Çalışma ve İş Kurumu Zonguldak İl Müdürü Gönül Demirsu, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında denetimlerin arttığını belirterek, işverenlerin herhangi bir cezai müeyyideye maruz kalmamaları için en kısa zamanda işyerlerindeki eksik hususları tamamlamaları uyarısında bulundu.
Müdür Demirsu, yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:
“Bakanlığımızca, ülkemizdeki tüm işyerlerinde çalışma ortamlarının geliştirilmesi, bu ortamlarda iş sağlığı ve güvenliği hükümlerinden yararlanılması ve sağlıklı ve güvenli bir ortamda iş görmelerini teminat altına almak üzere çıkarılan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun tüm maddeleri yürürlüğe girmiş, kanunun uygulamasını kolaylaştırmak ve yükümlülüklerin ne şekilde yerine getirileceğini açıklığa kavuşturmak üzere, çok sayıda ikincil mevzuat çalışmalarında da oldukça yol katedilmiştir. İş Sağlığı Kanunu ile ilgili işyerlerinin yükümlülüklerinin başında ‘Risk Analizi, Acil Eylem Planları’ ve tüm çalışanların alması gerekli temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi gelmektedir. Bu yükümlülük 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren başlamıştır. Ayrıca 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için işyeri hekimi ve İSG uzmanı çalıştırma yükümlülüğü de 1 Ocak 2014 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Özellikle yapılan denetimlerde de tespit edildiği üzere; işyerlerinde risk analizi yaptırılması, işe giriş sağlık muayenelerinin yaptırılması ve yapacakları işe uygun olduğunu belirten sağlık raporlarının alınması, çalışanlara mutlaka iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verilmesi, acil durum planlarının yaptırılması gerekmektedir. Yine maden ocaklarında yukarıda belirtilen yükümlülüklerin dışında, en çok tespit edilen hususların başında; nefeslik ve kaçamak bağlantısı olmadan üretim faaliyetlerinin yürütülmesi, gaz birikimlerini kontrol eden aygıt ve otomatik alarm sistemlerinin bulunmayışı, ikinci bir havalandırma grubunun bulunmaması, enerji kesintilerinde devreye girecek yedek enerji kaynağının bulunmaması, kişisel solunun ve korunma cihazı bulunmaması gibi hususlar gelmektedir. 
İlimizde kurulu işyerlerinde Bakanlığımız İş Müfettişlerince iş sağlığı iş güvenliği denetimleri sıklaştırılmış olup, işverenlerimizin alına-cak tedbirlerle ilgili herhangi bir cezai müeyyideye maruz kalmamaları için en kısa zamanda işyerlerindeki eksik hususları tamamlamaları gerekmektedir.”