çalışma ekibinde yer alıyor. Genç yaşına rağmen Stephen Hawking’in izinden giden Atatüre’nin içinde bulunduğu ekibin yaptığı çalışmaların sonuç vermesi durumunda evrenin farklı köşelerinde yaşam formu olup olmadığının ortaya çıkması bekleniyor.