Cumhuriyet Kadınları Derneği’nin Kdz. Ereğli Şube Başkanı Öznur Özkök Anayasa Mahkemesi’nin  "Resmi nikah olmadan, dini nikah kıyan imam ve çiftlere 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası öngören maddesini" iptal etmesini  Bu karar Anayasa'nın laiklik ilkesine aykırıdır, Cumhuriyet Devrimlerine ihanettir” sözleriyle değerlendirdi.

 

Atatürkçü Düşünce Derneği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin de destek verdiği basın toplantısında konuşan Özkök, Anayasa Mahkemesi’nni görev ihlali yaparak, kendini inkar ettiğini ve bu kararın tam da genel seçimler arifesinde açıklanmasını düşündürücü olduğuna dikkat çektiği açıklamasında şöyle dedi:

 

“CUMHURİYET ÖNCESİNE DÖNÜLMEK İSTENMEKTE”

 

“Bu karar ile, çocuk gelinlerin, çok eşliliğin, muta nikahın önü açılacak, zaten muzdarip olduğumuz KADINA ŞİDDET daha da artacaktır.

 

Bu karar ile kadınlar, resmi nikahla elde edecekleri miras, nafaka, velayet, tazminat haklarından mahrum kalacaklar, çocukların soybağı ve diğer hakları yönünden hukuki sorunlar çoğalacaktır.

 

Resmi nikahın amacı aileyi aile birliği ile soy aidiyetini  korumaktır.

Bu karar ile kadınların Cumhuriyet Devrimleriyle kazandığı haklar elinden alınmakta, kadın YOK SAYILMAKTA, Cumhuriyet öncesine dönülmek istenmektedir.

 

Bu açıkça kadın düşmanlığıdır.

 

“AHİM’E BAŞVURUYORUZ”

 

Ama biz  Cumhuriyet Kadınları UYUMUYORUZ ne yapılmak istendiğini gayet net görüyoruz. Bu kararı kabul etmiyor mücadele edeceğimizi ilan ediyoruz.

 

Hatırlanacağı gibi; 1 Haziranda Anayasa Mahkemesi önünde, karara imza koyan yargıçları SİYAH ÇELENK ile protesto etmiş ve istifaya çağırmıştık. 

 

Şimdi de kararın, Anayasa'nın laiklik ilkesine aykırı olduğu gerekçesi ile  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuruyoruz

 

3. adımda gideceğimiz adres TBMM’dir

 

TBMM den  Anayasa Mahkemesinin nin iptal ettiği cezanın, alt sınırının iki yıldan fazla olarak belirlenmesi ve Türk Medeni Kanununda evlenme yaşının 18 olması için yasal düzenlemenin hemen yapılmasını  talep ediyoruz.( Evlenme yaşı ile  kadına şiddet arasında belirgin bir ilişki tespit edilmiştir. Erken evliliklerde kadın daha korunmasız ve şiddete açıktır) Toplayacağımız binlerce imzayı meclise taşıyacağız.

 

Bu nedenlerle bugün Türkiye genelindeki 86 şubemizde eş zamanlı olarak imza kampanyası başlatıyoruz. Sadece kadınları değil, duyarlı bütün  erkekleri, bütün Demokratik Kitle Örgütlerini bu kampanyaya  destek vermeye birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.”