CHP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ŞERAFETTİN TURPCU

CHP Zonguldak Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Şerafettin Turpcu, "10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü" nedeniyle yazılı basın açıklaması yaptı.

Turpcu açıklamasında şunları ifade etti:

"Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nca kabul edilen ve bugün 67 yaşında olan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, insan hakları konusunda bir dönüm noktasıdır. Hükümetler bu bildiride yer alan haklara saygı göstermeli, bu hakların korunması, geliştirilmesi ve yerine getirilmesi konusunda yükümlülüklerini yerine getirmeli bunun yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının ve toplumun tüm kesimlerine üzerine düşen sorumlulukların takipçisi olmalıdır. İnsan haklarının korunması ve geliştirilmesi bütün insanlığın ortak çabası olmalıdır.

10 Aralık Dünya insan Hakları Günü’nde ne yazık ki hak ve özgürlüklerin giderek daha fazla kısıtlandığı ve ihlal edildiği bir Türkiye tablosu ile karşı karşıyayız.  Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini de en çok ihlal eden ülkelerden biri olmaya devam etmektedir. Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde aleyhine en çok dava açılan dördüncü, AİHM'de mahkûmiyet sıralamasında ise Rusya'nın ardından ikinci ülke konumundadır. İnsan Hakları İhlal Riski verilerine göre ise Türkiye, 198 ülke arasında 78. Sırada yani insan hakları ihlal riskinin yüksek olduğu ülkeler arasında yer almıştır. Bunun yanı sıra bir önceki yıla göre İnsan Hakları konusundaki durumun en fazla bozulduğu ilk üç ülkeden birinin Türkiye olduğu göze çarpmaktadır. Bu tablo ülkemize yakışmamaktadır.

Demokrasi, ifade özgürlüğü, sivil özgürlükler ve basın özgürlüğü konusundaki veriler de ülkemizdeki insan haklarının durumunu açıkça ortaya koymaktadır. Bu durumu değiştirmek için tüm demokrasi güçlerine, adalet, özgürlük ve eşitlik isteyen tüm yurttaşlarımıza önemli bir görev düşmektedir.

Bu nedenle, İnsan hakları belgelerini sadece onaylamak yetmez, `İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi` devletlerden önce, toplumlar tarafından benimsendiğinde gerçek gücünü daha iyi gösterecektir. Her insanın, insanca yaşamaya ve onurlu bir yaşam sürmeye hakkı vardır. Bu anlayışla, 10 Aralık İnsan Hakları Günü`nü kutluyor, insan haklarına saygı temelinde aydınlık bir gelecek temenni ediyorum."

 

AK PARTİ ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ HÜSEYİN ÖZBAKIR

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nca kabulünün 67. yıldönümü olan bu gün, yüzyıllar boyunca süren bir mücadelenin sonucunda, insanların doğuştan ve eşit bir biçimde sahip oldukları hakları ifade eden uluslararası bir belgenin kabul edilişinin kutlandığı, insanlık tarihinin önemli bir kilometre taşı olmaktadır.

Birleşmiş Milletler Kurucu Antlaşması'nda önemli bir yer tutan insan hakları, 10 Aralık 1948 tarihinde "İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi" ile özel bir düzenlemeye konu olmuştur.

BM Genel Kurulu'nun kabul ettiği Beyanname, ülkemiz tarafından da 6 Nisan 1949'da onaylanmıştır. Bu düzenlemenin, insan haklarının güvence altına alınması, geliştirilmesi, bu konuda tüm dünyada insanların bilgilendirilmesi ve insan hakları bilincinin yaygınlaştırılması açısından anlam ve öneminin dünya kamuoyunca paylaşılması amacıyla, 10 Aralık, Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanmaktadır.

Bu vesileyle , İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, tüm dünya devletleri tarafından ortak değerler olarak kabul edilen insan hakları ilkelerini yansıtmaktadır. Beyanname, tüm insanların hiçbir ayrım gözetilmeksizin yalnızca insan oluşlarından dolayı eşit, özgür ve onurlu yaşama hakkına sahip olduğunu ilan etmektedir. Buna göre herkes, ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal yada başka bir görüş, doğuş, tabiiyet, servet ya da benzeri başka bir statü gibi herhangi bir ayrım gözetilmeksizin bu Beyannamede ileri sürülen tüm hak ve özgürlüklerden eşit bir şekilde istifade eder.

Evrensel Beyannamenin ilanından sonraki yıllarda, insan hakları ihlallerinin önlenmesine yönelik uluslararası mekanizmalar oluşturulmuş, bunun sonucunda insanlık suçu işleyenlerin yargılanabileceği uluslararası mahkemeler kurulması aşamasına gelinmiştir.

İnsan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin her ülkenin kabul etmesi ve uygulaması gereken evrensel değerler olduğu gerçeği ülkemizde de tam anlamıyla özümsenmiştir.
İnsan haklarının korunup geliştirilmesi, kamu güvenliğini tehdit eden bir unsur değil, bilakis bireylere onurlu bir yaşamın tüm koşullarını sağlaması yönüyle kamu düzeninin, huzurun ve esenliğin teminatıdır.

Tüm kurum, kuruluş, bireyler ve özellikle medya tarafından insanların insan hakları konusunda bilgilendirilmesi ve hak arama bilincinin geliştirilmesine yönelik bir fırsat olarak görülmesi; insan hak ve özgürlüklerinin herkes için tüm yönleriyle korunup hayata geçirildiği bir dünyaya ulaşılması temennisiyle 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Gününü kutlar, selam ve saygılarımı sunarım.